Kvůli pandemii koronaviru dětem zestárl mozek. Dívkám třikrát tolik

30. 9. 2024 | Aktuality
Kvůli pandemii koronaviru dětem zestárl mozek

Výzkum amerických vědců odhalil, že během koronavirových lockdownů dětem výrazně zestárl mozek. Chlapcům v průměru o 1,4 roku víc, než bylo v daném věku očekávané, dívkám dokonce o 4,2 roku. Testů se zúčastnily děti od 12 do 16 let.

Výzkumníci shromáždili 160 snímků z magnetické rezonance mozku lidí ve věku 17 let vyhotovených v roce 2018. Z nich vytvořili model toho, jak se mozková kůra obvykle ztenčuje v průběhu dospívání. Jde o běžný proces a důležitou součást dozrávání mozku.

S těmito snímky pak srovnali snímky mozku stejně velké skupiny dětí ve věku od 12 do 16 let z období po koronavirových lockdownech v letech 2021 a 2022. Porovnáním snímků došli výzkumníci k závěru, že došlo ke zrychlenému ztenčení mozkové kůry v jedné části mozků chlapců a ve 30 částech mozků dívek.

Jde o vůbec první studii tohoto typu, která odhalila výrazné rozdíly mezi chlapci a dívkami. Obě pohlaví vykazovaly známky zrychleného stárnutí mozku v části spojené se zrakem, což může ovlivnit schopnost rozpoznávat tváře. Dívkám zestárly také ty části mozku zodpovědné za schopnost zpracovávat emoce, interpretovat mimiku či chápat jazyk.

Patricia Kuhlová, která na výzkumu spolupracovala věří, že rozdíl mezi dívkami a chlapci odráží větší závislost dívek na společenských skupinách a vzájemné interakci. „Dívky si pořád povídají a sdílí své emoce. Socializace je pro jejich duševní pohodu a zdravý nervový, tělesný a citový rozvoj mnohem důležitější.“

Podle Kuhlové předčasné ztenčení mozkové kůry vede k většímu riziku rozvoje neuropsychických poruch. Jisté ztenčení mozkové kůry je přirozené, ale má za následek ztrátu kognitivní přizpůsobivosti, která může ovlivnit schopnost učit se.

Kuhlová poznamenala, že výsledky výzkumu jsou „připomínkou křehkosti dospívajících“ a navrhla, aby rodiče mluvili se svými dětmi o jejich zkušenostech s pandemií. „Je důležité, aby své dospívající děti pozvali na kávu, na čaj, na procházku, na cokoliv, co jim pomůže začít mluvit a otevřít se rodičům.“

„Je důležité si uvědomit, že ačkoliv pandemie je z větší části pryč, následky stresu, který vyvolala, děti a dospívající stále ovlivňují,“ dodal profesor psychologie na univerzitě Stanford Ian Gotlib.

Zdroj: The Guardian

Další články k tématu

Co jsou to predátorské časopisy

Predátorské časopisy. Termín, který byl v uplynulých měsících opakovaně skloňován ve zprávách. Do funkce kvůli publikování v predátorský časopisech nenastoupil nominant na pozici ministra pro vědu Pavel Tuleja (TOP 09). Média následně odhalila i další jména politiků, kterým vyšly články v těchto publikacích. Proč je publikování v predátorských časopisech škraloup, který vás může stát kariéru? A co to vůbec […]

číst více

Z Evropy mizí některé druhy rostlin, odhalil vědci z MUNI

Odborníci z Masarykovy univerzity v Brně (MUNI) společně s 250 vědci z celé Evropy sestavili první celoevropskou databázi rostlinné diverzity. Ze získaných dat vyplývá, že rozmanitost rostlin v evropských lesích, mokřadech a na loukách rychle mizí. Může za to činnost člověka i šíření invazivních druhů. Získané údaje ukazují velké změny například v evropském vnitrozemí, včetně České republiky. „Středoevropské i […]

číst více