Vysokoškoláci se bojí mluvit na veřejnosti, odhalil výzkum

11. 8. 2024 | Stojí za přečtení
Vysokoškoláci se bojí mluvit na veřejnosti

Ústní zkouška nebo prezentace. Pro vysokoškoláky je obojí jeden velký strašák. Bojí se totiž mluvit na veřejnosti. Vyplývá to z výzkumu vědců Národního institutu SYRI a Masarykovy univerzity v Brně. Odborníci v rámci něj analyzovali veřejný projev celkem 1745 studentů.

„Výsledky jsou rozdílné u pohlaví, typu (absolvované) střední školy a úrovně studia. Naopak věk, národnost a obor studia roli nehrají. Ženy mají oproti mužům až 1,5krát vyšší skóre úzkosti z mluvení než muži. U nebinárních osob je to dokonce dvojnásobek oproti mužům,“ uvedl Tomáš Lintner z Ústavu pedagogických věd Filozofické fakulty Masarykovy univerzity a institutu SYRI.

Za rozdíly mezi výstupy mužů a žen podle Lintnera stojí mimo jiné i vliv společenských očekávání a stereotypů. „Ženy se často potýkají se stereotypy, které zpochybňují jejich kompetenci, zejména ve veřejné a profesní sféře. Toto společenské pozadí může zesílit tlak a úzkost spojenou s veřejným vystupováním,“ vysvětlil Lintner.

Vůbec největší míru úzkosti pozorují výzkumníci u nebinárních osob. Často se musí pohybovat v kolektivu, který jejich genderové identitě buď nerozumí anebo ji úplně odmítá.

Co se rozdílů mezi absolvovanou střední školou týče, tak největší strach mívají bývalí gymnazisté. „Gymnázia se obecně více zaměřují na výkon, což studenty zřejmě stresuje a odráží se to pak i na jejich obavách z vystupování na vysoké škole,“ zamýšlí se Lintner.

Se strachem s mluvením na veřejnosti se nicméně nepotýkají jen studenti v Česku. Dokládají to obdobné studie v zahraničí. Například v USA se veřejného projevu bojí 61 procent vysokoškoláků. V Británii vědci dospěli dokonce až k 80 procentům.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

10 studentských vynálezů, které dobyly svět

Dějiny jsou plné studentů, kteří již během univerzitních let přišli s převratným objevem. Nejeden z nich způsobil revoluci. Některé vynálezy zatím na své místo v každodenním životě čekají, bez jiných bychom se už dnes neobešli. Chytrá sluchátka Chytrá sluchátka vymysleli Parth Gaggar a Vijay Jain z indické univerzity IIT Roorkee. A jak poznáte chytrá sluchátka od těch „hloupých“? […]

číst více

Největší studentská raketa v Česku pochází z ČVUT

Tým CTU Space Research z ČVUT představil největší studentskou raketu v Česku. Měří přes 3,5 metru. Před cestou do vesmíru ji teď v říjnu čeká prestižní mezinárodní soutěž European Rocketry Challenge, která proběhne v Portugalsku. Raketa Illustria je vysoká 3520 mm, její průměr činí 161 mm a váží 28,82 kg. “Raketa Illustria je skvělým důkazem poptávky po vesmírných […]

číst více

Z Evropy mizí některé druhy rostlin, odhalil vědci z MUNI

Odborníci z Masarykovy univerzity v Brně (MUNI) společně s 250 vědci z celé Evropy sestavili první celoevropskou databázi rostlinné diverzity. Ze získaných dat vyplývá, že rozmanitost rostlin v evropských lesích, mokřadech a na loukách rychle mizí. Může za to činnost člověka i šíření invazivních druhů. Získané údaje ukazují velké změny například v evropském vnitrozemí, včetně České republiky. „Středoevropské i […]

číst více