Co si hledali v kabince? Lékařská fakulta řeší stížnosti na přijímačky

10. 7. 2024 | Aktuality

3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy dostala po prvním kole přijímacího řízení, které se konalo v pražském Kongresovém centru třetí týden v červnu, několik stížností. Důvodem jsou údajné podvody. Uchazečům o studium vadilo, že někteří během zkoušky odcházeli na toaletu. „Pochybuji, že někdo kontroloval, co kdo hledal a nehledal v kabince,“ uvedla k tomu jedna z uchazeček na sociální síti X. Na případ upozornil server iRozhlas.cz.

Vedení fakulty potvrdilo, že obdrželo celkem 14 oficiálních stížností. Kritika se však objevovala i na sociálních sítích. „Na začátku všechny upozorňovali, ať si dojdou na toaletu radši předem, ale o testu pouštěli klidně i víc lidí najednou,“ uvedla na X uživatelka Daniela. „Pochybuji, že někdo kontroloval, co kdo hledal a nehledal v kabince,“ popsala dál uchazečka.

„Všimla jsem si, že někteří lidé měli s sebou na toaletách tašky, což jsem nechápala, ale nikoho jsem podvádět neviděla,“ uvedla pro iRozhlas další ze zájemkyň o studium. Podle ní však byl na toaletě přítomen dozor.

Fakulta v reakci na stížnosti uvedla, že případy možného podvádění důkladně prověřuje. „Fakulta neporušila žádné předem zveřejněné pravidlo pro průběh přijímacího řízení,“ napsal v prohlášení k tomu, že studenti mohli během testu odcházet na WC, děkan fakulty Petr Widimský. „Studenti se k odchodu na WC registrují a fakulta má přehled, kolik studentů a jak dlouhý čas strávili mimo testový sál,“ hají svůj postup fakulta.

Vedení nicméně do budoucna zváží změnu pravidel. „Po ukončení přijímacího řízení zváží(me) případné změny (zpřísnění) zavedených procesů pro přijímací řízení v roce 2025,“ doplnil děkan.

Zdroje: iRozhlas.cz, 3. LF UK

Další články k tématu

Zlínský kraj pořádá stáže pro mladé lékaře, chce tím vyřešit krizi

Praktičtí lékaři stárnou. Ve Zlínském kraji je až 40 procent starších 60 let, někteří pak ordinují i po osmdesátce. Nové lékaře se kraj snaží nalákat studentskými praxemi i finanční podporou na vybavení ordinací. Týdenní stáže „Praktikem na zkoušku“ proběhnou letos v létě. Zúčastnit se jich může 25 mediků, kteří absolvují praxi v deseti vybraných ordinacích ve […]

číst více

Proč si vybrat Lékařskou fakultu MU?

„Zaujal mě progresivní přístup k výuce a moderní zázemí, proto byla MED MUNI moje první a jediná volba,“ říká Nela Pelánková, studentka 5. ročníku Všeobecného lékařství. Zájem o studium na Lékařské fakultě Lékařské fakultě Masarykovy univerzity trvale roste a v současnosti v porovnání s ostatními lékařskými fakultami v Česku evidujeme nejvyšší množství přihlášek. Mimo excelentní vybavenost, skvělé pedagogy a […]

číst více