Studenti můžou získat slevu na knihy i cesty do zahraničí

22. 6. 2024 | Studentský život

Studentský život je náročný v mnoha ohledech. Jedním z problémů, se kterým se vysokoškoláci potýkají, je napjatý finanční rozpočet. Jako student ale máte nárok na celou řadu slev. Ušetřit můžete na těch úplně základních věcech, jako je jídlo, ale i na sportování, nebo třeba oblečení.

Doprava

Velkou položkou na našem seznamu je určitě cestování. A to nejen po Česku! Studentské slevy na jízdném nabízí pražská hromadná doprava, České dráhy či RegioJet, kterým se můžete vypravit například i na Slovensko.

Když byste ale chtěli ještě dál, slevy najdete i u dopravce Student Agency. Ten navíc nabízí zřízení kartičky EYCA. Ta funguje podobně jako ISIC a za malý roční poplatek sto korun získáte slevu na jízdném nejen u Student Agency ale i dalších dopravců. Kartičku by podle webu Student Agency měli uznávat ve 36 zemích Evropy a měla by vám ušetřit peníze třeba i při nákupu kurzů, zájezdů, sportovních aktivit nebo návštěv kulturních míst.

Jídlo

Ať už se jedná o běžné nákupy nebo návštěvu restaurací, přívětivější ceny ocení každý student. Řetězec Tesco nabízí studentům, kteří jsou držitelé karty ISIC, slevu deset procent na celý nákup. Je možné ji uplatnit jednou týdně a platí ve všech prodejnách.

Výhodné nabídky pro studenty nabízí i spousta restaurací, kaváren a fast-foodů. Se studentskou kartičkou ušetříte například v KFC, Burger Kingu či Bageterii Boulevard. Dále třeba v UGO, restauracích Las Adelitas nebo v Sushi Time.

Zážitky

Některým vysokoškolákům už možná začaly prázdniny. Teplé letní počasí přímo vybízí k návštěvě českých zoo. Většina z nich – například pražská a děčínská zoo či safari ve Dvoře Králové – nabízí pro studující snížené vstupné.

Vyrazit můžete třeba i do Botanické zahrady Praha, kde pořídíte vstupné s 60korunovou slevou.

Jestli se jako studenti chystáte na vodu, určitě vás potěší desetiprocentní sleva z ceny zapůjčení vodáckého vybavení na Sázavě od firmy Bisport, nebo na Berounce od firmy berounka.cz.

Dále můžete se slevou zajít například na Laser Game v Bohnicích, kde si zahrajete tři hry za cenu dvou, nebo do Action parku na Paintball, kde získáte základní balíček s dvacetiprocentní slevou.

Sport

Studentům, kteří často využívají placená sportoviště, se určitě vyplatí MultiSport karta Student. Není to pracovní benefit, jako ta klasická, a pro její zřízení vám stačí to, že prezenčně studujete na vysoké nebo střední škole. Stačí na webové stránky MultiSport karty zadat váš školní mail, na něj vám přijde potvrzení a dokončíte registraci. Poplatek za Multisport kartu Student je 349 korun za měsíc, díky čemuž získáte čtyři volné vstupy do široké sítě sportovišť, čtyři jízdy na rekole nebo nextbike a přístup do aplikace MultiSport.

Jestli naopak rádi běháte, můžete využít slevu při registraci do závodů Barvám neutečeš, Urban Challenge nebo Night run. Lyžaři zase ocení zlevněné skipasy ve velkém množství lyžařských středisek v Česku i v zahraničí.

Nákupy

Pořizování elektroniky se může prodražit, a tak stojí za zmínku sleva pro studenty, kterou nabízí Datart a Alza.

Při nákupu léků na e-shopu Dr. Max mohou zase přihlášení studenti s kódem ISIC24vitaminQ2 využít slevu deset procent.

A milovníci knih určitě ocení studentské slevy v Knihy Dobrovský, v nakladatelství Grada či v Luxoru. Navíc je možné kartičku ISIC použít místo čtenářského průkazu v městské knihovně Praha a získat tak dva měsíce členství zdarma.

V neposlední řadě můžete využít i slevy na oblečení ve vybraných větších i menších obchodech. Svůj ISIC uplatníte například na Zootu, v C&A, Takko fashion nebo na e-shopu Vans.

Další články k tématu

Kde můžou studenti nejvíc ušetřit a na čem naopak vydělat?

Děsí vás s končícími prázdninami pohled na účet? Nevíte, jak finančně zvládnete nadcházející semestr? Přinášíme vám přehled toho, kde jako studenti můžete nejvíc ušetřit, a také, kde získat nějakou tu korunu navíc. Využijte zdroje své školy naplno Pro řadu studentů představují účty za elektřinu, vodu a další nezbytnosti nemalé procento měsíčních nákladů. Efektivní způsob, jak tyto […]

číst více

Ministerstvo školství jedná o zavedení studentských půjček

Tři až sedm tisíc korun měsíčně pro studenty vysokých škol. To by v budoucnu mohly umožnit takzvané vratné granty, o kterých momentálně jedná ministerstvo školství. Peníze by studenti vrátili až poté, co by začali pracovat. Půjčky by měly pomoci hlavně studentům, kteří by si jinak nemohli dovolit studium. „Hlavně chceme pomoci mladým lidem, kteří nejdou studovat […]

číst více

Cítíte se vyhořele? Zkuste trik mnichů ze třetího století

Vysněné studium vás přestalo bavit, úkoly vám nejdou od ruky a škola vás začíná vyloženě štvát? Nemusí to nutně znamenat, že byste měli změnit obor nebo dokonce se studiem úplně seknout. Možná právě prožíváte vyhoření. To může vést i závažným psychickým problémům. S vyhořením se potýkali už mniši ve třetím století našeho letopočtu. Vyhoření zatím nemá […]

číst více