V Karlovarském kraji vznikly dva nové bakalářské obory

8. 8. 2024
V Karlovarském kraji vznikly dva nové bakalářské obory

Management a digitální technologie a Kinantropologie. To jsou dva nové bakalářské programy, které otevírá plzeňská Západočeská univerzita (ZČU). Výuka obou oborů bude probíhat v Karlovarském kraji. Otevřením studijních programů škola reaguje na poptávku po expertech z oboru.

Obor Management a digitální technologie vznikl na chebské Ekonomické fakultě ZČU díky spolupráci s německou školou Ostbayerische Technische Hochschule Amberg Weiden. Výuka bude v angličtině a úspěšní absolventi dostanou diplomy z obou škol. Obor bude kromě teorie klást velký důraz na praxi. Studenti ji budou absolvovat v podnicích.

“(Obor) je tvořen předměty z oblasti managementu, marketingu, financí, informačních technologií a průmyslového inženýrství včetně nejnovějších trendů v těchto oblastech. Jsou zde tedy spojené hned tři disciplíny najednou. Do studijního plánu jsou zařazeny dvě celosemestrální odborné praxe,“ popisuje děkanka Fakulty ekonomické ZČÚ Michaela Krechovská.

Program díky zaměření na praxi přímo reaguje na potřeby regionálních firem, které čelí vzrůstajícímu nedostatku odborně vzdělaných zaměstnanců. Jako partner obor podporuje Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje. „Vysoké školství v kraji dlouhodobě podporujeme a snažíme se pro rozšíření jeho nabídky dělat maximum,“ uvedla ředitelka komory Lenka Mansfeldová.

Druhým novým studijním programem je Kinantropologie. I na ní spolupracuje kraj se Západočeskou univerzitou v Plzni. Konkrétně s Centrem tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické ZČU. Výuka se bude konat přímo v Karlových Varech.

Termín přihlášek je 15. srpna. Program jako možné uplatnění absolventů uvádí práci wellness specialistů v lázních, fitness centrech, nebo sportovních a rekreačních střediscích.

Partnersky se na oboru podílí ZČÚ, Karlovarská krajská nemocnice, Imperial Karlovy a SK Kontakt Karlovy Vary. Díky tomu studenti budou moct získat bohatou praxi, více než 100 hodin za jeden semestr. Studenti se budou učit také angličtinu a němčinu s důrazem na uplatnění jazyků v péči o zahraniční klienty.

Zdroj: iDNES.cz

Další články k tématu

Plzeňská lékařská fakulta eviduje rekordní počet přihlášek

Na Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni se letos hlásí nejvyšší počet uchazečů v dějinách. Škola eviduje celkem 3606 přihlášek. Za nárůstem zájmu podle fakulty stojí i nový kampus, jehož výstavba vyšla na téměř dvě miliardy. Kampus sídlí v sousedství fakultní nemocnice Lochotín a je funkční od září 2022. Díky jeho otevření již medici nemusí cestovat mezi historickými […]

číst více

V Karlovarském kraji vznikne inovační centrum. S desetiletým zpožděním

Kauza ROP Severozápad, ve které si za manipulování s evropskými dotacemi vyslechlo obžalobu skoro 30 lidí, dala stopku několika stavebním projektům. Zatímco rozsudek v kauze je v nedohlednu, realizace jednoho z těchto projektů se blíží. Karlovarské vědecké a výzkumné inovační centrum bude mít za cíl podpořit spolupráci podnikatelů, veřejného sektoru a výzkumných pracovišť. V důsledku […]

číst více

Vytyčte si cíle a buďte ve větší pohodě ve škole i v osobním životě

Cíl můžete vnímat jako pomyslnou hranici, kterou chcete překročit, nebo jako nějaký konkrétní stav, kterého chcete dosáhnout. Abyste se mohli ve studiu i v životě posouvat dál, musíte ale nejprve přesně zjistit, jaké vaše cíle vůbec jsou a jasně a logicky si je vytyčit. S tím vám může pomoct několik metod. Pro klasifikaci cílů se používají různé […]

číst více