Mladé lidi trápí nedostupnost bydlení

22. 7. 2024 | Studentský život
Mladé lidi trápí nedostupnost bydlení

Zhruba 40 procent mladých lidí trápí vysoké náklady na bydlení. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte. S nedostupností bydlení se potýkají mileniálové, generace narozená mezi lety 1983 až 1994, a v menší míře i mladší generace Z. Řešení by mohl přinést nový zákon o podpoře bydlení.          

„Je tu jedna skupina mladých, která zcela rezignovala na představu, že si někdy koupí vlastní bydlení. Zjistili, že ani ve dvou na hypotéku nedosáhnou,“ míní Jakub Rychlý z neziskové organizace Nekrachni, která poskytuje finanční poradenství a pomáhá mladým lidem.

Někteří ale naději na vlastní bydlení zatím nevzdávají, jak vyplývá z průzkumu Deloitte. Hledají ho mimo velká města. Často pak ale musí dojíždět do práci či do školy.

Podle Rychlého nedostupnost bydlení prohlubuje sociální rozdíly mezi mladými lidmi. Výhodu mají ti, jejichž rodiny vlastní nějakou nemovitost. Vedle vysokých cen nemovitostí mladé trápí také ceny nájmu. Například průměrný pražský byt o rozloze 70 metrů vyjde na 28 tisíc korun za měsíc.

„Po čtyřech čtvrtletích, kdy ceny bytů v Česku padaly, došlo k růstu cen. Aktuální situace tak ukazuje, že trend poklesu, který před více než rokem odstartovala vysoká inflace i růst cen energií, zvyšování úrokových sazeb i cen stavebních prací, je u konce,“ vysvětlil Petr Hána, nemovitostní expert z Deloitte.

Pomoci lidem, které trápí vysoké náklady na bydlení, chce ministerstvo pro místní rozvoj, které připravilo nový zákon o podpoře v bydlení. Zákon by zřizoval síť center, v nichž by úředníci radili zájemcům, na jakou podporu mají nárok. Případně by jim pak mohli i zprostředkovat nájem v obecních bytech. Vláda ale zatím zákon neschválila.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Kde můžou studenti nejvíc ušetřit a na čem naopak vydělat?

Děsí vás s končícími prázdninami pohled na účet? Nevíte, jak finančně zvládnete nadcházející semestr? Přinášíme vám přehled toho, kde jako studenti můžete nejvíc ušetřit, a také, kde získat nějakou tu korunu navíc. Využijte zdroje své školy naplno Pro řadu studentů představují účty za elektřinu, vodu a další nezbytnosti nemalé procento měsíčních nákladů. Efektivní způsob, jak tyto […]

číst více

Ministerstvo školství jedná o zavedení studentských půjček

Tři až sedm tisíc korun měsíčně pro studenty vysokých škol. To by v budoucnu mohly umožnit takzvané vratné granty, o kterých momentálně jedná ministerstvo školství. Peníze by studenti vrátili až poté, co by začali pracovat. Půjčky by měly pomoci hlavně studentům, kteří by si jinak nemohli dovolit studium. „Hlavně chceme pomoci mladým lidem, kteří nejdou studovat […]

číst více

Studenti můžou získat slevu na knihy i cesty do zahraničí

Studentský život je náročný v mnoha ohledech. Jedním z problémů, se kterým se vysokoškoláci potýkají, je napjatý finanční rozpočet. Jako student ale máte nárok na celou řadu slev. Ušetřit můžete na těch úplně základních věcech, jako je jídlo, ale i na sportování, nebo třeba oblečení. Doprava Velkou položkou na našem seznamu je určitě cestování. A to […]

číst více