Ostravští studenti budou mít nové koleje za miliardu

17. 7. 2024 | Aktuality
Ostravští studenti budou mít nové koleje

Nedostatečná kapacita i finanční nedostupnost. Tyto dva problémy by měla vyřešit výstavba nových vysokoškolských kolejí pro studenty Ostravské univerzity. Stavba vyjde na jednu miliardu korun a začne příští rok.

„Jako univerzita se stále rozrůstáme, je proto přirozené, že přibývá studentů, kteří potřebují využívat ubytovací kapacity v Ostravě. V tomto směru nás začíná tlačit bota, proto musíme vyhovující koleje s dostatečnou ubytovací kapacitou neprodleně řešit,“ uvedl rektor univerzity Petr Kopecký.

S financováním projektu univerzitě pomůže Moravskoslezský kraj i město Ostrava. „Vnímám, že všem nám jde o to společně se snažit o úspěšnou transformaci kraje. Od kraje i města cítíme dlouhodobě podporu,“ doplnil Kopecký. Zhruba polovinu nákladů pak pokryje dotace z programu ministerstva školství. Zbývající částku univerzita financuje úvěrem z Národní rozvojové banky, který podpořila dotace Evropské komise.

V současnosti má Ostravská univerzita přibližně deset tisíc studentů, ale koleje poskytují kapacity pouze pěti procentům z nich.  Nové koleje zdvojnásobí ubytovací kapacitu. V nových objektech bude celkem 663 lůžek. Podle náměstkyně ostravského primátora pro školství Andrey Hoffmannové (Piráti) jsou nové koleje zároveň projektem s prvky sociálního bydlení, a nabídnou tak možnost ubytování i studentům, kteří si nemohou dovolit bydlet v nájmu.

 Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Nový stavební úřad hledá odborníky na VŠB-TUO

Radnice v Ostravě-Vítkovicích navázala spolupráci s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava (VŠB-TUO). Důvodem je, že město potřebuje schopné pracovníky pro nově vznikající stavební úřad. Hledat je chce mezi budoucímu absolventy na Fakultě stavební. „Chceme, aby stavební úřad ve správě Vítkovic byl na odborné výši, stojíme o kvalitní zaměstnance, profesionály orientující se v problematice […]

číst více