Plzeňská lékařská fakulta eviduje rekordní počet přihlášek

20. 7. 2024
Plzeňská lékařská fakulta

Na Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni se letos hlásí nejvyšší počet uchazečů v dějinách. Škola eviduje celkem 3606 přihlášek. Za nárůstem zájmu podle fakulty stojí i nový kampus, jehož výstavba vyšla na téměř dvě miliardy.

Kampus sídlí v sousedství fakultní nemocnice Lochotín a je funkční od září 2022. Díky jeho otevření již medici nemusí cestovat mezi historickými budovami, které lékařská fakulta měla na Lochotíně i ve středu Plzně. „Je pěkný, může se pochlubit přívětivým prostředím. A to si studenti mezi sebou řeknou,“ uvedla k tomu mluvčí fakulty Barbora Černíková.

Nejvíce uchazečů – téměř 2500 – se přihlásilo na šestiletý obor všeobecné lékařství. Velký zájem byl i o pětiletý obor zubní lékařství, na nějž přihlášku podalo více než tisíc lidí. Většina z nich ale sítem přijímaček neprojde. Všeobecné lékařství přijme přibližně 300 uchazečů, tedy 12 procent přihlášených. U zubního lékařství je podíl přijatých ještě menší – pouhých pět procent.

Nový obor

Fakulta se kromě rekordního počtu zájemců může pochlubit i novým studijním oborem. Je jím dvouletý magisterský obor zaměřený na zobrazovací a ozařovací technologie. Přihlásilo se na něj 108 studentů a škola přijme 20 z nich. „[Obor] jim umožní získat kompletní spektrum specializací pro radiologické asistenty,“ popsal proděkan fakulty Jiří Ferda.

Zájem je rovněž o studium v anglickém jazyce. O místo na lékařské fakultě v Plzni se totiž uchází i zahraniční studenti. Letos se jich na obor všeobecné lékařství přihlásilo 373 a na zubní lékařství 84. Na všeobecné lékařství fakulta plánuje přijmout 105 studentů, tedy 28 procent přihlášených. Na zubní lékařství se dostane 25 vysokoškoláků. Studium v cizím jazyce je na rozdíl od toho v češtině zpoplatněné.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Zlínský kraj pořádá stáže pro mladé lékaře, chce tím vyřešit krizi

Praktičtí lékaři stárnou. Ve Zlínském kraji je až 40 procent starších 60 let, někteří pak ordinují i po osmdesátce. Nové lékaře se kraj snaží nalákat studentskými praxemi i finanční podporou na vybavení ordinací. Týdenní stáže „Praktikem na zkoušku“ proběhnou letos v létě. Zúčastnit se jich může 25 mediků, kteří absolvují praxi v deseti vybraných ordinacích ve […]

číst více

Co jsou to predátorské časopisy

Predátorské časopisy. Termín, který byl v uplynulých měsících opakovaně skloňován ve zprávách. Do funkce kvůli publikování v predátorský časopisech nenastoupil nominant na pozici ministra pro vědu Pavel Tuleja (TOP 09). Média následně odhalila i další jména politiků, kterým vyšly články v těchto publikacích. Proč je publikování v predátorských časopisech škraloup, který vás může stát kariéru? A co to vůbec […]

číst více

Co si hledali v kabince? Lékařská fakulta řeší stížnosti na přijímačky

3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy dostala po prvním kole přijímacího řízení, které se konalo v pražském Kongresovém centru třetí týden v červnu, několik stížností. Důvodem jsou údajné podvody. Uchazečům o studium vadilo, že někteří během zkoušky odcházeli na toaletu. „Pochybuji, že někdo kontroloval, co kdo hledal a nehledal v kabince,“ uvedla k tomu jedna z uchazeček na sociální […]

číst více