Vysoké školy a povodně: Co se změnilo a jak pomáhají

8. 10. 2024 | Aktuality
Vysoké školy a povodně

V září Česko zasáhly rozsáhlé povodně, které si vyžádaly několik životů a způsobily miliardové škody. Situace ovlivnila také výuku na některých univerzitách. Do pomoci s následky ničivé vody se zapojili i studenti.

Masarykova univerzita

Na Masarykově univerzitě kvůli povodním posunuli začátek zimního semestru o týden. „Informace z Bezpečnostního a krizového výboru Masarykovy univerzity uvádí, že dopravní dostupnost zejména z oblasti severní a střední Moravy je složitá. Spousta lidí má teď úplně jiné starosti, potýkají se s následky záplav. Podobná doporučení ostatně přicházejí také z ministerských míst,“ odůvodnil krok rektor univerzity Martin Bareš.

Morava patří k oblastem, které povodně zasáhly a ovlivnily nejvíce. Voda tam vyhnala z kolejí několik studentů.

„Extrémní srážky způsobily zatékání do pokojů na kolejích Vinařská, kde byly nedávno dokončeny opravy po jarním krupobití, střechy byly nově rekonstruovány, bohužel v některých místech opět došlo k zatečení a museli jsme zhruba deset pokojů vystěhovat,“ uvedla kvestorka Masarykovy univerzity Marta Valešová.

Podle ní díky posunu startu zimního semestru získala univerzita potřebný čas na opravy kolejí a jejich úklid.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB) zareagovala na povodně podobně jako Masarykova univerzita a zrušila výuku v týdnu od 16. do 22. září. Spolu s tím pozastavila také všechny mimoškolní aktivity.

„Těm, kteří byli povodní jakkoliv zasaženi, přejeme hodně sil,“ uvedl rektor UTB Milan Adámek.

Vysoké učení technické v Brně

Fakulta architektury Vysokého učení technického v Brně se rozhodla začátek semestru neposouvat. Výuku ale odstartovali on-line. Prezenční studium opět začalo ve čtvrtek 19. září.

Univerzita Palackého v Olomouci

Kromě fakulty zdravotnických věd, kde byla výuka kvůli povodním zrušena 16. a 17. září, probíhalo na univerzitě Palackého v Olomouci (UPOL) zahájení akademického roku podle plánu.

„Těm z vás, které povodeň postihla či postihne významněji, přeji mnoho sil k překonání a zvládnutí celé situace. Jsem přesvědčený, že naše univerzitní komunita vám poskytne mnohem víc než jen slova útěchy,“ slíbil na webu univerzity její rektor Martin Procházka.

Dobrovolnické centrum UPOL se zároveň zapojilo do pomoci lidem postiženým povodní, zejména v mikroregionu Jesenicko. Vedle studentů se zapojili i zaměstnanci univerzity.

„Nikdy neposíláme dobrovolníky naslepo bez předchozí domluvy, zmatky by nám v této situaci nepomohly,“ popisuje, jak funguje komunikace se zasaženými regiony Vladimíra Sedláčková, manažerka Dobrovolnického centra UPOL.

Univerzita Karlova

S Univerzitou Palackého v Olomouci spolupracuje i Dobrovolnické centrum UK. Ačkoliv Karlova univerzita nebyla povodněmi přímo zasažena, v rámci Dobrovolnického centra UK sbírá kontakty na dobrovolníky, kteří jsou ochotni s následky po povodních pomoci.

„V souvislosti s dobrovolnickou činností pak apelujeme na všechny, aby využívali primárně organizovanou dobrovolnickou pomoc, nevyráželi do zasažených oblastí sami a také dbali o své duševní zdraví, protože v případě řešení následků povodní je třeba počítat s tím, že bude trvat v řádech týdnů, nikoliv jen nejbližších dnů,“ říká koordinátorka Dobrovolnického centra UK, Tereza Virtová.

UK nabízí také finanční podporu svým studentům, kteří se sami potýkají s následky povodní. “Studující, jejichž domácnost byla zasažena povodňovou situací, mohou v případě finančních obtíží zažádat o stipendium v akutní tíživé situaci, které pro tyto situace univerzita nabízí,” uvádí UK na webu.

Další články k tématu

Brněnské univerzity chtějí kvůli silným ročníkům otevřít nové obory

Masarykova univerzita a Vysoké učení technické v Brně (VUT) plánují otevřít nové obory z oblasti kyberbezpečnosti a udržitelnosti. Reagují tak na aktuální poptávku veřejnosti i na předpokládaný příval přihlášek populačně silných ročníků. Masarykova univerzita chce kromě toho vybudovat nové koleje. „Pracujeme na akreditaci nových studijních programů, které připravíme do roku 2027. Jedná se o progresivní oblasti, kterými […]

číst více

Z Evropy mizí některé druhy rostlin, odhalil vědci z MUNI

Odborníci z Masarykovy univerzity v Brně (MUNI) společně s 250 vědci z celé Evropy sestavili první celoevropskou databázi rostlinné diverzity. Ze získaných dat vyplývá, že rozmanitost rostlin v evropských lesích, mokřadech a na loukách rychle mizí. Může za to činnost člověka i šíření invazivních druhů. Získané údaje ukazují velké změny například v evropském vnitrozemí, včetně České republiky. „Středoevropské i […]

číst více

Zahrajte si na mafiány v Brně. Vaše zbraň? Zubní kartáček

Fanoušci mafiánských příběhů nemusí jenom donekonečna sjíždět herní sérii Mafia nebo filmového Kmotra. Díky hře Assassin Brno si mohou vyzkoušet jaké je to být mafiánem na vlastní kůži. Místo skutečných zbraní ale budou vyzbrojeni zubním kartáčkem. Assassin Brno se koná pravidelně už od roku 2005 díky spolupráci studentů a absolventů brněnských univerzit. Původně vznikla ve […]

číst více