Univerzita Palackého otevřela unikátní centrum zaměřené na Myanmar

7. 7. 2024 | Aktuality
Univerzita Palackého otevřela unikátní centrum zaměřené na Myanmar

Katedra asijských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci otevřela nové vzdělávací centrum orientované na Myanmar (Barmu). O vznik centra se zasloužil i Horizont Evropa, prestižní rámcový program Evropské unie pro výzkum a inovace, který univerzitě poskytl podporu. Účelem Myanmar Studies Center je podpořit interdisciplinární výzkum a vzdělávání v dané oblasti.

 „Této oblasti doposud nebyla věnována přílišná odborná pozornost. Zavázali jsme se tuto mezeru podporou interdisciplinárního výzkumu a vzdělávání zaměřeného na Myanmar zaplnit. Nabídneme rozmanité pohledy a přístupy, jimiž chceme k tomuto živelnému národu podnítit hlubší porozumění. Zároveň chceme o bohatém kulturním dědictví Myanmaru, o dynamice jeho společenského vývoje a o jeho politickém prostředí rozšířit povědomí,“ uvedla ředitelka centra Kristina Kironská, která v Myanmaru v letech 2015 až 2016 sama žila.

Kromě výzkumu bude centrum organizovat veřejné přednášky a akademické kurzy na nejrůznější témata. Odborníci a studenti se zaměří například na lidská práva v Asii či politiku v indo-pacifickém regionu. A kdo zrovna nebude mít příležitost přednášky či kurzy navštívit, může číst blogové příspěvky barmských studentů, kteří na univerzitu dorazí na semestrální pobyt díky programu Erasmus+. Jejich články zpřístupní webové stránky centra.

V červnu proběhne letní škola pro doktorandy a pokročilé magisterské studenty. Po letní škole bude následovat interdisciplinární konference na téma mezinárodní pozice Myanmaru. Do Olomouce má přilákat významné odborníky z celého světa.

Česká republika díky centru navíc získala nové prvenství. Ve střední Evropě žádné podobné centrum zaměřené na výzkum Mynamaru nenajdeme.

Zdroj: Novinky.cz, Myanmar Studies Center
Foto: UPOL

Další články k tématu

VědaFest aneb Dejvice opět ožijí vědou

Letošní dvanáctý ročník VědaFestu na téma „Věda vzdělává“ zaplní už za týden, tedy ve středu 19. června, od půl deváté ráno do sedmi hodin večer Vítězné náměstí v Dejvicích. V jednodenní akci se opět spojí nejen vědecké instituce napříč republikou a stejně jako v předešlých ročnících ukážou, že objevit, poznat a zažít má svůj nezastupitelný význam.  Zábavným […]

číst více