Stipendia na VŠ: Možná máte nárok i vy!

16. 9. 2024
Stipendia na VŠ

Tíživá finanční situace, specifické potřeby, nebo také odměna. Tohle všechno mohou pokrýt stipendia na vysoké škole. Jaké druhy stipendií mohou čeští studenti získat? A máte na nějaké stipendium nárok i vy?

Sociální stipendium

V případě, že jste v tíživé finanční situaci, můžete mít nárok na sociální stipendium. Požádat o něj mohou všichni studenti soukromých i státních vysokých škol, když příjem jejich rodiny nepřesáhl 1,5násobek životního minima. To letos činí 4860 korun. Stipendium se vyplácí deset měsíců v roce ve výši jedné čtvrtiny základní sazby minimální mzdy.

Svůj nárok na stipendium student doloží potvrzením o výši příjmů svojí rodiny, které mu vystaví orgán státní sociální podpory. Stipendium se do výpočtu výše příjmů nepočítá.

Stipendium za vynikající studijní výsledky + prospěchové stipendium

Řada vysokých škol pravidelně odměňuje nejlepší studenty finančním příspěvkem za dobré známky. Výše příspěvku se na jednotlivých vysokých školách a fakultách liší, stejně tak i forma jeho vyplácení a podmínky, za kterých ho mohou studenti získat. Informace o stipendiu na vaší vysoké škole najdete zpravidla na webových stránkách fakulty.

Například na Univerzitě Karlově jde o jednorázově vyplacenou částka v rozmezí deset až 50 tisíc korun. Konkrétní číslo i podmínky pro přiznání stipendia určují děkanky a děkani fakult.

Na Univerzitě Hradec Králové se pak částka pohybuje v rozmezí tří až 60 tisíc korun a studijní průměr, který musí student pro získání stipendia mít, se liší podle fakulty.

Motivační stipendium

Některé vysoké školy chtějí na začátku studia motivovat nové studenty, a tak jim nabízí jednorázový příspěvek. Buď hned při nástupu na školu, nebo zpětně.

Například Technická univerzita Ostrava nabízí stipendium ve výši až 32 tisíc korun těm, kteří v prvním ročníku úspěšně splní všechny studijní povinnosti a dosáhnou při tom váženého studijního průměru vyššího než 70.

Motivační stipendium letos nabízí i Stavební fakulta ČVUT. Ocení ty studenty, kteří úspěšně složili společnou maturitní zkoušku matematiky na 85 až 100 procent, na střední škole měli průměr 1,00 z matematiky, nebo získali z přijímacího testu z matematiky alespoň 19 z 20 možných bodů. Student, který by se chtěl o stipendium ucházet, musí zároveň sesbírat alespoň 30 kreditů za první semestr studia.

Ubytovací stipendium

Nárok na ubytovací stipendium mají studenti, kteří studují prezenčně, nemají přerušené studium a nestudují v cizím jazyce. Další podmínkou je mít trvalé bydliště v jiném místě, než je adresa školy.

Výše ubytovacího stipendia se na jednotlivých školách liší, někde je fixně daná, jinde se vypočítává podle vzdálenosti bydliště od školy. V průměru částka činí asi 600 korun měsíčně a každý student si o stipendium musí sám požádat.

Stipendium pro handicapované a sociálně znevýhodněné studenty

Stipendia kromě škol nabízejí i různé organizace. Jednou z nich je například Konto Bariéry, které pravidelně finančně podporuje vybrané handicapované studenty finančním příspěvkem ve výši jeden až čtyři tisíce korun měsíčně. Příspěvek není vázán na studijní výsledky a mohou o něj požádat studenti středních i vysokých škol s handicapem, kteří nejsou starší 30 let, nejsou studenty doktorského studia a žádost na daný stupeň vzdělání podávají poprvé.

Organizace Romea zase pravidelně podporuje ve studiu romské studenty. O stipendium zájemci žádají během letních prázdnin na webu organizace a musí doložit důvody, kvůli kterým by měli příspěvek získat právě oni.

Organizace i samotné školy pak skrz stipendia podporují studenty například také v jejich kreativních, vědeckých a sportovních činnostech.

Zdroje: MŠMT, Romská stipendia, Konto bariéry

Další články k tématu

Ministerstvo školství jedná o zavedení studentských půjček

Tři až sedm tisíc korun měsíčně pro studenty vysokých škol. To by v budoucnu mohly umožnit takzvané vratné granty, o kterých momentálně jedná ministerstvo školství. Peníze by studenti vrátili až poté, co by začali pracovat. Půjčky by měly pomoci hlavně studentům, kteří by si jinak nemohli dovolit studium. „Hlavně chceme pomoci mladým lidem, kteří nejdou studovat […]

číst více

Studenti můžou získat slevu na knihy i cesty do zahraničí

Studentský život je náročný v mnoha ohledech. Jedním z problémů, se kterým se vysokoškoláci potýkají, je napjatý finanční rozpočet. Jako student ale máte nárok na celou řadu slev. Ušetřit můžete na těch úplně základních věcech, jako je jídlo, ale i na sportování, nebo třeba oblečení. Doprava Velkou položkou na našem seznamu je určitě cestování. A to […]

číst více