Sedm způsobů, jak si procvičit mozek i během léta

23. 7. 2024 | Stojí za přečtení
procvičování mozku

Letní prázdniny jsou obdobím odpočinku, zábavy, a hlavně přestávky od studia. To však neznamená, že by vaše hlava musela celou dobu zahálet. Pokud budete procvičovat mozkové závity zábavnou formou i během léta, budete skvěle připraveni na nadcházející akademický rok. 

Hrajte šachy

Hraní šachů posiluje strategické myšlení, schopnost řešit problémy, i trpělivost. Když navíc hrajete se zkušeným protivníkem, vylepšuje to jak vaše soustředění, tak i paměť. Pokud zrovna po ruce žádného protihráče nemáte, najděte místní šachový klub anebo hrajte šachy on-line.

Vyzkoušejte programování

Většina z nás denně surfuje po internetu nebo hraje počítačové hry. Zajímá vás, co za tím vším je? Zkuste si osvojit základy programování. Můžete začít jednoduše, například úpravou vlastní webové stránky či blogu (viz níže). Pomocí různých otevřených aplikací můžete vytvořit i jednoduchou hru nebo animaci. Programování je jedna z nejžádanějších dovedností mezi zaměstnavateli, kterou využijete nejenom v technologických a inženýrských odvětvích, ale také v budoucích akademických a profesních projektech.

Blogujte a vlogujte

Zamyslete se nad tím, jaké téma je vám blízké, najděte si vhodnou blogovací platformu a pusťte se do psaní. Nic nevylepší vaše vyjadřovací schopnosti tak, jako když se snažíte dát dohromady srozumitelný text.

Druhou variantou je vytvoření video blogu, neboli vlogu. Nejčastěji za tímto účelem lidé využívají YouTube a pro krátkometrážní videa TikTok. I k videu je nutné si vytvořit scénář, pokud má za něco stát, což stejně jako psaní článku prospěje vašim vyjadřovacím dovednostem.

Čtěte knihy

Čtení rozšiřuje vaši slovní zásobu, podporuje kritické myšlení a schopnost porozumět textu (což se hodí u písemných zkoušek). Studie navíc prokázaly, že pravidelné čtení snižuje stres, přispívá ke kvalitnějšímu spánku a celkové duševní pohodě.

Pokud chcete experimentovat, zkuste se během prázdnin zúčastnit knižní výzvy – na internetu jich najdete celou řadu. Vyzkoušejte žánr, kterému jste předtím nikdy nedali šanci, zavítejte do místní knihovny, anebo si přečtěte dílo odehrávající se na místech, kam vyrazíte na dovolenou.

Sportujte

Ve zdravém těle zdravý duch. Fyzická aktivita stejně jako už zmíněné čtení snižuje stres, zlepšuje náladu a samozřejmě prospívá i zdraví. Léto je ideální čas vrhnout se na to, co v průběhu roku třeba vlivem počasí nemůžete dělat. Běžte si zahrát plážový volejbal, vydejte se na túru po kopcích, lesích či horách, nebo si zaplavte v rybníku. Sport má totiž blahodárný vliv i na funkci mozku. Vylepší vaši duševní pohodu, budete se celkově cítit lépe, a dokonce si pravidelným sportem můžete také zlepšit jemnou motoriku i paměť.

Hrajte paměťové hry

Kromě paření nejnovější střílečky (která procvičuje vaše reflexy, takže směle do ní!), co takhle vyzkoušet paměťové hry vyloženě zaměřené na stimulaci mozku a paměti? Můžou to být křížovky, puzzle nebo třeba sudoku. A pokud vám papír nevoní, většinou těchto her a zhruba miliony dalších “paměťovek” najdete on-line.

Vyrazte na dovolenou od technologií

Pokud vyrážíte na dovolenou, zkuste během ní opravdu vypnout. Většina lidí se ani na dovolené neobejde bez tabletů, mobilů, laptopů, čteček nebo televizí. Co ale můžeme regulovat, je to, jak často je používáme. I krátká off-line přestávka vám pomůže pročistit si hlavu. Veškerou technologii odložte do jiné místnosti třeba předtím, než si půjdete lehnout. Lépe se vyspíte, prospěje to vašim kognitivním funkcím, a blahodárný vliv má tento detox i na komunikační dovednosti. Ve výsledku pak budete mít víc energie až se zase vrátíte do studijního kolotoče. A přesně o tom má být dovolená

Zdroj: APEX Brain Centers, College Cures, Long Island Tutorial Services

Další články k tématu

Léto ve víru zábavy a vzdělávání

S letními prázdninami přijde pěkné počasí a před studenty jsou (snad) dlouhé týdny volného času. Hledáte inspiraci, jak se během léta zabavit, nebo snad dovzdělat? Přinášíme seznam akcí, ze kterých si vyberou milovníci hudby, divadla, i ti, kteří si zkrátka chtějí užít pořádné léto. Divadlo a film Léto je to nejnabitější období pro milovníky kultury. […]

číst více

Dovolená za studentské ceny

Většina vysokoškoláků si nežije na vysoké noze a s penězi musí zacházet opatrně. Dovolenou si ale zasloužíme v každém věku a naplánovat se dá i s napjatým studentským rozpočtem. Přinášíme přehled devíti destinací, kam můžete vyrazit (skoro) za pakatel. Řecko Pokud vyrazíte mimo turistickou sezonu, sehnat last minute zájezd do některé z oblíbených řeckých destinací není vyloučené. […]

číst více

Jak na levnou studentskou dovolenou

I student si může užít perfektní dovolenou, kterou mu bude každý závidět. A to i s omezeným rozpočtem. Kde všude můžete při plánování dovolené ušetřit? I u nás je krásně Nemusíte hned jezdit do zahraničí, kupovat letenky a ubytování v drahém hotelu. I v Česku je spousta krásných míst, kam si můžete zajet na dovolenou, nebo třeba […]

číst více