V Karlovarském kraji vznikne inovační centrum. S desetiletým zpožděním

14. 8. 2024 | Aktuality
V Karlovarském kraji vznikne inovační centrum

Kauza ROP Severozápad, ve které si za manipulování s evropskými dotacemi vyslechlo obžalobu skoro 30 lidí, dala stopku několika stavebním projektům. Zatímco rozsudek v kauze je v nedohlednu, realizace jednoho z těchto projektů se blíží. Karlovarské vědecké a výzkumné inovační centrum bude mít za cíl podpořit spolupráci podnikatelů, veřejného sektoru a výzkumných pracovišť. V důsledku by to mohlo podpořit celkový hospodářský rozvoj kraje.

Na vznik centra obdržel Karlovarský kraj dotaci od Evropské Unie ve výši 412,5 milionu korun. Jde o druh dotace na podporu uhelných regionů ovlivněných útlumem těžby. Peníze mají regionům pomoci s přechodem pryč od těžby.

Centrum mimo jiné podpoří začínající podnikatele či startupy. Získají možnost se zúčastnit jeho akceleračních a inkubačních programů. Využít budou moct také sdílené pracoviště určené pro coworking. Prostor pro práci tam najdou jak jednotlivci, tak i týmy, na pár hodin denně či několik dnů v týdnu. Součástí projektu bude také vybavené konferenční centrum, které díky své velikosti umožní uspořádat i větší akce a vzdělávací konference.

Výstavba centra odstartuje na podzim tohoto roku a hotová by měla být zhruba za rok a půl. První podniky by pak mohly v centru zahájit činnost na začátku roku 2027. Již zmíněná dotace 412,5 milionu korun pokryje 85 procent nákladů. Celkově výstavba vyjde na 635 milionů korun. Za provozem centra bude stát Karlovarská agentura rozvoje podnikání, která počínaje říjnem získá nový název, Karlovarské inovační centrum (KIC).

Centrum bude stát mezi karlovarskými čtvrtěmi Dvory a Jenišov. „Inovační centrum vznikne v areálu krajského úřadu a bude zahrnovat výstavbu tří vzájemně propojených objektů. Ještě před podáním žádosti o dotaci jsme měli hotovou kompletní projektovou dokumentaci, v nejbližší době nás tak čeká vypsání veřejné zakázky na výběr zhotovitele stavebních prací,“ doplnil karlovarský krajský radní Patrik Pizinger.

Myšlenka centra není nová. Prvotní plán se zrodil již v roce 2012, tehdy ještě pod názvem Vědeckotechnický park. Dotace ale kvůli kauze ROP Severozápad musela být vrácena a výstavba tehdy neproběhla. Dojde k ní tak s více než desetiletým zpožděním.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Univerzita Palackého otevřela unikátní centrum zaměřené na Myanmar

Katedra asijských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci otevřela nové vzdělávací centrum orientované na Myanmar (Barmu). O vznik centra se zasloužil i Horizont Evropa, prestižní rámcový program Evropské unie pro výzkum a inovace, který univerzitě poskytl podporu. Účelem Myanmar Studies Center je podpořit interdisciplinární výzkum a vzdělávání v dané oblasti.  „Této oblasti doposud nebyla věnována přílišná […]

číst více

V Karlovarském kraji vznikly dva nové bakalářské obory

Management a digitální technologie a Kinantropologie. To jsou dva nové bakalářské programy, které otevírá plzeňská Západočeská univerzita (ZČU). Výuka obou oborů bude probíhat v Karlovarském kraji. Otevřením studijních programů škola reaguje na poptávku po expertech z oboru. Obor Management a digitální technologie vznikl na chebské Ekonomické fakultě ZČU díky spolupráci s německou školou Ostbayerische Technische Hochschule […]

číst více

VědaFest aneb Dejvice opět ožijí vědou

Letošní dvanáctý ročník VědaFestu na téma „Věda vzdělává“ zaplní už za týden, tedy ve středu 19. června, od půl deváté ráno do sedmi hodin večer Vítězné náměstí v Dejvicích. V jednodenní akci se opět spojí nejen vědecké instituce napříč republikou a stejně jako v předešlých ročnících ukážou, že objevit, poznat a zažít má svůj nezastupitelný význam.  Zábavným […]

číst více