Jak zvládnout zkouškové a nezbláznit se

2. 6. 2024 | Stojí za přečtení

Jak zvládnout zkouškové a nezbláznit seZkouškové je noční můra mnohých studentů. Všechny povinnosti, které jste během roku odkládali, se v jeden okamžik nahromadí a na všechno je málo času. Jak se na zkouškové připravit, abyste z něj nemuseli mít strach a úspěšně ho zvládli?

První rada zní, neodkládejte povinnosti. Když všechno necháte na poslední chvíli, nejenom že vás to bude stresovat a budete na to muset myslet, ale navíc hrozí, že všechny svoje povinnosti ani nezvládnete úspěšně splnit. Lepší je úkoly, seminárky a různé další práce dokončit alespoň pár dní před termínem. Dostaví se radost z odvedené práce, nebudete se muset dál stresovat a zbyde vám více prostoru na to, co vás baví.

„Důležité je dělat věci průběžně, jelikož se to potom nakupí a z vlastní zkušenosti vím, že to pak někdy i nevyjde a budete muset zkoušky opakovat, nebo práci přepisovat,“ popisuje Eliška Zrzavá, studentka Učitelství pro první stupeň základní školy na Univerzitě Karlově.

Zjistěte, jaký je váš učební styl

Někteří studenti preferují poslech přednášek pořád dokola, jiní dávají přednost čtení poznámek. Aby bylo vaše učení efektivní, měli byste znát svůj učební styl a to, jestli jste vizuální, auditivní nebo kinestetický typ.

Vizuálnímu typu budou vyhovovat grafy, obrázky a texty. Auditivní naopak ocení podcasty, přednášky či výklad kamaráda. Pro kinestetické typy bude důležité do učení zapojit pohyb. Nemusí to být nutně skákání přes švihadlo, během toho se moc učit nedá, ale třeba to, že si vytvoří vlastní poznámky nebo nějakou učební pomůcku, díky které si látku zapamatuje.

Vracejte se k tomu, co už víte

Německý vědec a psycholog Hermann Ebbinghaus vytvořil něco, co pojmenoval „křivka zapomínání“. Ukazuje závislost procentuálního množství informací, které si ještě pamatujeme, na čase, který uběhl.

Nějaké informace si uchováte pouze v krátkodobé paměti a ty se rychle vytrácí. Když se ale k učivu budete průběžně vracet a nebudete spoléhat pouze na krátkodobou paměť, uložit se vám můžou do dlouhodobé paměti. A hodit se vám to bude právě během zkouškového nebo potom při státnicích.

Najděte si kamarády

Platilo to na střední, platí to i na vysoké škole. Dobří kamarádi jsou poklad a kamarádi ze stejného oboru a ročníku jsou poklad k nezaplacení. Máte se na koho obrátit, když potřebujete dovysvětlit něco na zkoušku, můžete si poslat zpracované úkoly pro „inspiraci“ anebo se jen podpořit a vzájemně si na školu postěžovat.

Vyzkoušejte aplikace, které vám studium usnadní

Existuje nepřeberné množství aplikací, které můžete při učení na zkoušku využít. Když například budete potřebovat vytvořit kartičky s pojmy – třeba do hodin cizích jazyků – určitě vám přijde vhod Quizlet. Má verzi zdarma, ve které si můžete vytvořit vlastní soubory „flashcards“, které pak můžete sdílet s výše zmíněnými kamarády.

Existuje i nepřeberné množství aplikací k tvorbě to-do seznamů, kde můžete sledovat, co všechno vás ještě čeká, abyste úspěšné zakončili semestr.

A pro ty, kteří mají problém s prokrastinací, vymysleli vývojáři aplikace, které vás přimějí nebýt tolik na telefonu.

„Na studium doporučuji aplikaci Forrest, kde si můžeš nastavit časovač, který ti zablokuje většinu aplikací. Díky tomu tě nic nebude rozptylovat, a navíc si vytvoříš vlastní virtuální les,“ radí Lucie Hudíková, která se právě připravuje na státnice na ČVUT.

Buďte na sebe hodní

Během zkouškového má každý práce nad hlavu a někteří studenti mohou pociťovat frustraci, stres nebo úzkost. V tomto období je nesmírně důležité nezapomínat na správnou psychohygienu. Ta může sestávat z procházky, hodiny cvičení, poslechu hudby, napuštěné vany, nebo třeba ze skleničky s kamarády.

„Neměli byste zapomínat na odpočinek a jídlo. Na to, abyste zkouškové zvládli úspěšně, musíte být v dobré psychické i fyzické kondici,“ shodují se studentky Lucie i Eliška.

V neposlední řadě byste se měli za svoje úspěchy odměnit a být na sebe patřičně hrdí. A i když se něco nepovede, neztrácejte odhodlání, protože příště to určitě vyjde!

Zdroje: Researchgate.net

Další články k tématu

Sedm tipů, jak se učit o Vánocích

Vánoce jsou svátky klidu a pohody. Pro vysokoškoláky, které hned na začátku ledna čeká zkouška, jsou ale často tou poslední možnou dobou, kdy se na ni mohou připravit. Jenže cukroví a bramborového salátu je hodně, zatímco motivace a disciplíny málo. Jak tedy zvládnout učení i slavení? Stačí když si efektivně rozvrhnete čas a naučíte se […]

číst více

Neudělal jsem zkoušku, co teď?

Některé předměty zvládnete na vysoké škole levou zadní. Jiné jsou zase postrachem pro všechny studenty. Pokud v látce plavete a už teď je vám jasné, že zkoušku neuděláte, nebo už jste ji dokonce neudělali, přinášíme vám sedm rad, jak se se situací úspěšně vypořádat. Požádejte o pomoc vyučujícího Na vysoké škole se od studentů očekává, že […]

číst více

Tipy na lepší organizaci času, které vám usnadní studium

Time management pomáhá efektivně využívat čas, který máte k dispozici. Jedná se o dovednost, kterou se můžete naučit a postupně se v ní zdokonalovat. Je to taky něco, co vám může usnadnit studium. Existují postupy a metody, díky kterým se například naučíte lépe nakládat s časem nebo přiřadit úkolům priority. Než s time managementem vůbec začnete, měli byste […]

číst více