Erasmus v Anglii: Eseje, smažené jídlo a hromada peněz

5. 8. 2024 | Studium v zahraničí
Erasmus v Anglii

Před rokem jsem se vydala na Erasmus na University of Portsmouth do Velké Británie. Jela jsem přes katedru preprimární a primární pedagogiky na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Ačkoliv jsem bojovala s anglickým jídlem, byrokracií a psaním esejí, celý výjezd pro mě byl neopakovatelným zážitkem. Na co byste se měli připravit, když budete chtít do Anglie i vy?

Očekávání a zařizování

Na začátku jsem musela napsat motivační dopis, absolvovat ústní pohovor a vyplnit všechny potřebné dokumenty – těch bylo opravdu spoustu.

Musí se odevzdat výpis předmětů, které na zahraniční univerzitě budete studovat a v mém případě to bylo ještě komplikovanější. Všechny předměty, které jsem si původně vybrala, totiž nebylo možné studovat. Jeden z nich z toho důvodu, že jsem nemohla získat vízum. Můj pobyt na to byl příliš krátký. A další dva se neotevřely kvůli nenaplněné kapacitě.

Když se vám něco takového stane, nemusíte se bát, že neodjedete. Já odjela stejně a předměty jsem si vybrala až na místě, nějakých 14 dní po příjezdu. Ale stres jsem z toho měla obrovský.

Ubytování

Celou dobu jsem bydlela na koleji. V Anglii nabízí i koleje se snídaněmi a večeřemi v ceně, což byl můj případ. Jestli se do Anglie na delší studijní výjezd plánujete vydat, určitě doporučuji zvolit tuhle variantu. Nájem je sice podstatně dražší než ten u koleje bez jídla, ale kupovat si v obchodech potraviny vás vyjde ještě dráž.

Anglické jídlo opravdu stojí za to. Připravte se na hodně smaženého, soli, pepře a kari. V případě, že budete chtít vyrazit do restaurací, se váš budget výrazně navýší. Za průměrné jídlo v restauraci bez pití běžně zaplatíte okolo 350 korun. Takže opravdu doporučuji připlatit si za kolej se stravou v cenně.

Já za samostatný pokoj, který byl opravdu malý, platila zhruba 18,5 tisíce měsíčně. Částka je to poměrně vysoká a stipendium, které činilo asi 15 tisíc, mi nepokrylo ani to.

Velkou výhodu kolejí vidím i ve společných prostorách a v akcích, které tam probíhají pod záštitou různých studentských spolků. Vy si tak můžete najít kamarády snáz, než když byste si pronajímali pokoj někde v bytě.

Studium

Celé studium pro mě bylo podstatně jednodušší než u nás. Britský systém je stavěný trochu jinak a předměty za jeden, dva nebo třeba tři kredity jsem na výběr vůbec neměla. Naopak byl každý předmět, který jsem plnila, za 10 našich kreditů, takže jsem chodila na pouhé tři.

Byly to psychologie, španělština a kultura mládeže. Psychologie byla už docela pokročilá a věnovali jsme se dost i medicínským věcem, takže to mě jako studentku pedagogické fakulty trochu zaskočilo.

Předměty ve Velké Británii jsou běžně zakončeny psaním esejí, a tak jsem měla na konci semestru docela hodně práce. Dost se kouká na odbornost a každá informace musí být řádně ocitovaná. K dispozici mi – stejně jako všem studentům na full-time – ale byly konzultace s akademickými pracovníky, kteří se mi na práci před odevzdáním podívali a v rámci videohovoru mi poskytli zpětnou vazbu. Takže jestli se bojíte výjezdu do Velké Británie právě z toho důvodu, že si při psaní esejí moc nevěříte, bát se nemusíte. Je tam spousta lidí, na které se obrátit pro pomoc.

Volný čas

Studium univerzity v Portsmouth pro mě bylo podstatně méně časově náročné než to na Karlovce. Takže jsem měla hodně prostoru i pro jiné věci, kterým jsem se chtěla věnovat.

Asi měsíc před mým příjezdem otevřeli v Portsmouth nový sportovní komplex. Členství, které jsem využívala, zahrnovalo neomezený vstup do bazénu, sauny a na všechny skupinové lekce. Stálo jen zhruba 450 korun měsíčně. Takže jsem hodně času trávila tam a myslím si, že něco podobného by potřebovali i čeští studenti.

Také jsme jezdili na výlety – některé organizované přímo univerzitou. Dostali jsme se tak například na vánoční trhy do Bathu, nebo na prohlídku Brightonu.

Kromě výletů byla možnost zúčastnit se i akcí od studentských spolků, kterých bylo nespočet. Pořádaly filmové večery, herní večery, mohla jsem si vyzkoušet různé sporty.

A v neposlední řadě byla velkou výhodou Portsmouth i pláž, která byla od mojí koleje coby kamenem dohodil. Takže když vyjedete v letních měsících, je možné do kufru přibalit i plavky.

Další články k tématu

Otázky a odpovědi: Vše, co musíte vědět před studiem v zahraničí

Chtěli byste vyjet studovat do zahraničí, ale nevíte, kde začít? Možnost vycestovat má prakticky každý vysokoškolský student v Česku. Nejčastěji v rámci programu Erasmus. Můžete ale vyrazit i po vlastní ose. Kdy je nejvyšší čas začít výjezd plánovat a kde vás studium vyjde nejdráž? Přinášíme odpovědi na nejčastější otázky ohledně studia v zahraničí. Kdo může vyjet na Erasmus? […]

číst více

Na stáž v Madridu budu ještě dlouho vzpomínat, míní účastnice

Česká škola v zahraničí je projekt, který funguje v různých zemích po celém světě. Jeho hlavní náplní je vzdělávání českých dětí v zahraničí – ať už v českém jazyce, nebo o českých reáliích. Škola je zároveň místem, kde se děti a jejich rodiče mohou setkávat s dalšími krajany. Do České školy Madrid ve Španělsku vyrazila učit studentka Divadelní […]

číst více