Během přednášky si studenti můžou i vydělávat

15. 7. 2024 | Uplatnění studentů a absolventů
Během přednášky si studenti můžou i vydělávat

Některé přednášky na vysoké škole si studenti chodí prostě jen odsedět. Ať už kvůli povinné docházce nebo dobrému dojmu. V takových případech se hodí mít v záloze nějakou aktivitu, která vás zabaví. Měla by být smysluplná a v ideální případě by vám měla vynést nějakou korunu navíc. Jakou práci tedy můžete dělat i při přednášce?

Multitasking je jedna z věcí, která vám život na vysoké škole může dost usnadnit. Zvládnete lépe skloubit práci, školu i další povinnosti. Co ale můžete dělat na přednášce, abyste nerušili ostatní a zároveň z přednášky třeba i něco měli?

Po covidu a karanténách se rozšířila nabídka remote prací neboli prací na dálku, při kterých není nutné sedět v kanceláři. Takovou pozici nenabízejí pouze seniorním zaměstnancům, ale je už docela běžnou praxí i u juniorních nebo absolventských pozic.

Nezbytností je notebook či nějaké jiné chytré zařízení, které budete moct přenášet a tím pádem i využívat ve škole. Učitelé navíc nepoznají, jestli si děláte zápisky nebo něco jiného.

Redaktor, programátor, „markeťák“

Porozhlédnout se můžete například po pozici externího redaktora pro on-line magazín. Jestli je vám blízké psaní, baví vás český jazyk, nebo klidně i jiný jazyk, a perfektně ho ovládáte, určitě najdete nějaký menší či větší web i s minimální pracovní zkušeností.

Výhodou této pozice je především její flexibilita – psát můžete ve škole, ve vlaku, brzy ráno nebo třeba až pozdě večer. Menší weby často takové pozice neinzerují na vyhledávacích portálech, ale spíše na sociálních sítích, nebo na svých stránkách.

A jestli budete o takové místo stát, není nic jednoduššího než si nějaký web vyhlídnout a oslovit ho napřímo. V emailu nezapomeňte uvést své předchozí zkušenosti a ideálně i ukázky svojí práce. Pokud žádné nemáte, můžete vytvořit alespoň zkušební článek, který by se na daný web hodil.

Jestli k psaní blízko nemáte, ale baví vás programování, třeba se uchytíte v IT. Je to jedna z oblastí, ve kterých můžete narazit na spoustu pozic i pro začátečníky.

Další možností je pak tvorba grafik. To je docela široký pojem a vy tak můžete skončit u vytváření letáků, log, příspěvků na sociální sítě, úpravy fotek či něčeho úplně jiného. Možnou nevýhodou takových pozic ale často bývá, že shání spíš živnostníky než zaměstnance na dohodu.

Uchytit se můžete také v on-line marketingu. Ten může zahrnovat vše od psaní marketingových textů, správy sociálních sítí, komunikace s novináři a zákazníky, až po tvorbu grafik, programování nebo přípravu reklamních kampaní. Výhodou marketingu je, že si v něm každý může najít to své. V tomto odvětví bývá poměrně často velký převis zájemců o práci a zaměstnavatelé dají občas přednost agentuře či živnostníkovi. Ale najít práci na dohodu taky není nemožné.

Pokud chcete práci, při které nebudete muset moc myslet, některé firmy shání lidi na vyplňování dotazníků. Vy se v takovém případě zaregistrujete, vyplníte dotazníky a za každý dostanete předem stanovenou finanční odměnu.

Úklid a organizace

Svůj plonkový čas ale nemusíte využít jenom k práci. Během přednášky se můžete věnovat i organizaci studijních povinností. Můžete si například udělat nějaký domácí úkol nebo psát seminárku.

Vrhnout se můžete i na vlastní projekty, které vám dělají radost. Jestli rádi píšete, založte si vlastní blog, nebo vymýšlejte příběhy. Pokud vás baví kreslit, můžete při nudných hodinách vytvořit nějaké dílko. Nejen že si odpočinete, ale třeba si i vytvoříte portfolio pro svoji budoucí práci.

Další články k tématu

Plzeňský Prazdroj nabízí studentům stáže. Láska k pivu není podmínkou

Ahoj, jmenuji se Claudie a nepiju pivo. Touhle větou se dnes osmadvacetiletá Claudie Endtová představovala, když během studia nastoupila na stáž do Plzeňského Prazdroje. Práce v pivovaru totiž rozhodně není jenom o výrobě zlatého moku. Plzeňský Prazdroj podle webu Czechcrunch v Česku a na Slovensku zaměstnává přes dva a půl tisíce lidí. Zhruba polovina pracuje ve […]

číst více

Zajistěte si lepší důchod už na vysoké škole

Věk pro odchod do důchodu se postupně zvyšuje, podle ekonomů budou navíc budoucí důchodci (včetně stávajících vysokoškoláků) pobírat nižší důchody než stávající penzisté. Pokud studujete vysokou školu, nebo se na studium teprve chystáte, a chcete si zajistit slušný důchod, měli byste s tím začít hned. Představujeme pět způsobů, jak na to. Práce brigáda nebo OSVČ Po […]

číst více

Čím budeš až vyrosteš? Učitel, odpovídali v anketě nejčastěji žáci

Jakému povolání nebo profesi se chtějí v budoucnu věnovat žáci osmých a devátých tříd? Zjišťovala to anketa Nadace České spořitelny. Nejvíce u žáků zatím boduje práce učitele. V dospělosti by se jí chtělo věnovat 14 procent dotazovaných z celkem 568 mladých respondentů. Mezi časté odpovědi pak patřil také veterinář nebo ošetřovatel zvířat, profesionální sportovec a IT […]

číst více