Sedm tipů, jak se učit o Vánocích

23. 12. 2023 | Studentský život

Sedm tipů, jak se učit o Vánocích
Vánoce
jsou svátky klidu a pohody. Pro vysokoškoláky, které hned na začátku ledna čeká zkouška, jsou ale často tou poslední možnou dobou, kdy se na ni mohou připravit. Jenže cukroví a bramborového salátu je hodně, zatímco motivace a disciplíny málo. Jak tedy zvládnout učení i slavení? Stačí když si efektivně rozvrhnete čas a naučíte se pořádně odměňovat.

Využijte dlouhé hodiny ve vlaku či v autobuse

S Vánocemi se pojí také cestování za rodinou a známými. Pokud víte, že na cestách strávíte hodiny, využijte tento čas k učení. Vlak nebo autobus jsou ideálním místem k dohnání povinné četby, editaci seminárky nebo pročítaní okruhů k závěrečné zkoušce. Zatímco jiní budou nadávat, vám naopak zpoždění spojů způsobená velkým počtem cestujících a nepřízní počasí můžou přijít vhod.

Určete si konkrétní čas, kdy se budete učit

Dlouhé hodiny strávené nad učením mají podle odborníku spíš kontraproduktivní výsledky. Čím déle se učíte, tím hůř se vám naučené ukládají informace do paměti. Proto je důležité plánovat a vyhradit si na učení přesný čas.

Pokud vaši blízcí budou vědět, že se učíte vždy mezi třetí až pátou hodinou odpoledne, je méně pravděpodobné, že v tu dobu budou vyžadovat vaši pozornost. Veškeré společné aktivity si pak můžete naplánovat kolem vašeho času na učení.

Ideální ale je, to nepříjemné (učení) sfouknout co nejdřív. Tak zkuste začít hned ráno a zbytek dne se již můžete věnovat odpočinku, zábavě a užívat si Vánoce.

Najděte si tiché místo na učení

Během vánočních svátků je ještě důležitější než kdykoliv jindy mít klidný prostor na učení, kde se dokážete soustředit. Najděte si knihovnu nebo studovnu, která má přes svátky otevřeno, nebo se vydejte do kavárny. Případně si pořiďte protihluková sluchátka vyberte ten nejklidnější koutek u vás doma.

Odměňte se za dobrou práci

Odměňovat byste se měli denně, ale o Vánocích obzvlášť. Ať už píšete závěrečnou práci, drtíte se tematické okruhy na zkoušku nebo připravujete týmový projekt. Za každý dílčí úspěch si dopřejte něco dobrého. Například po přečtení třiceti stran učebnice si zajděte pro pár kousků vašeho oblíbeného cukroví. Pro vaši motivaci podobná odměna dokáže divy. Navíc platí, že mozek, který vstřebává mnoho nových informací, potřebuje doplnit sacharidy. A lahodnější sacharidy než ty v cukroví o Vánocích nenajdete.

Vyzkoušejte digitální detox

Popřejte všem známým a přátelům na sociálních sítích veselé Vánoce už 23. prosince a vypněte si všechna upozornění na nové zprávy a sociální sítě. Menší digitální detoxikace během svátků vám pomůže soustředit se na přítomnost a být produktivnější. Čas, který byste jinak trávili on-line můžete místo toho věnovat rodině a učení.

Nepracujte na Štědrý den

Pokud máte pocit, že nestíháte, můžete bojovat s nutkáním učit se i na Štědrý den. Nedělejte to. Štědrý den je o tom uvolnit se, odpočinout si a užít si čas strávený s přáteli a rodinou. Kvůli škole byste rozhodně neměli zanedbávat vaše osobní štěstí. Krom toho, jestliže se učíte průběžně, jeden vynechaný den vaše výsledky určitě neovlivní – naopak vám pomůže nabrat nové síly a získat odhodlání vrhnout se do učení znovu naplno.

Zdroj: DOWNING students, Oxbridge, urbanest

Další články k tématu

S kravatou nebo bez? Jak se vhodně obléct ke zkoušce

S kravatou nebo bez? Jak se vhodně obléct ke zkoušce

Pokud vás čeká nějaká důležitá ústní zkouška, nebo dokonce státnice, vedle hromady učení, administrativy a termínů musíte vyřešit také to, jak se náležitě k této příležitosti obléknout. Vhodné oblečení totiž může významně přispět k hladkému průběhu zkoušky. Na oblečení záleží Mám si vzít oblek s kravatou nebo budou stačit džíny s košilí? Záleží na typu zkoušky. U písemných zkoušek …

Pět dovedností, které si osvojíte na vysoké škole bez ohledu na obor

Pět dovedností, které si osvojíte na vysoké škole bez ohledu na obor

Ačkoliv vám student historie sice spíš vysvětlí konflikt mezi Palestinou a Izraelem než student IT, který vám naopak pravděpodobně lépe poradí, do jaké operační paměti byste měli investovat, i tak mají oba stejné dovednosti, které si osvojili na vysoké škole. Co vám tedy kromě znalosti oboru dá vysokoškolské studium? Time management Studium na vysoké škole …