Je čas na změnu oboru?

23. 9. 2024 | O studijních oborech
Změna studijního oboru

Statistiky ukazují, že celosvětově přes 80 procent vysokoškoláků změní studijní obor. Někteří dokonce víc než jednou. Změna oboru tak není nic neobvyklého. Někdy je ale těžké se k takovému rozhodnutí rozhoupat. Jestli stále váháte, tady je osm signálů, že je čas na změnu.

Vybrali jste si obor ze špatných důvodů

Výběr studijního oboru není jednoduchý. Při rozmýšlení byste si měli zodpovědět několik zásadních otázek: Najdu po studiu uplatnění? Je obor flexibilní? Umožní mi vydělávat dost peněz? Kolik let budu muset studovat? A to nejdůležitější: Bude mě studium bavit? Příslib vysokých výdělků je sice lákavý, ale rozhodně by to neměl být jediný rozhodující faktor při výběru oboru. Pokud studujete něco, co vás nebaví a nezajímá, jenom proto, že je to lukrativní, dost možná budete nešťastní po celou dobu studia a následně v zaměstnání.

Závidíte přátelům

Když se o studiu bavíte se svými přáteli, závidíte jim? Tváří se všichni mnohem víc zaujatě než vy? Pokud máte pocit, že vás studium v porovnání s ostatními tolik „nebere“, nebo vás dokonce vůbec nezajímá, je načase jít o dům dál.

Už nejste tak nadšení jako na začátku

Měli jste v prvním semestru radost, kdykoliv se vás někdo zeptal, co studujete a mohli jste se s ním bavit o škole, zato teď vás už jakákoliv zmínka o škole rozčílí? Zmírnění pocitu nadšení je sice normální, podobně jako to mají manželé po návratu z líbánek, ale rozhodně by se vaše nadšení nemělo přeměnit v naprosté znechucení. V takovém případě je čas na “rozvod” s oborem.

Čtete si o jiných oborech

Prohlédněte si svou internetovou historii. Jestli si soustavně vyhledáváte informace o jiných oborech a zkoumáte stránky univerzit, je to znamení, že vás váš současný obor nenaplňuje. Nemusíte hned zamířit na jinou školu. Pokud se zamilujete do katedry o patro níž, můžete si podat přihlášku i tam. A třeba na chvíli vyzkoušet studium dvou oborů naráz.

Netěšíte se na nový semestr

Když procházíte sylabus a pročítáte si informace o povinných předmětech, které vás ještě čekají a pohled na jejich výčet vás naplňuje hrůzou, je to další signál, že je nejspíš čas na změnu. Na nechuť z předmětu se naváže nechuť učit se na zkoušku, což se v konečném důsledku propíše do vašich studijních výsledků a na vaši motivaci pokračovat ve studiu. Je to začarovaný kruh.

Nedokážete si představit, že byste pracovali v oboru

Jako prváci jste měli jste jasnou vizi. Po státnicích si najdete práci v oboru. Uplynulo pár semestrů, a teď, když se vás někdo zeptá, co byste chtěli dělat, vaše první myšlenka je: Cokoliv, jenom ne tenhle obor! Další signál, že je čas na změnu.

Nedokážete se zbavit myšlenky na změnu

Jestli se nedokážete zbavit myšlenky na to, že byste měli přestoupit na jiný obor, tak se vám vaše podvědomí pravděpodobně snaží něco naznačit. Každého občas studium štve, ale pokud tento pocit přetrvává dlouhodobě, je načase zamyslet se nad tím, jestli byste uvítali změnu anebo budete pokračovat ve studiu tam, kde jste nyní.

Nejste šťastní

Vystudovat vysokou školu není nic jednoduchého. Sžíváte se s novým prostředím, možná zápolíte s hledáním nových přátel. Učiva je hodně, úkolů, esejí, testů a zkoušek ještě víc. Styl studia je jiný než na střední škole. A když jste kromě toho všeho navíc nešťastní, protože jste si vybrali špatný obor, studium se rázem stává zkouškou ohněm.

Nebojte se promluvit si s někým, komu věříte, o tom, co zažíváte, a požádat ho o radu. A nezapomínejte: Přestup na jiný obor rozhodně není známkou slabosti, naopak!

Zdroj: Society19

Další články k tématu

Nejneobvyklejší bakalářské obory

Někteří maturanti zatím tápou a nejsou si ještě jistí, co by chtěli studovat a jaké obory vysoké školy vůbec nabízejí. Právo, medicína, informatika…tak přesně o těchto oborech se bavit nebudeme. Představíme vám výběr těch nejneobvyklejších oborů, které nabízejí české veřejné i soukromé vysoké školy. Zvířata a obory „budoucnosti“ Milovníci psů nechť věnují pozornost oboru Kynologie […]

číst více

Studenti můžou získat slevu na knihy i cesty do zahraničí

Studentský život je náročný v mnoha ohledech. Jedním z problémů, se kterým se vysokoškoláci potýkají, je napjatý finanční rozpočet. Jako student ale máte nárok na celou řadu slev. Ušetřit můžete na těch úplně základních věcech, jako je jídlo, ale i na sportování, nebo třeba oblečení. Doprava Velkou položkou na našem seznamu je určitě cestování. A to […]

číst více

Deset věcí, které byste neměli dělat na VŠ

Návodů na to, co byste na vysoké škole měli dělat, aby vám studium dalo maximum, najdete na internetu spoustu. Čemu byste se ale naopak rozhodně měli vyhnout, pokud nechcete skončit s nervy nadranc, nebo dokonce mezi neúspěšnými studenty? Nechávat všechno na poslední chvíli Pokud se vám nelíbí myšlenka, že byste měli poslední den a noc […]

číst více