Nevzali mě na VŠ, co teď?

14. 7. 2024
Nevzali mě na VŠ, co teď?

Přijímací zkoušky se vám nepovedly a nevzali vás na vysokou školu. Možná jste měli jenom špatný den, nebo vám přijetí uniklo o jediný bod. V prvé řadě rozhodně zachovejte klid. Nemusí to ještě definitivně znamenat, že se na školu nedostanete. Můžete se odvolat, nebo být přijati dodatečně. Pokud to nevyjde, máte i tak spoustu možností čemu se v nadcházejících měsících můžete věnovat. A za rok už to třeba vyjde.

Odvolání

Domníváte se, že přijímací řízení neprobíhalo tak, jak mělo? V takovém případě máte právo podat odvolání. Uspět můžete například v případě, že vám chybně opraví test, nebo pokud průběh přijímacího řízení něco narušilo. Odvolání musíte podat nejpozději do 30 dnů od chvíle, kdy vám přijde rozhodnutí o nepřijetí.

První pod čarou

Pokud jste splnili bodovou hranici pro přijetí, ale přesto vás nepřijali, skončili jste takzvaně „pod čarou“. Pro příklad: na váš obor přijali 100 uchazečů, hlásilo se jich 500. Vy jste skončili na 101. místě. V takovém případě je velká šance, že se na školu ještě dostanete. Někteří přijatí studenti se totiž možná rozhodnou pro jinou vysokou školu a uvolní tak místo pro vás.  Zjistíte to ale většinou až po zápisu, kdy už bude jasné, kolik lidí do studia nenastoupí. Zápis většinou probíhá až v září. Nebojte se oslovit studijní oddělení školy s dotazem, jak v takovém případě postupovat.

Práce šlechtí

Ať už se rozhodnete vyjet pracovat do zahraničí, nebo si najít práci v Česku, je to skvělá příležitost k získání nových zkušeností, kontaktů a hlavně zážitků. Není nic špatného na tom, na vaši vysněnou školu nastoupit o rok později se zkušenostmi z práce, které navíc můžete ještě před studiem získat v oboru.

Soukromá škola

Kromě státních škol najdete v Česku i ty soukromé. Na některé z nich berou i bez přijímaček. Další jejich výhodou je pak to, že přijímají přihlášky i během prázdnin, některé dokonce i v září. Seznam škol, na které se ještě můžete hlásit, najdete v našem článku.

Vzdělávejte se

Vzdělávat se jde i jinde než na vysoké škole. Skoro v každém větším městě najdete alespoň jednu jazykovou školu, která nabízí intenzivní výuku jazyků. Výhodou je, že si můžete zvolit intenzitu a náročnost podle sebe. Kurzy tak skvěle skloubíte například s prací. Další možností je zvolit si kurz, který vás lépe připraví na přijímací zkoušky a samotné studium. Spousta vysokých škol pořádá vlastní přípravné kurzy nebo semináře.

Gap year

Slyšeli jste už pojem gap year? Jedná se roční pauzu od studia, kdy lidé většinou cestují, pracují nebo dělají cokoliv, co chtějí. Po roce volnosti se pak ke studiu opět vrátí plni síly a nových zážitků.

Nikdo neříká, že se za neúspěch musíte trestat intenzivním studiem nebo tvrdou prací. Celý rok volna se můžete věnovat jenom sobě, zaměřit se na svoje psychické zdraví, přátele a koníčky a urovnat si v hlavě, co vlastně chcete dělat. Když se rozhodnete pro vysokou školu, budete mít alespoň spoustu času na přípravu. V opačném případě vás gap year třeba nasměruje k něčemu jinému, co vás bude naplňovat.

Zdroje: VysokeSkoly.cz

Další články k tématu

Studium dvou VŠ není pro každého, ale stojí za to, říká studentka

Eva Nováková je studentkou, která si nevystačí s málem. Kromě studia jedné vysoké školy se totiž rozhodla prezenčně studovat i druhou. Proč se tak rozhodla? Co by doporučila tomu, kdo o studiu dvou škol teprve uvažuje? A zbývá jí ještě čas na koníčky a práci? Eva studuje bakaláře v oboru Speciální pedagogika a magistra v oboru Český […]

číst více

Šest tipů pro pohodový start studia na VŠ

Možná jste právě dokončili střední školu, chystáte se na vysokou a vlastně vůbec nevíte, co čekat.  Prázdniny utečou jako voda a vy se ani nenadějete a už budete poprvé stát půdu vaší budoucí alma mater. Jak se na takový krok připravit? A jde to vůbec? Ukliďte si věci ze střední školy Po ukončení střední školy […]

číst více