Osm rad, jak konečně vstát včas na ranní přednášku

20. 5. 2024 | Studentský život

jak konečně vstát včas na ranní přednáškuŘíká se, že pokud chce člověk být co nejproduktivnější, měl by vstávat brzo. Někdy také nemáme na vybranou, když nás čeká brzká přednáška, nebo musíme do školy dojíždět. Pokud zrovna nepatříte mezi ranní ptáčata, poradíme vám, jak se i tak můžete naučit vstávat odpočatí.

Dejte přednost pohybu

Pokud zůstanete v posteli po zazvonění budíku, s vysokou pravděpodobností znovu usnete. I ti nejsilnější z nás málokdy dokážou odolat pohodlí vyhřátého lůžka. První rada tak zní: ihned po probuzení vylezte z postele a začněte se pohybovat. Někdy stačí přejít do jiné místnosti, aby vás myšlenky na spánek opustily. Jestli si chcete jít rovnou zaběhat nebo zacvičit, tím lépe pro vás. Jakmile vstanete, ustelte si postel, aby vás už její otevřená náruč nelákala.

Vypijte sklenici vody

Hydratace je nezbytná pro správnou funkci organizmu. Ovlivňuje náš výkon i to, jak vypadáme. A v kontextu probouzení nás sklenice vody pomůže probrat. Po několika hodinách bez tekutin je voda tím nejlepším způsobem, jak začít den.

Pusťte dovnitř sluneční světlo

Slunce je nejpřirozenější způsob, jak se ráno probrat a načerpat energii. Jde o přírodní budík, který našemu tělu napoví, že je čas být aktivní. Když sluneční svit dopadne na fotoreceptory v našich očích, pošlou signál mozku, který říká „Je čas vstávat!“. Jakmile vylezete z postele, rozhrňte závěsy, a pokud vám není zima, klidně otevřete okno, prostě dovnitř ložnice pusťte co nejvíc světla.

Dávka slunečních paprsků hned po ránu vás nejenom nabije energií, ale také reguluje cirkadiánní rytmy. Jde o přirozené cykly spánku a bdění, které zajišťují, že večer jste unavení a ráno čilí. Když jsou cykly v pořádku, dokážete usnout rychleji a spát lépe.

Nespěte dlouho přes den

Odpolední šlofík může zvýšit vaši produktivitu, pospávat byste ale neměli příliš dlouho Ideální je zdřímnout si na dvacet minut, a ne později než ve dvě odpoledne. Pokud budete přes den spát víc, hrozí, že večer včas neusnete a ráno se vám bude o to hůř vstávat.

Uklidněte se před spaním

Základem kvalitního spánku je relaxace předtím, než večer zavřete oči. Před spaním byste se neměli věnovat náročným aktivitám, ať už jde o pracovní maily nebo cvičení v posilovně. Snažte se nevystavovat jasnému světlu, ztlumte osvětlení na displeji počítače či mobilu – anebo ještě lépe, vypněte všechny elektronické přístroje aspoň dvě hodiny před spánkem. Dosavadní studie ukazují, že kdo před spaním zírá do displeje, usíná o to pomaleji. Místo toho se uklidněte, čtěte něco nenáročného (žádné thrillery či horory), pište si deník, meditujte.

Vyhýbejte se kofeinu po obědě

Kofein je látka, která brání klidnému spánku a tím pádem i tomu, abyste se ráno budili odpočatí. Nejčastější rada zní: nepijte kávu po poledni. Někteří odborníci pak tvrdí, že byste kofeinové nápoje neměli pít alespoň osm hodin před spaním. Takže pokud si například chcete jít lehnout v deset hodin večer, poslední kávičku byste měli vypít nejpozději po druhé hodině odpoledne. Co je nejvhodnější pro váš spánek můžete zjistit tak, že si pár dní povedete „spací deník, kam si budete zapisovat, v kolik hodin jste naposledy konzumovali něco s kofeinem a jak dobře se vám po tom spalo.

Dejte si studenou sprchu

Zkuste si dát ráno rychlou studenou sprchu. Rázem se budete cítit probuzení a nabití energií. Studená sprcha navíc přispívá ke zlepšení imunity a podporuje správný krevní oběh. Pokud se nechcete vzdát pocitu tepla a po probuzení se třást pod ledovým proudem, můžete si místo toho studenou vodou alespoň opláchnout obličej. Nebude to mít tak silný účinek jako sprcha, ale přesto vám to pomůže se snáze probrat.

Těšte se na probuzení

Pokud se ráno máte na co těšit, tím větší máte šanci se na první pokus vykopat z postele. Ať už je to chvilka čtení, šálek kávy, dobrá snídaně anebo možnost strávit čas s kamarády či rodinou… zkuste si najít něco, co vás namotivuje, abyste necítili tak silnou potřebu se znovu zavrtat pod přikrývku a prospat celý den.

Zdroj: College Info Geek, Everyday Health, TC Global, Tom’s Guide

Další články k tématu

Příznaky nemocí, které by studenti neměli ignorovat

Žijeme v rychlé době, která klade extrémní důraz na výkon. Studenti musí zvládnout náročné studium, k tomu často práci a také osobní život. Pojí se s tím stres a únava, které mohou vést k vážným zdravotním problémům. Jaké příznaky byste neměli rozhodně ignorovat? Zmatenost Jestliže se zničehonic cítíte velmi zmatení, neměli byste to ignorovat. Náhlý pocit zmatení se může […]

číst více

Ranní ptáče dál doskáče? Fikce!

Ranní ptáčata mají pověst disciplinovaných a pracovitých lidí, zatímco lidé vstávající později si často vysluhují nálepku lenochů. Ale existuje opravdu souvislost mezi časným vstáváním a kariérním úspěchem? Odpověď hledal ve své knize o denních rituálech významných osobností Mason Currey. Autor zaznamenal denní rutinu 161 spisovatelů, matematiků, architektů a umělců. A verdikt? Čas probuzení překvapivě tak […]

číst více