Jak se připravit na test obecných studijních předpokladů

19. 2. 2008 | Přijímací řízení

Jak vypadá test OSP Zkouška obecných studijních předpokladů (dále OSP) testuje, zda má student základní dovednosti a schopnosti potřebné pro vysokoškolské studium. Nezkoumá tedy středoškolské znalosti, při řešení úloh se vychází jen z informací uvedených přímo v textu zadání.

Test obsahuje 105 úloh a uchazeč má na vyplnění 105 minut času. Úlohy jsou rozděleny do tří oddílů zaměřených na verbální, analytické a kvantitativní myšlení. Na řešení úloh z každého oddílu je určeno 35 minut, čas je mezi oddíly nepřenosný. Test je formou výběru z nabídnutých možností, z nichž vždy právě jedna bude správná.

Povoleny nebudou žádné pomůcky kromě psacích potřeb a volných papírů na poznámky.

Jak se připravit Když už víte, jakou má test podobu, můžete se na něj lépe nachystat. Sice nezkouší znalosti, ale přesto: štěstí přeje připraveným. Jak tedy můžete zlepšit své šance na úspěch?

  • Dobře si projděte stránky společnosti Scio. Naleznete zde nejen bližší informace o podobě testu včetně ukázky, ale navíc si zde každý den můžete vyřešit jednu úlohu typu, který se v testu objevuje.
  • Těm, kteří si chtějí nacvičit přímo vyplňování testů, nabízí Scio ke koupi tištěné sady ostrých testů z loňských přijímacích zkoušek.
  • Nenechte mozek zlenivět a potrapte ho úlohami, při kterých můžete přemýšlet. Co takhle každý den vyluštit jedno sudoku? Pomoci vám mohou také křížovky a různé rébusy.
  • Hodně čtěte a soustřeďte se při tom na pochopení textu.
  • Zopakujte si jednodušší matematické úlohy a příklady. Právě na matematickou část se můžete připravit nejlépe. Ujistěte se, že máte přehled v základních oblastech matematiky. V ukázkách testů najdete například tuto úlohu:

Definiční obor funkce

y = ____x__________
√x2 + 5× + 6

(pozn. red.: odmocnina v příkladu je z celého výrazu x* x + 5× + 6)

je:

(a) (-∞,2) V (3, +∞) (b) (-3,2) © R – {-3,–2} (d) (-∞,–2) V (-3, +∞) (e) (-∞,3) V (-2,+ ∞)

A na tu již určité základní vědomosti potřebujete. Jistě, netvrdíme, že takové jsou všechny (a opravdu nejsou), ale i s takovou se můžete setkat.

  • Hrajte hry. Cokoli, při čem jste nuceni zvažovat různé varianty řešení. Vhodné jsou šachy či dáma, ale vyzkoušet můžete třeba i scrabble a další.

Při vyplňování testu se snažte zachovat klid a postupujte od jednodušších úloh k těžším. Přejeme hodně štěstí!

Zdroj: www.scio.cz

Další články k tématu