VUT otevírá nový obor jaderná energetika

16. 10. 2024
VUT otevírá nový obor jaderná energetika

Brněnské Vysoké učení technické (VUT) otevírá nový magisterský studijní obor jaderná energetika. Impulzem k jeho vzniku je vzrůstající poptávka po expertech v oboru. Víc odborníků bude třeba mimo jiné kvůli chystané dostavbě jaderných reaktorů v Dukovanech.

Poptávka po expertech na jádro začala pomalu narůstat už v roce 2019. „Firmy zjistily, že inženýři s větší znalostí jaderné energetiky v regionu chybí. Současně se začal zvyšovat zájem ze strany studentů. Vše do sebe zapadlo s rozhodnutím o dostavbě. K jejímu úspěchu můžeme na VUT přispět tím nejcennějším – přípravou nových jaderných expertů,“ shrnul Karel Katovský z Ústavu elektroenergetiky Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií, který působí jako garant nového oboru.

Podle analýzy bude kvůli dostavbě Dukovan třeba obsadit až stovky míst. Odborníci se zapojí nejen do projektu stavby nových jaderných bloků, ale budou také pracovat ve státní správě a jadernou energetiku vyučovat.

Obor má v Brně dlouhou historii.  „Jaderná energetika má na brněnské technice dlouhou tradici. Vyučovala se od 50. let minulého století a vrchol zažila při stavbě českých a slovenských jaderných elektráren. Původní program ale skončil a obor pak zanikl,“ prozradil Katovský.

Kapacita oboru je momentálně 24 studentů. V rámci studia budou moct využívat nově zřízenou laboratoř jaderné energetiky a ionizujícího záření. V laboratoři si vyzkouší práci s měřicími přístroji, testování radiační zátěže materiálů či manipulaci s radionuklidy v kontrolovaném pásmu. V budoucnu v laboratoři přibude i urychlovač částic. Absolventi získají ucelený přehled o všech technologiích, které se vážou k chodu jaderných elektráren.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Tvořte s námi novou budoucnost financí a ekonomie. Studujte Sting!

Možná jste někde zaslechli, že finance a účetnictví jsou jen nudné čísla. My si to nemyslíme. Na Stingu ukazujeme, že jsou to obory plné možností a vzrušení. Připojte se k nám a objevte, jak sexy může být svět financí! Na Vysoké škole Sting v Brně najdete prostředí, kde se prolíná teorie a praxe s nejnovějšími […]

číst více

Český Top Gun: Univerzita otevřela nový program pro piloty stíhaček

Univerzita obrany otevřela nový program pro piloty stíhaček a řídící letového provozu. První studenti programu Vojenský letový provoz zahájí studium už v září. Prestiž oboru, praktický výcvik a hlavně možnost v budoucnu pilotovat stíhačky F-35 nebo americké vrtulníky oslovila téměř dvě stovky zájemců. Přijato jich nakonec bylo 23. Kromě testu studijních předpokladů, který vychází z matematiky, logiky […]

číst více

Vysoké školy na Moravě otevírají nové obory. Reagují na poptávku trhu

Dostavba jaderné elektrárny, změna klimatu i potřeba revitalizovat krajinu. Na to všechno reagují vysoké školy na Moravě a otevírají nové obory, aby pomohly zaplnit mezery na pracovním trhu. Absolventi tak budou mít uplatnění zaručené. V Česku se chystá výstavba nových jaderných bloků. I proto bude větší poptávka po odbornících na jadernou energetiku. Vysoké učení technické se […]

číst více