Český Top Gun: Univerzita otevřela nový program pro piloty stíhaček

19. 9. 2024
Univerzita otevřela nový program pro piloty stíhaček

Univerzita obrany otevřela nový program pro piloty stíhaček a řídící letového provozu. První studenti programu Vojenský letový provoz zahájí studium už v září. Prestiž oboru, praktický výcvik a hlavně možnost v budoucnu pilotovat stíhačky F-35 nebo americké vrtulníky oslovila téměř dvě stovky zájemců. Přijato jich nakonec bylo 23.

Kromě testu studijních předpokladů, který vychází z matematiky, logiky a numerického myšlení, museli studenti projít testem z anglického jazyka na úrovni B2, zkouškou fyzické zdatnosti, která otestovala jejich vytrvalost, sílu a dynamiku, a zkouškou zaměřenou na kognitivní schopnosti a znalosti z oblasti letectví.

Doteď si letci na Univerzitě obrany museli projít celým pětiletým magisterským studiem, nově jim bude stačit tři a půl roku dlouhý bakalářský kurz. Impulz ke zkrácení doby studia vychází hlavně z požadavků Vzdušné síly Armády ČR, která bude budoucí piloty zaměstnávat. Novinkou bude i zvýšení poměru odborné přípravy v porovnání s přdchozím studijním programem.

Noví studenti si vybírali mezi dvěma specializacemi: Vojenský pilot a Řídící letového provozu. V rámci obou absolvují i praktický výcvik létání.

Šéf projektu F-35 Petr Hromek řekl webu Novinky.cz, že je nutné dostat lidi do praxe co nejdříve. “Je ale potřeba započítat další dva tři roky v Centru letecké přípravy v Pardubicích, a proto dříve než za šest let piloty nezískáme,” dodal.

Česká republika na základě smlouvy s USA obdrží 24 stíhaček typu F-35. Ostrý výcvik budoucích pilotů odstartuje až v roce 2029. Již příští rok začne probíhat výcvik na leteckých simulátorech. Budoucí piloti těchto strojů se budou nejprve rekrutovat ze stíhačů gripenů a letounů L-159. „Další vlny pilotů půjdou přímo z Univerzity obrany,“ doplnil Hromek.

Zdroje: Seznam Zprávy, iRozhlas.cz, Novinky.cz, Univerzita obrany

Další články k tématu

Tvořte s námi novou budoucnost financí a ekonomie. Studujte Sting!

Možná jste někde zaslechli, že finance a účetnictví jsou jen nudné čísla. My si to nemyslíme. Na Stingu ukazujeme, že jsou to obory plné možností a vzrušení. Připojte se k nám a objevte, jak sexy může být svět financí! Na Vysoké škole Sting v Brně najdete prostředí, kde se prolíná teorie a praxe s nejnovějšími […]

číst více

Vysoké školy na Moravě otevírají nové obory. Reagují na poptávku trhu

Dostavba jaderné elektrárny, změna klimatu i potřeba revitalizovat krajinu. Na to všechno reagují vysoké školy na Moravě a otevírají nové obory, aby pomohly zaplnit mezery na pracovním trhu. Absolventi tak budou mít uplatnění zaručené. V Česku se chystá výstavba nových jaderných bloků. I proto bude větší poptávka po odbornících na jadernou energetiku. Vysoké učení technické se […]

číst více

Studenti veteriny mají nový trenažér. Nacvičí si porod telete

Studenti brněnské Veterinární univerzity mají nově k dispozici moderní trenažér v podobě plastové krávy a holštýnského telete v životní velikosti. V České republice každoročně přijde na svět 300 tisíc telat. Nácvik budoucím veterinářům i jejich zvířecím pacientům tak určitě přijde vhod. Jde o pokrok ve výuce. V minulosti se pro nácvik porodu používaly pouze modely. Trenažér oproti tomu […]

číst více