Šest způsobů, jak chránit svůj telefon na univerzitě

16. 8. 2024
jak chránit svůj telefon na univerzitě

Mobilní telefon je dnes již nedílnou součástí života. Jeho ztráta znamená pro majitele značné komplikace. Na vysoké škole jsou studenti v jednom kole. Přebíhají z přednášky na přednášku, na kolej, nebo ze školy do práce. Může se tak snadno stát, že někde něco zapomenou. Třeba právě telefon. Jak ho můžete ochránit před ztrátou nebo krádeží?

Nenechávejte telefon bez dozoru

Nejlepší věc, kterou můžete udělat, je nikdy nenechávat mobil bez dozoru. Ani když vyjdete z učebny, abyste šli na toaletu, nebo si zajdete popovídat s kamarádem do zadních lavic. Stačí jen krátká chvilka a můžete o telefon přijít.

Nechte si mobil pojistit

Pokud máte dražší přístroj zvažte možnosti pojištění proti ztrátě a krádeži. Je lepší zaplatit něco málo za pojištění než pak rychle shánět peníze na nový telefon jehož cena se v závislosti na značce a modelu může vyšplhat i na desítky tisíc.

Nastavte si zabezpečení

Základem je silné heslo pro odemknutí telefonu a pin. Některé telefony umožňují i dvoufázové odemykání. Zamknout si můžete také jednotlivé aplikace s citlivými údaji, třeba mobilní bankovnictví. Při vymýšlení hesla se vyhněte nejčastějším kombinacím, jako je heslo1234 nebo jméno spojené s rokem narození.

Aktivujte funkci Najít zařízení

Pokud vlastníte iPhone, můžete v případě jeho ztráty anebo krádeže použít funkci Najít zařízení. Funguje to tak, že využijete jiný iPhone k přihlášení do svého účtu a uvidíte, kde se váš telefon nachází. Dokonce můžete na dálku mazat data, což přijde vhod, pokud se obáváte ztráty citlivých údajů.

Pro uživatele Androidu je tu obdobná funkce Najdi moje zařízení. Opět platí, že vám pomůže zjistit, kam se váš mobil poděl – jestli je jenom zapadlý za gaučem, nebo se v danou chvíli nachází v kapse cizího člověka.

Nainstalujte aplikace proti krádeži

Ačkoliv aplikace váš mobil před krádeží neochrání, mohou zajistit, že případný zloděj nebude mít z přístroje žádný užitek. Pro Android i iPhone existují aplikace, které nabízejí nejrůznější možnosti – například vyfotografování kohokoliv, kdo do mobilu zadá špatný PIN, dálkové vymazání veškerých dat či spuštění alarmu.

Nevztahujte na váš mobil pozornost

Dávejte si pozor, když telefonujete na veřejnosti. Pro zloděje je velmi snadné telefon během hovoru anebo dokonce psaní zprávy vyškubnout z ruky a utéct. Pokud tak musíte nutně vyřizovat hovory/zprávy na veřejnosti a nespěcháte, najděte si klidné místo, kde nebudete obklopení davem, zastavte se, telefonát/SMS vyřešte a pokračujte v cestě.

Moje zkušenost

Během studia jsem se jednou náhodou ocitla na opačné straně barikády. Podařilo se mi na dámských toaletách na Masarykově univerzitě najít zapomenutý mobil. Po chvilce úvah, co s ním, jsem ho zanesla na vrátnici, jestli by ho nemohli uschovat pro majitelku. Tak trošku jsem doufala, že ji napadne mobil hledat právě zde.

Paní na vrátnici jsem předala také kontakt na sebe, kdyby mě chtěla majitelka mobilu zkontaktovat a odešla jsem. Ještě týž den mi přišla děkovná SMS. V tomto případě všechno dopadlo dobře, ne každý by však ztracený mobil donesl na vrátnici. A jaké z toho plyne ponaučení? Na toaletě svůj mobil nikdy nevyndávejte. Kromě toho, že tím zamezíte jeho případné ztrátě, značně poklesne riziko toho, že vám spadne přímo do mísy a odebere se do věčných lovišť.

Zdroj: College Cures, MUO

Další články k tématu

Studenti můžou získat slevu na knihy i cesty do zahraničí

Studentský život je náročný v mnoha ohledech. Jedním z problémů, se kterým se vysokoškoláci potýkají, je napjatý finanční rozpočet. Jako student ale máte nárok na celou řadu slev. Ušetřit můžete na těch úplně základních věcech, jako je jídlo, ale i na sportování, nebo třeba oblečení. Doprava Velkou položkou na našem seznamu je určitě cestování. A to […]

číst více

Deset věcí, které byste neměli dělat na VŠ

Návodů na to, co byste na vysoké škole měli dělat, aby vám studium dalo maximum, najdete na internetu spoustu. Čemu byste se ale naopak rozhodně měli vyhnout, pokud nechcete skončit s nervy nadranc, nebo dokonce mezi neúspěšnými studenty? Nechávat všechno na poslední chvíli Pokud se vám nelíbí myšlenka, že byste měli poslední den a noc […]

číst více

České univerzity jsou hrdé, když vyhodí spoustu studentů, míní odborník

Skoro 60 procent českých vysokoškoláků nedokončí bakalářské studium. Často končí už v prvním ročníku. Důvodů je více. Patří mezi ně příliš mnoho teorie bez spojení z praxí i chybějící motivace. Podle odborníků většina univerzit vysokou neúspěšnost svých studentů neřeší. Na problém upozornil server Seznam Zprávy. Z údajů ministerstva školství vyplývá, že přes 58 procent bakalářských studentů, kteří začali […]

číst více