V Praze by mohl vyrůst nový kampus pro středoškoláky

7. 8. 2024 | Aktuality
kampus pro středoškoláky

Problém s přetlakem středoškoláků v Praze a Středočeském kraji chce vláda pomoct řešit vybudováním nového kampusu. Měl by kapacitu až pro čtyři tisíce studentů a vyrůst by mohl na okraji hlavního města. Výstavbu by mohly financovat dotace či zvýhodněné úvěry.

U letošních přijímaček na střední školy to byly právě Praha a Středočeský kraj, kde bylo nejvíc neúspěšných uchazečů. Neúspěch okusili nejčastěji zájemci o studium na gymnáziu. „Snažíme se, aby všem dětem, které mají předpoklady pro studium střední školy, nebylo bráněno jen tím, že je nedostatek kapacit,“ uvedl k nápadu vybudovat kampus premiér Petr Fiala (ODS).

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (za STAN) jako vhodné místo pro nový kampus navrhla Letňany. Jde o okrajovou část Prahy, která je však dobře dostupná městskou hromadnou dopravou včetně metra.

Myšlenku podpořila i stínová ministryně školství Jana Berkovcová (ANO). „Mně se myšlenka kampusů líbí,“ uvedla

Praha není jediné město, které by kampus mohlo vybudovat. „Převis poptávky po veřejných čtyřletých gymnáziích je výrazný na jihu Moravy, v Praze, Středočeském kraji, ale i v Olomouckém a Libereckém kraji,“ vypočítává minstr školství Mikuláš Bek (STAN)

„Výstavba kampusů na hranici velkých městech je správnou cestou, protože to jsou oblasti, kde se demografie může proměňovat podle toho, jak se rozvíjejí přilehlé obce. A v budoucnu by zde bylo možné snáze kombinovat třídy základních škol, gymnaziální třídy, třídy odborných škol podle vývoje demografie a poptávky,“ dodává Bek.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Fakulta sociálních věd UK otevřela novou budovu v Jinonicích

Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) otevřela minulý týden nový areál v pražských Jinonicích. Součástí dokončené budovy kampusu je i rozsáhlá moderní knihovna, odpočinková zóna před vstupem nebo rozhlasové a televizní laboratoře. Slavnostní otevření proběhlo minulý měsíc. Studenti a zaměstnanci mohli zavítat na několik akcí přidružených k otevření areálu. Konal se například Den Země a swap […]

číst více

Studium dvou VŠ není pro každého, ale stojí za to, říká studentka

Eva Nováková je studentkou, která si nevystačí s málem. Kromě studia jedné vysoké školy se totiž rozhodla prezenčně studovat i druhou. Proč se tak rozhodla? Co by doporučila tomu, kdo o studiu dvou škol teprve uvažuje? A zbývá jí ještě čas na koníčky a práci? Eva studuje bakaláře v oboru Speciální pedagogika a magistra v oboru Český […]

číst více