Slovníček vysokoškolských pojmů

5. 9. 2024 | Studentský život
Slovníček vysokoškolských pojmů

V novém prostředí si studenti prvních ročníků můžou připadat jako na cizí planetě, kde nerozumí místní řeči. S vysokou školou se totiž pojí spousta pojmů, se kterými jste se možná ještě nesetkali. Pro co nejhladší start vaší akademické dráhy přinášíme slovníček těch nejčastěji používaných.

Akademický rok – Období, během kterého probíhá výuka na vysoké škole. Nejčastěji bývá rozdělen na zimní a letní. Zimní semestr začíná zpravidla na konci září nebo na začátku října. Letní semestr pak navazuje v únoru. Každý semestr je rozdělen na dvě části. Tou první je období výuky, tou druhou pak zkouškové období.

Zkouškové období – Čas na konci každého semestru, během kterého už neprobíhá výuka, ale studenti plní zápočty a skládají zkoušky.  Na některých školách končí zkouškové v letním semestru v červnu, jinde mají studenti možnost přihlásit se i na zářijové termíny.

Zápočet – Způsob zakončení předmětu, který se neznámkuje. Zápočet můžete získat za plnění úkolů v průběhu semestru, za aktivitu v hodinách, případně za napsání seminární práce. Započet také může být podmínkou k připuštění ke zkoušce. Některé předměty ale mohou být zakončeny pouze zápočtem.

Zkouška – Známkou hodnocené zakončení předmětu, které ověřuje znalosti nabité v průběhu jednoho či dvou semestrů. Zkoušky mohou být ústní, písemné nebo praktické. Na základě známek ze zkoušky pak může student získat prospěchové stipendium.

Ústav/katedra – Univerzity a vysoké školy se dále dělí na menší akademické jednotky. Pod univerzitu (respektive vysokou školu) spadají jednotlivé fakulty. Pod fakulty zase ústavy nebo katedry. Ústav/ katedra se specializuje na konkrétní oblast výzkumu. Na ústavu/ katedře bude během studia váš nejbližší okruh kolegů.

Zápis – Proces, při kterém se studenti zapisují na jednotlivé předměty, které budou v daném semestru absolvovat, nebo se zapisují k termínu zkoušky.

Sylabus – Jde o dokument, kde je zjednodušeně řečeno předmět v kostce. Zpravidla v něm najdete harmonogram výuky daného předmětu, požadavky k jeho splnění a seznam literatury.

Imatrikulace – Slavnostní ceremoniál, při kterém jsou noví studenti oficiálně přijati do akademické obce univerzity. Imatrikulací formálně začíná studium, i když termíny imatrikulací někdy už mohou kolidovat s termíny přednášek. Účast na imatrikulaci bývá povinná.

Kredit – Za splnění každého předmětu získáte určitý počet kreditů. Studenti musí získat určitý počet kreditů k úspěšnému ukončení studia, respektive k tomu, aby byli připuštěni ke státní závěrečné zkoušce.

Státní závěrečná zkouška (státnice) – Kromě zkoušek na konci každého semestru musíte pro úspěšné absolvování studia a získání titulu složit také státní závěrečné zkoušky. Ty se obvykle skládají z písemné části (písemné práce) a ústní zkoušky, při které si losujete otázky podobně jako u maturity.

Volitelné/Povinně volitelné předměty – Školy, které využívají kreditový systém, mají stanoveno, kolik kreditů potřebujete k tomu, abyste byli připuštěni ke státní závěrečné zkoušce. V tomto součtu mají svůj podíl jak kredity z povinných předmětů, tak i kredity za splnění povinně volitelných či volitelných předmětů.

Studijní oddělení – Místo, kde budete řešit byrokratickou část studia. Vyřizovat si tam budete například potvrzení o studiu. Každý student má přiřazeného svého studijního referenta, který s vyřizováním administrativy bude pomáhat.

Promoce – Jde o opak imatrikulace. Je to slavnostní ceremoniál, při kterém absolventi dostávají své diplomy. Promoce jsou na konci bakalářského i magisterského studia.

Zdroj: Seznam Zprávy

Další články k tématu

Sedm tipů, jak se učit o Vánocích

Vánoce jsou svátky klidu a pohody. Pro vysokoškoláky, které hned na začátku ledna čeká zkouška, jsou ale často tou poslední možnou dobou, kdy se na ni mohou připravit. Jenže cukroví a bramborového salátu je hodně, zatímco motivace a disciplíny málo. Jak tedy zvládnout učení i slavení? Stačí když si efektivně rozvrhnete čas a naučíte se […]

číst více

10 věcí, které vám před nástupem na vysokou školu nikdo neřekne

Spoustu informací si můžete najít na stránkách školy, ale existuje několik nevyřčených pravidel, které se pojí se studiem na vysoké škole. Starší studenti už je považují za samozřejmost, takže je možná ani nenapadne se před vámi o nich zmínit. Rozhodli jsme se prolomit mlčenlivost a prozradit vám deset věcí, které vám před nástupem na vysokou […]

číst více

Imatrikulace, seznamovací kurz a zápis. Co stihnout před začátkem VŠ

Nastupujete na vysokou školu a nevíte, kam dřív skočit? V našem průvodci se dočtete, na co byste určitě neměli před začátkem nové kapitoly vašeho studentského života zapomenout. Nástup na vysokou školu může být velmi stresující. Ještě úplně netušíte, jak věci fungují, možná se bojíte toho, zda jste si vybrali správný obor, jestli si najdete nové […]

číst více