Jak si udržet motivaci, když nejste studijní typ

22. 9. 2024 | Studentský život
Jak si udržet motivaci, když nejste studijní typ

Možná nejste z těch, kteří hodiny leží v knihách a pečlivě se připravují na každou dílčí zkoušku. Možná hledáte motivaci, prokrastinujete a nemůžete se k učení dokopat. Jak najít motivaci, když nejste studijní typ? A je vůbec možné, abyste to všechno zvládli?

Plánujte

První a možná nejdůležitější věc, kterou musíte při studiu zvládnout, je efektivní plánování a rozložení času. Ne nadarmo se říká, že co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek. Jestli o sobě víte, že vám učení dělá problémy, ale zároveň tušíte, že bez něj vysokou školu nezvládnete, zkuste si na něj ve svém rozvrhu pevně vymezit čas.

Například každé pondělí od 15:00 do 15:30. Když se budete věnovat studiu takto pravidelně, pomůže vám to vytvořit si návyk. Půl hodina není moc a za chvilku se na tu půl hodinku začnete třeba i těšit. A budete mít skoro vyhráno!

Odměny

Každý z nás má určitě něco, co by si rád dopřál. Pro někoho to bude dortík, pro jiného třeba nové tričko. Zkuste se za každou úspěšnou zkoušku něčím malým odměnit. Nemusí to být něco extra drahého, ale mělo by to být něco, na co se budete těšit, co vás bude motivovat a co vám udělá radost.

Odměňovat se nutně nemusíte jen za úspěšné zkoušky. Něco hezkého pro sebe můžete udělat i když u učení nějaký ten čas strávíte.

Prostředí

Připravte si na učení příjemné prostředí. Ukliďte si na stole a zapalte si svíčku, pusťte si na pozadí hudbu, uvařte si oblíbený čaj a vnímejte čas učení jako něco, co je jen pro vás. Nebo stůl vyměňte za lavičku v parku a hudbu za zurčení potůčku. Učit se můžete i po kavárnách, které budou mít pro vás ten správný vibe.

Vizualizace

V poslední době se po internetu šíří takzvané „vision boardy“. To jsou koláže vytvořené z fotek a obrázků znázorňujících to, čeho byste chtěli v životě dosáhnout. Jestli tedy máte nějaký cíl, můžete si podobnou koláž vytvořit také. Obrázky si vytiskněte a vyvěste na zeď tak, aby vás koláž při učení motivovala.

Odpočinek

Neustálé překračování vlastních limitů určitě k vyšší motivaci nepřispěje. Nezapomínejte na kvalitní spánek i přestávky během dne. Střídejte činnosti a dělejte i to, co vás baví. Občas je lepší, se na věci pořádně vyspat a třeba si zkoušku odložit na později. Přece jenom nejde o život.

Sdílení s kamarády

Přijdou chvíle, kdy se vám nebude chtít vůbec do ničeho. V takových případech můžou pomoct vaši blízcí. Ať už kamarádi, nebo rodina. Někdy pomůže si postěžovat na to, kolik práce po vás ve škole chtějí. Jindy se zase bude hodit vymyslet společné učební rande s kamarády a dobrým jídlem.

Vyzkoušejte aplikace

Existuje bezpočet aplikací, kde si můžete zapisovat své cíle a učební pokroky. Například v aplikaci Forest: Focus for productivity sázíte stromy za čas, který nestrávíte na mobilním telefonu. Podobně pak funguje třeba aplikace Focus Dog, kde zase vytváříte donuty, kterými můžete krmit svého imaginárního pejska. Všechno, co vám pomůže na chvíli odložit mobil a věnovat se v tu chvíli důležitým věcem, se určitě vyplatí minimálně vyzkoušet.

Další články k tématu

Cítíte se vyhořele? Zkuste trik mnichů ze třetího století

Vysněné studium vás přestalo bavit, úkoly vám nejdou od ruky a škola vás začíná vyloženě štvát? Nemusí to nutně znamenat, že byste měli změnit obor nebo dokonce se studiem úplně seknout. Možná právě prožíváte vyhoření. To může vést i závažným psychickým problémům. S vyhořením se potýkali už mniši ve třetím století našeho letopočtu. Vyhoření zatím nemá […]

číst více

Proč začít s mindfulness: Soustředění, pohoda i lepší známky

Mindfulness neboli všímavost znamená záměrně věnovat pozornost přítomnému okamžiku. Pomáhá vyrovnat se s negativními emocemi, úzkostnými stavy, nebo stresem. Zároveň má pozitivní vliv na naše soustředění. Rozhodně tak patří mezi dovednosti, které stojí za to osvojit si při studiu. Mindfulness není něco, co se naučíme přes noc, ale pomocí jednoduchých cvičení se dá rozvíjet a postupně osvojit. […]

číst více

Sociální život na vysoké škole: Jak se seznámit a zapadnout

Přechod na vysokou školu je velkým krokem v životě každého studenta. Nové prostředí, nové výzvy a noví lidé – to všechno může být zároveň vzrušující i stresující. Jedním z klíčových aspektů úspěšného vysokoškolského života je sociální integrace. Jak se tedy seznámit s novými lidmi a zapadnout mezi ně? Přinášíme vám několik tipů, které vám pomohou […]

číst více