Virtuální realita z dílny brněnských univerzit pomůže léčit fobie

26. 8. 2024 | Stojí za přečtení
Virtuální realita z dílny brněnských univerzit

Virtuální realita už dávno není jen doménou herního průmyslu. Pomáhá lidem s různými hendikepy nebo seniorům v domovech důchodců. Nedávno se také začala používat při státnicích.  Nově by mohla pomoct léčit fobie. Za tímto účelem vzniká platforma BraveMind (Odvážná mysl), na které spolupracují týmy z Masarykovy univerzity a Vysokého učení technického v Brně.

V praxi by léčba fungovala tak, že by pacient po nasazení speciálních brýlí v simulaci čelil svým strachům. Ať už jde o fobii z pavouků, hadů, ohně, nebo třeba tmy. „Lidé dostanou bezpečnou možnost trénovat zvládání svého strachu,“ popsal Vojtěch Juřík z výzkumného týmu z Psychologického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

Kromě přehrávání videozáběrů bude nástroj snímat pacientovi biosignály. Ty terapeutovi prozradí, v jakém psychickém rozpoložení se pacient nachází. S ohledem nato bude terapeut moct promítané záběry pozměnit. Pacienti si díky tomu postupně navyknou na situace, které dříve v reálném světě nezvládali.

„Terapeutický nástroj BraveMind klientům umožní bezpečně reagovat na různé fobické stimuly v kontrolovaném prostředí. Zvýší to efektivitu terapeutických sezení a šetří čas i náklady psychoterapeutů,“ vysvětlil Juřík.

Vědci chtějí v nadcházejících letech upravit BraveMind tak, aby jej pacienti mohli využívat i doma a nemuseli navštěvovat terapeuta. Pacient by si brýle nasadil v pohodlí domova a s terapeutem by spolupracoval na dálku.

„Přemýšlíme o spektru možných klientů od poradenských center přes metodiky prevence až po základní a střední školy. Doba jde dopředu, potřeby lidí se mění, osobně si dokážu představit virtuální prostor, kde se mohou v různých režimech setkávat terapeuti se svými klienty a hledat nejlepší způsob vedení terapie – on-line, ve virtuální realitě, ve smíšeném režimu a nakonec klidně offline. To vše s dobře nachystaným inventářem nástrojů, který vyvíjíme,“ uzavírá Juřík.

Prototypu BraveMind bychom se měli dočkat v roce 2025. Projekt v červenci uspěl ve finále soutěže Prototypuj a ověřuj organizované Jihomoravským inovačním centrem. Na jeho dokončení obdržel vítězný tým skoro 320 tisíc korun.

V Česku trpí fobií 75 procent žen a 33 procent mužů. Mezi ty nejčastější patří strach z výšky neboli akrofobie. Trpí jí až šestina populace. Na celém světě se s nějakým typem fobie potýká více než miliarda lidí.

Zdroj: Novinky.cz, Zprávy z MUNI

Další články k tématu

Vysokoškoláci se bojí mluvit na veřejnosti, odhalil výzkum

Ústní zkouška nebo prezentace. Pro vysokoškoláky je obojí jeden velký strašák. Bojí se totiž mluvit na veřejnosti. Vyplývá to z výzkumu vědců Národního institutu SYRI a Masarykovy univerzity v Brně. Odborníci v rámci něj analyzovali veřejný projev celkem 1745 studentů. „Výsledky jsou rozdílné u pohlaví, typu (absolvované) střední školy a úrovně studia. Naopak věk, národnost a obor studia roli nehrají. Ženy […]

číst více

Designérka Horská navrhla komunikátor propojující nemocné s rodinami

Pomůcka pro paliativní péči vytvořená studentkou Fakulty architektury ČVUT Natálií Horskou přenáší doteky rukou na dálku. Pomáhá tak lidem, kteří chtějí zůstat v kontaktu se svými blízkými, ale nemohou být z různých důvodů u lůžka v nemocnici. Proč jsou součástí návrhu i lněná semínka? Jaké etické otázky musí designér řešit? A jak se autorka vypořádala […]

číst více

Žebříček: Nejlepší práva jsou v Praze, nejlepší technické obory v Brně

Britská společnost Times Higher Education zveřejnila žebříček nejlepších škol podle oborů pro rok 2024. Ve všech 11 oborových oblastí bodovaly v mezinárodním srovnání i české univerzity. Nejvýše z nich se nejčastěji umisťovala Univerzita Karlova v Praze. V právu a humanitních oborech se řadí dokonce mezi 200 nejlepších škol světa. Na samém vrcholu žebříčků se již tradičně drží americké a […]

číst více