Na střeše univerzity v Liberci sklízí hlávky salátu

1. 9. 2024 | Stojí za přečtení
TUL

Doktorandka Technické univerzity v Liberci (TUL) sklízí na střeše školy salát. Není to ale jediná plodina, kterou tu pěstuje. Právě salátu se tu ale nejvíc daří. Studentka architektury Tereza Nalezená se svým projektem snaží přispět ke snížení negativních vlivů výstavby velkých hal na krajinu a zemědělství.

„I laik vidí přibývající haly v české krajině a uvědomí si, že je něco špatně. Denně mizí tolik volné půdy, na které se staví zaasfaltované logistické parky s plechovými bednami podřízenými měřítku kamionů,“ popisuje svojí motivaci pro web iDNES.cz Nalezená. Na střeše jedné z budov TUL, proto začala s testováním takzvané hydroponické farmy, kde se místo zeminy používá živný roztok. Na univerzitní střeše jsou celkem čtyři stojany po dvou stech pěstebních slotech.

„Naše malá farma má velikost čtyř parkovacích stání, ale i tak dokáže vyprodukovat až tisíc rostlin – salátů, bylinek měsíčně. Na univerzitní střeše se zatím nejvíc daří salátu, který přežil liberecká krupobití, vichry i vlny veder,“ říká Nalezená.

Projekt má za cíl ukázat, že je možné využít prakticky jakékoli ploché střechy, především na obřích halách, skladech nebo supermarketech, k pěstování lehkých plodin.

Doktorandka se svým projektem Salát na střeše už před časem zvítězila v univerzitní soutěž Start-up TUL. Na projekt pak Nalezená navázala při svém ročním projektu hydroponickém farmy.

Předmětem výzkumu je mimo jiné i zodpovězení otázky, zda má tento způsob využívání střešních ploch i ekonomický potenciál a zda by ho do své práce mohli implementovat například projektanti nebo developeři.

Zatím se ukázalo, že zeleň na střeše pomáhá v parných dnech ochlazovat okolí. Vypěstované saláty mají navíc prý výbornou chuť. „Jsou skvělé, jsou naprosto čerstvé, protože se nevozí přes půl Evropy. My je máme vždy po ruce, ustřihneme vždy jen to, co potřebujeme. Toho nedocílíme od žádného dodavatele. Navíc chutnají výborně,“ hodnotí Pavel Hlad, provozovatel libereckých Kaváren Bez konceptu.

Zdroj: iDNES.cz

Další články k tématu

„Máme holé lesy!“ Studenti stávkovali za klima

17. listopad je mezinárodní den studentů. Jde o jediný mezinárodní svátek, který má kořeny v Česku. Desítky studentů svůj letošní svátek využily k tomu, aby upozornily na problémy související s klimatem. Pochodem na výročí sametové revoluce završili v největších českých městech třídenní stávku za klima. Stávky za klima se účastnili studenti z Prahy, Brna, Olomouce, Pardubic a Hradce Králové. Cílem […]

číst více

Ranní ptáče dál doskáče? Fikce!

Ranní ptáčata mají pověst disciplinovaných a pracovitých lidí, zatímco lidé vstávající později si často vysluhují nálepku lenochů. Ale existuje opravdu souvislost mezi časným vstáváním a kariérním úspěchem? Odpověď hledal ve své knize o denních rituálech významných osobností Mason Currey. Autor zaznamenal denní rutinu 161 spisovatelů, matematiků, architektů a umělců. A verdikt? Čas probuzení překvapivě tak […]

číst více

Nový stavební úřad hledá odborníky na VŠB-TUO

Radnice v Ostravě-Vítkovicích navázala spolupráci s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava (VŠB-TUO). Důvodem je, že město potřebuje schopné pracovníky pro nově vznikající stavební úřad. Hledat je chce mezi budoucímu absolventy na Fakultě stavební. „Chceme, aby stavební úřad ve správě Vítkovic byl na odborné výši, stojíme o kvalitní zaměstnance, profesionály orientující se v problematice […]

číst více