Na stáž v Madridu budu ještě dlouho vzpomínat, míní účastnice

23. 6. 2024 | Studium v zahraničí

Česká škola v zahraničí je projekt, který funguje v různých zemích po celém světě. Jeho hlavní náplní je vzdělávání českých dětí v zahraničí – ať už v českém jazyce, nebo o českých reáliích. Škola je zároveň místem, kde se děti a jejich rodiče mohou setkávat s dalšími krajany. Do České školy Madrid ve Španělsku vyrazila učit studentka Divadelní akademie muzických umění (DAMU) Tereza Hardtová.

Jak funguje Česká škola Madrid? 

Konkrétně v Madridu se vyučuje jednou týdně a to v sobotu. Děti během týdne dochází do běžné španělské školy. A protože většinou pochází z bilingvního prostředí, tak je pro ně tahle škola možností, jak se s jazykem jednoho či obou rodičů seznámit více do hloubky.

Jak probíhá přihlašování na projekt? 

Česká škola vytvoří inzerát, ve kterém poptává stážisty na následující semestr. Na jejich poptávku je většinou potřeba zareagovat několik měsíců předem. Podmínky jednotlivých škol se mohou lišit, já třeba posílala životopis, motivační dopis, a ještě jsem se zúčastnila on-line ústního pohovoru. Během něj jsme se bavili o našich očekáváních a ujasňovali si, jestli oběma stranám bude spolupráce vyhovovat.

Jde vyjet v rámci nějaké instituce/programu?

Do České školy je možné vyjet přes program Erasmus Plus. Nejedná se ale o studijní výjezd, ale o pracovní stáž. Hlavní výhodou výjezdu v rámci Erasmu byl pro mě určitě finanční příspěvek. Už si přesně nepamatuji, kolik peněz jsem získala, ale bylo to okolo 700 euro na měsíc.

Jak se k výjezdu postavila tvá fakulta?

Řekla bych, že velmi dobře. Pomohli mi s administrativou a vyřízením žádosti o další finanční příspěvek. Hodně mě podporovali. Dost předmětů jsem navíc měla hotových už před výjezdem, takže kdybych na stáži zvládla napsat diplomovou práci, asi bych ani nemusela prodlužovat. Moje diplomová práce ale souvisí s reflexí celé této zkušenosti, takže se psaní budu věnovat výrazněji až v Česku, což mi vyhovuje. 

Komu bys stáž doporučila?

Rozhodně studentům pedagogických oborů a to obzvlášť těm se zaměřením na český jazyk. Během stáže totiž vyučujete v jedné ze tříd český jazyk a české reálie. Není to ale určitě podmínkou. Já mám například aprobaci na dramatickou výchovu, a i přesto věřím, že jsem se s dětmi probrala všechna podstatná témata, která si měly ze třetí třídy odnést. Jenom jsem musela věnovat více času přípravám. A vlastně není u zájemců (o stáž) vyloženě nutné ani studium pedagogického oboru, ačkoliv je to určitě výhodou. Hlavní je rozhodně motivace a nadšení pro věc. Na své si proto přijde každý, kdo si chce vyzkoušet například vzdělávat nižší počet dětí, jejichž úroveň češtiny bývá dost různorodá, dobrovolnictví, práci v zahraničí nebo zajímavou práci v týmu. 

Jak vypadal tvůj běžný den?

Do školy jsme jako učitelé dorazili už v devět hodin ráno, připravili jsme prostory tak, aby děti byly obklopené češtinou. Výuka totiž probíhala na španělské škole. Děti dorazily ideálně před desátou, kdy také začínala výuka. První hodinu a půl dlouhý blok byl často zaměřený na gramatiku, pak byla půlhodinová přestávka na hřišti a ve druhém bloku se děti většinou věnovaly reáliím z oblasti přírodovědy, historie nebo zeměpisu.

Jak se ti ve škole pracovalo? 

Moc hezky – komunita kolem ní byla opravdu semknutá, všichni jsme si pomáhali. Do aktivit se často zapojovali i rodiče, pořádali se i akce mimo, které měly českou kulturu ještě víc dětem přiblížit. Měli jsme například velikonoční dílnu, Noc s Andersenem, nebo divadelní představení od českého divadelního souboru. Celá zkušenost pro mě byla moc příjemná a určitě na ní budu vzpomínat.

Co tě na projektu nejvíc překvapilo? 

Pro mě bylo nové hlavně hledání cesty k vyučování češtiny. Tím, že na DAMU se věnuji převážně výuce dramatické výchovy, nevěděla jsem chvílemi, jak na to. Španělské děti navíc chodí od pondělí do pátku do svojí školy, takže bylo důležité vymyslet aktivity tak, aby je bavily a zároveň se něco opravdu naučily. V tomhle mi naopak dramatická výchova byla zase užitečná. Nakonec se to ale všechno podařilo a za několik dní se už chystám zpátky do Česka.

Další články k tématu

Čtvrtstoletí s Erasmem. Do zahraničí vyjelo přes 400 tisíc Čechů

Evropský stipendijní program Erasmus funguje v Česku již 25 let. Za tu dobu se do něj zapojilo přibližně 411 tisíc Čechů. Nejčastěji šlo o vysokoškolské studenty a pracovníky. Od roku 2014 je program pod názvem Erasmus+ otevřený i žákům základních a středních škol, učitelům, pracovníkům s mládeží nebo sportovním trenérům. Jen loni do zahraničí s Erasmem vyjelo […]

číst více

Otázky a odpovědi: Vše, co musíte vědět před studiem v zahraničí

Chtěli byste vyjet studovat do zahraničí, ale nevíte, kde začít? Možnost vycestovat má prakticky každý vysokoškolský student v Česku. Nejčastěji v rámci programu Erasmus. Můžete ale vyrazit i po vlastní ose. Kdy je nejvyšší čas začít výjezd plánovat a kde vás studium vyjde nejdráž? Přinášíme odpovědi na nejčastější otázky ohledně studia v zahraničí. Kdo může vyjet na Erasmus? […]

číst více

Den otevřených dveří bude na Farmaceutické fakultě UK o antibiotikách

Zveme Vás na Den otevřených dveří Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy pro středoškoláky, který proběhne v sobotu 6. 1. 2024 prezenčně v Hradci Králové. Seznámíme Vás se studiem a zároveň prožijete dopoledne, kdy na příběhu o fungování antibiotik poznáte všechna zákoutí farmacie. Nabídneme všechny možnosti a výhody studia programů Farmacie a Laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví. Rezervujte si […]

číst více