Koleje versus pronájem: Co je lepší?

23. 8. 2024 | Studentský život
Koleje versus pronájem: Co je lepší?

Začátek semestru znamená pro spoustu studentů také změnu bydlení. Pokud nechtějí zůstat u rodičů, nebo mají školu příliš daleko, musí si vybrat: kolej nebo pronájem? Obojí má své výhody i nevýhody.

Soukromé bydlení

Výhody

Pro soukromé bydlení hraje hned několik faktorů. Předně v něm zpravidla máte větší komfort a klid. V bytě budete mít také pravděpodobně víc prostoru než v pokoji na koleji a pokud budete mít štěstí na sousedy, nemusíte se bát dlouhých studentských večírků či improvizovaných koncertů, které by vás vytrhávaly od spánku a učení.

Potěší i větší flexibilita. Můžete si víc vybírat, s kým (a jestli vůbec s někým) budete byt sdílet. Naopak na koleji, pokud se s někým nedomluvíte předem, vám přidělí náhodně vybraného spolubydlícího. Pokud spolu nebudete vycházet, máte zaděláno na problém, který půjde vyřešit jen těžko.

Další výhodou soukromého bydlení je, že se v průběhu léta se nemusíte vystěhovat. Oproti tomu na kolejích během letních prázdnin studenti většinou nezůstávají, a pokud se nechtějí nebo nemůžou vrátit na dlouhé týdny k rodičům, musí hledat jiné ubytování.

Nevýhody

Proti soukromému pronájmu mluví jeho ceny. Čím víc místa chcete, tím více peněz zaplatíte. Samostatné bydlení ve větších univerzitních městech je pro většinu studentů finančně nedostupné. I když sdílíte byt s dalšími lidmi, stále vás nájemné za vaši ložnici a sdílené prostory může vyjít na víc než ubytování na koleji.

Pokud se rozhodnete ušetřit a najdete si pronájem na okraji města, možná zaplatíte o pár stovek/tisícovek méně, o to více času a peněz ale vynaložíte na dopravu do školy. Většina univerzit totiž sídlí v centru města. Musíte se proto rozmyslet, jestli jste ochotní každý den strávit x minut v autobuse, tramvaji, metru nebo autě.

Koleje

Výhody

Koleje jsou společenská místa. Rození extroverti, kteří se rádi seznamují, si tu přijdou na své. Na koleji potkáte spoustu lidí a snadno navážete nová přátelství. O nejrůznější večírky a setkání také nebude nouze. Nemusíte se proto bát, že celé studium prožijete jako samotáři žijící jenom pro zkoušky a učení.

Bydlení na koleji bývá zpravidla levnější než bydlení v pronájmu. Od září budou však koleje zdražovat. Nejčastěji v řádech několika stovek za měsíc.

Z koleje to také budete mít do školy nejspíš relativně blízko. To vám ušetří čas i peníze. Není to však pravidlem! Proto se pečlivě podívejte na mapu a umístění koleje, pokud je vaším hlavním kritériem při výběru ubytování jeho blízkost ke škole.

Nevýhody

Největší nevýhodou kolejí, která se skloňuje zejména v poslední době, je nedostatečná kapacita. Ani zdaleka se nedostane na každého zájemce. Ti neúspěšní pak nemají jinou možnost než si najít si bydlení jinde.

Zejména introvertní studenty pak nepotěší nedostatek soukromí. Ve snaze využít prostory kolejí na maximum sdílí většina studentů pokoj s někým jiným. To rozhodně není pro každého. Někdo jednoduše potřebuj svůj klid na učení i spánek a spolubydlící – například takový, kterého jste třeba potkali poprvé v životě – může být rušivý element.

Na některých kolejích je navíc stále zastaralé vybavení. V nedávném průzkum pouze 20 studentů označilo své koleje za moderní a funkční. Cena za rekonstruovaný pokoj na koleji pak může být vyšší.

Zdroj: Reflex, Seznam Zprávy, Studenta

Další články k tématu

Ostravští studenti budou mít nové koleje za miliardu

Nedostatečná kapacita i finanční nedostupnost. Tyto dva problémy by měla vyřešit výstavba nových vysokoškolských kolejí pro studenty Ostravské univerzity. Stavba vyjde na jednu miliardu korun a začne příští rok. „Jako univerzita se stále rozrůstáme, je proto přirozené, že přibývá studentů, kteří potřebují využívat ubytovací kapacity v Ostravě. V tomto směru nás začíná tlačit bota, proto musíme vyhovující […]

číst více

Studenti můžou získat slevu na knihy i cesty do zahraničí

Studentský život je náročný v mnoha ohledech. Jedním z problémů, se kterým se vysokoškoláci potýkají, je napjatý finanční rozpočet. Jako student ale máte nárok na celou řadu slev. Ušetřit můžete na těch úplně základních věcech, jako je jídlo, ale i na sportování, nebo třeba oblečení. Doprava Velkou položkou na našem seznamu je určitě cestování. A to […]

číst více

Dovolená za studentské ceny

Většina vysokoškoláků si nežije na vysoké noze a s penězi musí zacházet opatrně. Dovolenou si ale zasloužíme v každém věku a naplánovat se dá i s napjatým studentským rozpočtem. Přinášíme přehled devíti destinací, kam můžete vyrazit (skoro) za pakatel. Řecko Pokud vyrazíte mimo turistickou sezonu, sehnat last minute zájezd do některé z oblíbených řeckých destinací není vyloučené. […]

číst více