Vánoce na koleji? Ošklivé svetry a tajný Ježíšek

21. 12. 2023 | Studentský život

Vánoce na kolejiHarry Potter zůstával o Vánocích v Bradavicích. A byly to ty nejlepší Vánoce v jeho životě. Pokud i vy letos zůstáváte přes svátky na koleji, není proto důvod, proč si to pořádně neužít. Kde jinde byste se mohli na Štědrý den s dalšími studenty opít u Popelky?

Vyzdobte si pokoj

Jedním z nejzaručenějších způsobů, jak se dostat do vánoční nálady, je přinést si kousek vánoční atmosféry přímo na pokoj. Postavte si vánoční stromek, nebo aspoň nazdobte vánoční větévku, na dveře si pověste věnec rozvěste řetězy a světýlka a v neposlední řadě zapalte svíčku, která vám svou vůní evokuje zimu a vánoční svátky.

Napečte cukroví

Společné pečení vánočního cukroví není tradice, která musí zůstat jenom u vás doma. Možná nemáte v malíku ty nejvybranější recepty od vaší babičky, možná neumíte upéct vůbec nic, to ale neznamená, že byste neměli rozpálit kolejní trouby a pustit se do pečení i s ostatními studenty, kteří stejně jako vy zůstávají na koleji přes Vánoce. V kuchyni pravděpodobně zavládne chaos, ale zato si užijete spoustu zábavy.

Zahrajte si na tajného Ježíška

Tradice, kterou si možná pamatujete ze základní školy. Každý si vylosuje jméno jednoho člověka a tomu pak musí koupit dárek. Čím originálnější tím lepší. Pokud si vylosujete někoho, koho vůbec neznáte, vymyslet pro něj dárek jednoduché nebude, ale zase je to příležitost, jak dotyčnou osobu nenápadně poznat. Nejzábavnější část pak samozřejmě nastává při rozbalování dárku, kdy se všichni snaží uhodnout, kdo je jejich tajný Ježíšek.

Noste (ošklivé) vánoční svetry

Ošklivé vánoční svetry se již staly samostatnou módní kategorií. Uspořádejte soutěž v tom, kdo z vás si obleče ten nejlepší, respektive nejhorší. Pokud obývají vaši kolej milovníci pletení, můžete si společně zkusit uplést vlastní ošklivý svetr.

Sledujte vánoční filmy

Vánoční svátky jsou ideálním obdobím pro filmový maraton. Domluvte se s kamarády a uspořádejte společné promítání. Můžete si pustit oblíbené klasiky anebo vyzkoušet něco nového a pohádat se o to, jestli Harry Potter je nebo není vánoční film. A pokud sledování filmů chcete trochu okořenit, můžete ho spojit s picí hrou. Kolikrát asi zazní Popelčino jméno ve snímku Tři oříšky pro Popelku? Zkuste si pokaždé dát panáka, a možná to zjistíte.

Uspořádejte vánoční večírek

Samozřejmě i o Vánocích musíte dodržovat kolejní pravidla, sejít se s kamarády a ostatními spolukolejníky vám ale nikdo bránit nebude. Oblečte si ošklivé vánoční svetry a vezměte s sebou cukroví co už jste možná předtím napekli a oslavte vánoční svátky pořádně po studentsku.

Dejte šanci novým tradicím

Pokud bydlíte na koleji společně se studenty ze zahraničí, tak jsou Vánoce ideální příležitostí, jak poznat nové tradice. A kdo ví, třeba si některou z nich přisvojíte. Například v Itálii během „Hostiny sedmi ryb“ rodiny na Štědrý večer jedí mořské plody a pijí víno. Na Islandu si zase lidé v rámci oslavy Jolabokaflod vyměňují knihy a poté je čtou, zatímco usrkávají horký nápoj. Jolabokaflod totiž v překladu znamená „vánoční knižní záplava“.  A v Japonsku o Vánocích davy směřují do KFC, aby si vychutnaly tradiční sváteční jídlo – smažené kuře.

Zdroj: Law Writing, SMARTBOX, University of South Florida

Další články k tématu

Šest filmů z univerzitního prostředí, které musíte vidět

Šest filmů z univerzitního prostředí, které musíte vidět

Když se řekne film z univerzitního prostředí, většina lidí si vybaví šílené americké komedie s nereálnou premisou. O studiu na vysoké škole se ale točí i dobré filmy, ve kterých jde o víc než o divoké večírky na kolejích. 1)     Ambice na Julliardu Pokud si chcete přiblížit dril na uměleckých školách, začněte s filmem z roku 2014 Whiplash. Mladý …

Sedm tipů, jak se učit o Vánocích

Sedm tipů, jak se učit o Vánocích

Vánoce jsou svátky klidu a pohody. Pro vysokoškoláky, které hned na začátku ledna čeká zkouška, jsou ale často tou poslední možnou dobou, kdy se na ni mohou připravit. Jenže cukroví a bramborového salátu je hodně, zatímco motivace a disciplíny málo. Jak tedy zvládnout učení i slavení? Stačí když si efektivně rozvrhnete čas a naučíte se …

S kravatou nebo bez? Jak se vhodně obléct ke zkoušce

S kravatou nebo bez? Jak se vhodně obléct ke zkoušce

Pokud vás čeká nějaká důležitá ústní zkouška, nebo dokonce státnice, vedle hromady učení, administrativy a termínů musíte vyřešit také to, jak se náležitě k této příležitosti obléknout. Vhodné oblečení totiž může významně přispět k hladkému průběhu zkoušky. Na oblečení záleží Mám si vzít oblek s kravatou nebo budou stačit džíny s košilí? Záleží na typu zkoušky. U písemných zkoušek …