Pravidlo 80/20 pomůže i při učení

28. 9. 2024 | Studentský život
Pravidlo 80/20

O pravidlu 80/20 už jste možná slyšeli. Aplikuje se třeba ve stravování nebo obchodě. Věděli jste ale, že pravidlo využijete i při studiu? Díky správnému nastavení priorit budete moct dělat méně a získat více. Jak pravidlo 80/20 funguje?

Jak vzniklo pravidlo 80/20?

Pravidlo 80/20, jinak též Paretovo pravidlo nebo Paretův princip, formuloval italský ekonom Vilfred Paret v roce 1906 při pozorování lusků na své zahradě. Všiml si toho, že z 20 procent sazenic vznikne 80 procent hrachu. Přemýšlel, jestli to platí i v jiných oblastech života a přišel na to, že ano.

Zjistil například, že 80 procent italské půdy vlastní pouhých 20 procenty obyvatel. K jeho překvapení tomu tak bylo i v dalších zemích.

Podobné vzorce šlo – a stále jde – najít i v jiných oblastech života a odvětvích. Třeba ve zdravotnictví, politice, zdravém životním stylu, nebo IT. Například firma Microsoft zjistila, že když vyřeší 20 procent nejčastěji nahlašovaných chyb, eliminuje zhruba 80 procent problémů.

Jak funguje Paretův princip?

Paretův princip pracuje s jednoduchou myšlenkou: z 20 procent příčin pramení 80 procent důsledků. Jinými slovy, když změníte 20 procent něčeho – a bude to těch správných 20 procent – bude to mít vliv na 80 procent celku.

Samozřejmě to neplatí vždy a stoprocentně, ale i přesto vám může pravidlo 80/20 pomoct utřídit si myšlenky a soustředit se na věci, které jsou skutečně důležité.

Jak pracovat s pravidlem 80/20?

Je důležité zdůraznit, že byste se podle pravidla 80/20 neměli řídit vždy. Není totiž pevně dané, že ve všech oblastech našeho života bude z 20 procent změn a snahy pramenit 80 procent výsledků. Lepší je se na celý Paretův princip dívat s nadhledem a přemýšlet o tom, jakým způsobem ho vy konkrétně využít můžete.

V praxi se používá něco, čemu se říká Paretova analýza. Ta má za cíl odhalit, jaká část celku je nejdůležitější a má největší vliv na výsledek. Analýza odhalí, na co přesně se v práci zaměřit, co zlepšit a čemu věnovat větší úsilí a snahu.

Pravidlo 80/20 při učení

Jako studenti určitě zažijete chvíle, kdy budete muset zvládnout velké množství úkolů v krátkém čase. V takových případech hodně pomůže správně nastavený time-management a prioritizace úkolů. Nemá totiž cenu pracovat na něčem, co může počkat, a například závěrečnou práci, která bude tvořit velkou část výsledné známky, odkládat.

Jakmile se v takové situaci ocitnete, napište na papír všechno, co musíte zvládnout. Třeba zjistíte, že toho vlastně tolik není. Když by toho ale přece jen bylo na vás moc, podívejte se na jednotlivé úkoly a zkuste se zamyslet nad tím, který z nich je pro úspěch nejdůležitější.

Položte si následující otázky: „Který z úkolů má na úspěch největší vliv? Proč? Je tam nějaký úkol, který nemusím dělat hned a můžu ho odložit? Je tam úkol, který mi zabere jen zlomek času a po jeho splnění se budu cítit lépe? Je tam něco, co není pro můj cíl vůbec důležité?“

Když si na tyto a podobné otázky odpovíte, pomůže vám to zjistit, na co se zaměřit. A třeba přijdete na to, že jste svůj čas zbytečně vyhazovali oknem.

Další články k tématu

Studenti můžou získat slevu na knihy i cesty do zahraničí

Studentský život je náročný v mnoha ohledech. Jedním z problémů, se kterým se vysokoškoláci potýkají, je napjatý finanční rozpočet. Jako student ale máte nárok na celou řadu slev. Ušetřit můžete na těch úplně základních věcech, jako je jídlo, ale i na sportování, nebo třeba oblečení. Doprava Velkou položkou na našem seznamu je určitě cestování. A to […]

číst více

Šest způsobů, jak chránit svůj telefon na univerzitě

Mobilní telefon je dnes již nedílnou součástí života. Jeho ztráta znamená pro majitele značné komplikace. Na vysoké škole jsou studenti v jednom kole. Přebíhají z přednášky na přednášku, na kolej, nebo ze školy do práce. Může se tak snadno stát, že někde něco zapomenou. Třeba právě telefon. Jak ho můžete ochránit před ztrátou nebo krádeží? […]

číst více

Slovníček vysokoškolských pojmů

V novém prostředí si studenti prvních ročníků můžou připadat jako na cizí planetě, kde nerozumí místní řeči. S vysokou školou se totiž pojí spousta pojmů, se kterými jste se možná ještě nesetkali. Pro co nejhladší start vaší akademické dráhy přinášíme slovníček těch nejčastěji používaných. Akademický rok – Období, během kterého probíhá výuka na vysoké škole. Nejčastěji bývá […]

číst více