Z Evropy mizí některé druhy rostlin, odhalil vědci z MUNI

30. 6. 2024 | Aktuality

Odborníci z Masarykovy univerzity v Brně (MUNI) společně s 250 vědci z celé Evropy sestavili první celoevropskou databázi rostlinné diverzity. Ze získaných dat vyplývá, že rozmanitost rostlin v evropských lesích, mokřadech a na loukách rychle mizí. Může za to činnost člověka i šíření invazivních druhů.

Získané údaje ukazují velké změny například v evropském vnitrozemí, včetně České republiky. „Středoevropské i české biotopy se v čase výrazně mění a většinou bohužel k horšímu,“ míní vedoucí projektu Milan Chytrý z Ústavu botaniky a zoologie Přírodovědecké fakulty MUNI. Lesy jsou stinnější a mizí z nich světlomilné druhy. Méně rozmanitější je také fauna mokřadů, které posupně vysychají.

„Obecně z krajiny mizí specializované druhy vázané jen na určité biotopy, a naopak se šíří několik málo druhů schopných růst v mnoha různých biotopech. Mizí rozdíly, zvětšuje se jednotvárnost,“ shrnuje Chytrý.

Jedny z největších negativních změn, které databáze zdokumentovala, postihly biotop přímořských dun. Ty podrobně zkoumala Marta Gaia Sperandii, italská botanička. „Obrovské plochy písečných dun u evropských pobřeží zanikly kvůli stavbě hotelů a dalších rekreačních zařízení,“ popisuje Sperandii. „I ty duny, které se zachovaly, se však rychle mění. Šíří se na nich invazní rostlinné druhy z celého světa,“ dodává výzkumnice.

Databáze obsahuje přes 450 tisíc opakovaných podrobných záznamů rostlinné diverzity a je největší svého druhu na světě. Nejstarší záznam v databázi je z roku 1911. Přestože údaje ukazují převážně negativní trendy, její tvůrci jsou přesvědčeni, že detailní poznání probíhajících změn je klíčem k tomu, abychom je mohli v blízké budoucnosti zastavit.

Zdroj: MUNI

Další články k tématu

České univerzity jsou hrdé, když vyhodí spoustu studentů, míní odborník

Skoro 60 procent českých vysokoškoláků nedokončí bakalářské studium. Často končí už v prvním ročníku. Důvodů je více. Patří mezi ně příliš mnoho teorie bez spojení z praxí i chybějící motivace. Podle odborníků většina univerzit vysokou neúspěšnost svých studentů neřeší. Na problém upozornil server Seznam Zprávy. Z údajů ministerstva školství vyplývá, že přes 58 procent bakalářských studentů, kteří začali […]

číst více

Co jsou to predátorské časopisy

Predátorské časopisy. Termín, který byl v uplynulých měsících opakovaně skloňován ve zprávách. Do funkce kvůli publikování v predátorský časopisech nenastoupil nominant na pozici ministra pro vědu Pavel Tuleja (TOP 09). Média následně odhalila i další jména politiků, kterým vyšly články v těchto publikacích. Proč je publikování v predátorských časopisech škraloup, který vás může stát kariéru? A co to vůbec […]

číst více