Neudělal jsem zkoušku, co teď?

13. 6. 2024 | Studentský život

Neudělal jsem zkoušku, co teď?Některé předměty zvládnete na vysoké škole levou zadní. Jiné jsou zase postrachem pro všechny studenty. Pokud v látce plavete a už teď je vám jasné, že zkoušku neuděláte, nebo už jste ji dokonce neudělali, přinášíme vám sedm rad, jak se se situací úspěšně vypořádat.

Požádejte o pomoc vyučujícího

Na vysoké škole se od studentů očekává, že budou pracovat samostatně. Nikdo je za ruku nevodí. Pokud jste ale udělali pro pochopení látky všechno, co jste mohli a pořád to nestačilo, nebojte se obrátit na svého vyučujícího.

Studenti se toho často bojí, protože si nemyslí, že je to vhodné, ale opak je pravdou. Jestli vám něco není jasné, zdvořile poproste vyučujícího, aby vám to vysvětlil. Většina vyučujících má úřední hodiny, kdy je jejich pracovna otevřená studentům přesně za tímto účelem. Pokud chcete mít jistotu, že se na vás dostane, napište předem e-mail s a vyučujícím se domluvte na konkrétním čase.

Hledejte další materiály

Někdy jediné, co potřebujete k tomu, abyste látku pochopili a předmět udělali, je odlišný pohled na věc. Zkuste si k tématu, které vám dělá problémy, najít další materiály – učebnice, vědecké práce nebo různé články. Pes může být totiž zakopaný v tom, že vám nedává smysl konkrétní publikace anebo výpisky z hodin. Někdo jiný možná učivo vysvětlil tak, že ho pochopíte bez problémů.

Buďte realističtí

Jen málo lidí dokáže projít studiem jen s těmi nejlepšími známkami. Pokud si na sebe kladete takhle vysoké nároky a nedaří se vám, zkuste si nastavit realističtější očekávání. Některé předměty stačí splnit i s odřenýma ušima. I na vysoké škole totiž platí, že ne každý předmět je pro váš budoucí kariérní život nezbytný.  Prospěchové stipendium rozhodně nestojí za léta stresu a zoufalství.

Vybírejte moudře

Problému s předmětem můžete předejít tak, že si dopředu důkladně promyslíte rozvrh. Některé předměty jsou sice povinné a těm se nevyhnete, ale skladba povinně volitelných a nepovinných předmětů je zcela na vás.

Doučování, doučování

Nebojte si říct o pomoc. Najděte si na doučování ideálně takového člověka, který látce rozumí a dokáže vám všechny nejasnosti vysvětlit. Druhou variantou je domluvit se se spolužáky a látku probírat společně. Ne nadarmo se říká, že víc hlav víc ví. Jen si dejte pozor, aby se vaše studijní sezení nezvrhly omylem třeba ve večírek… na těch se sice člověk odreaguje, ale už se toho tolik nenaučí.

Předmět si odhlaste (pokud to jde)

Ne všechny předměty musíte dokončit. Pokud předmět není povinný, většina škol vám umožní nechat ho takzvaně „viset“ jako nedokončený. Záleží na pravidlech vaší školy, ale univerzity vesměs studentům v tomto směru vycházejí vstříc. Aspoň v případě, že počet takto rušených předmětů nepřekročí stanovený limit (někde je to například 10 procent z celkového počtu kreditů, které musíte za studium získat).

Začněte brzy

Pokud už na začátku semestru víte, že vám daný předmět nesedí, učte se průběžně a nenechávejte vše na poslední chvíli. Vytvořte si plán učiva a držte se ho. I když vám třeba látka poleze do hlavy pomalu, pořád budete mít větší šanci předmět dokončit, když si na jeho nastudování vyhradíte víc času než jednu noc před zkouškou.

Zdroj: University Magazine

 

 

Další články k tématu

Sedm tipů, jak se učit o Vánocích

Vánoce jsou svátky klidu a pohody. Pro vysokoškoláky, které hned na začátku ledna čeká zkouška, jsou ale často tou poslední možnou dobou, kdy se na ni mohou připravit. Jenže cukroví a bramborového salátu je hodně, zatímco motivace a disciplíny málo. Jak tedy zvládnout učení i slavení? Stačí když si efektivně rozvrhnete čas a naučíte se […]

číst více

Jak zvládnout zkouškové a nezbláznit se

Zkouškové je noční můra mnohých studentů. Všechny povinnosti, které jste během roku odkládali, se v jeden okamžik nahromadí a na všechno je málo času. Jak se na zkouškové připravit, abyste z něj nemuseli mít strach a úspěšně ho zvládli? První rada zní, neodkládejte povinnosti. Když všechno necháte na poslední chvíli, nejenom že vás to bude stresovat […]

číst více

Dvanáct nejlepších aplikací pro studenty

Na každý problém existuje aplikace. A platí to i pro problémy studentů. Chcete začít šetřit peníze nebo se naučit svahilsky? Vybrali jsem pro vás 12 aplikací, díky kterým zvládnete tohle i mnoho dalšího. StoryShots StoryShots pomáhá všem vytíženým studentům, kteří nestíhají číst. V aplikaci najdete shrnutí knih v textové, obrázkové a video formě. Během několika minut se […]

číst více