Imatrikulace, seznamovací kurz a zápis. Co stihnout před začátkem VŠ

22. 8. 2024 | Studentský život
Co stihnout před začátkem VŠ

Nastupujete na vysokou školu a nevíte, kam dřív skočit? V našem průvodci se dočtete, na co byste určitě neměli před začátkem nové kapitoly vašeho studentského života zapomenout.

Nástup na vysokou školu může být velmi stresující. Ještě úplně netušíte, jak věci fungují, možná se bojíte toho, zda jste si vybrali správný obor, jestli si najdete nové přátele nebo toho, že se ztratíte v nepřeberném množství informací. Mít strach je v tomto v tomhle případě přirozené. Co byste tedy měli všechno zvládnout a stihnout, než na vysokou konečně nastoupíte?

Zjistěte si všechny informace

Asi není ve vašich silách zjistit dopředu úplně všechno a něco se dozvíte určitě i za pochodu, každopádně kdo je připraven, není překvapen. Otevřete si tedy před nástupem minimálně jednou webové stránky vaší katedry a zkuste se v nich alespoň trochu zorientovat. Zjistěte si, jaké předměty budete muset první semestr plnit, jaké máte možnosti vlastní realizace a jestli si budete muset zajistit nějaké pomůcky. Na učitelství pro první stupeň to bývá třeba keyboard, na lékařských fakultách například plášť.

Zapište se do studia

Zápisy do studia probíhají nejčastěji v červnu nebo v červenci, v některých případech je však možné se zapsat i později. Tuto možnost můžou využít studenti, kteří maturovali v září, nebo byli přijati na školu až po odvolání. Určitě na zápis do studia nezapomeňte, je nedílnou součástí celého vysokoškolského procesu.

Zařiďte si studentskou kartičku ISIC

Studentskou kartičku využijete nejen při prokazování toho, že jste student, ale i v případě, že budete chtít využít nějakou slevu. Slev, na které máte jako studenti nárok, je opravdu celá řada. Nabízí je třeba značky Datart, Alza, KFC nebo Bageterie Boulevard. O tom, jaké konkrétní slevy můžete jako studenti s kartičkou získat, se dočtete v tomhle článku. Na některých školách pak ISIC funguje jako vstupní klíč do budovy školy nebo učebny.

Připravte se na imatrikulaci

Imatrikulace je slavnostní přijetí do akademické obce vysoké školy. Na každé škole probíhá trochu jinak, ale pravidlem bývá společenské oblečení, proslov rektora a děkana a složení imatrikulačního slibu. V něm jako budoucí studenti slibujete, že budete řádně plnit své povinnosti, nebudete zneužívat svého studia a budete šířit dobré jméno univerzity. Imatrikulace se většinou koná v září a informace o ní byste měli obdržet od vaší fakulty. Více informací o imatrikulaci se můžete dočíst zde.

Zjistěte si informace o předmětech a zápisu

Zápis předmětů bývá pro mnohé studenty velkým stresorem. Určitě byste si dopředu měli zjistit, jaké předměty máte ve studijním plánu – ten najdete na webu vaší katedry – a také, jak takový zápis předmětů probíhá.

Například v případě lékařských fakult jsou studenti rozděleni do skupin, takzvaných kmenů. V rámci každého kmene pak mají rozvrh většinou pevně daný.

Na jiných fakultách bývá pravidlem, že si rozvrh sestavují studenti sami. Zápis startuje zpravidla v pevně danou hodinu, kterou byste měli zjistit na webu fakulty. Vybíráte si pak jednak z jednotlivých předmětů, ale často i z několika termínů, kdy se předmět vyučuje. Někdy ale musíte být rychlí a dát si pozor, aby vám ten ideální termín, nebo dokonce místo na předmětu jako takovém, někdo nevyfouknul.

Vyrazte na seznamovák

Na seznamovacích kurzech potkáte své nové spolužáky, kolegy a přátele. Určitě byste měli svoji účast alespoň zvážit, protože mít ve škole někoho blízkého se vám bude hodit.

Užijte si prázdniny

A teď to hlavní. Pořádně si užijte prázdniny. Nástup na vysokou je přelomové období, kdy se může spousta věcí změnit. Odpočiňte si, buďte s lidmi, na kterých vám záleží, a dělejte to, co máte rádi. A pamatujte na to, že i když něco na vysoké škole nepůjde úplně podle vašich představ, nikdy není pozdě na změnu.

Další články k tématu

10 věcí, které vám před nástupem na vysokou školu nikdo neřekne

Spoustu informací si můžete najít na stránkách školy, ale existuje několik nevyřčených pravidel, které se pojí se studiem na vysoké škole. Starší studenti už je považují za samozřejmost, takže je možná ani nenapadne se před vámi o nich zmínit. Rozhodli jsme se prolomit mlčenlivost a prozradit vám deset věcí, které vám před nástupem na vysokou […]

číst více

Šest tipů pro pohodový start studia na VŠ

Možná jste právě dokončili střední školu, chystáte se na vysokou a vlastně vůbec nevíte, co čekat.  Prázdniny utečou jako voda a vy se ani nenadějete a už budete poprvé stát půdu vaší budoucí alma mater. Jak se na takový krok připravit? A jde to vůbec? Ukliďte si věci ze střední školy Po ukončení střední školy […]

číst více

12 typů studentů, které potkáte na vysoké škole

Každý student je jiný, přesto i na vysoké škole potkáte určité typy lidí, kteří nechybí v žádném školním kolektivu. A dost možná do jedné z následujících skupin spadáte i vy sami. Aktivista Vždycky za něco bojuje: spravedlnost, lásku, celosvětový mír… nebo prostě jen za to, aby na vaší fakultě konečně opravili ty rozbité záchodky. Je výřečný a […]

číst více