Sacharidy (glycidy)
jedny z nejvýznamnějších a současně nejrozšířenější přírodní organické sloučeniny O tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi rostlinného původu; součástí většiny živých organismů ve skutečnosti se o hydráty uhlíku nejedná nesprávná označení: karbohydráty uhlohydráty uhlovodany základní složení – C, H, O; v derivátech sacharidů navíc – N, P, S, … obecný vzorec: Cn(H2O)n můžeme se na ně dívat jako na oxidační produkty vícesytných […]
- jedny z nejvýznamnějších a současně nejrozšířenější přírodní organické sloučeniny O tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi
- rostlinného původu; součástí většiny živých organismů
ve skutečnosti se o hydráty uhlíku nejedná
nesprávná označení: karbohydráty
uhlohydráty
uhlovodany
- základní složení – C, H, O; v derivátech sacharidů navíc – N, P, S, …
- obecný vzorec: Cn(H2O)n
- můžeme se na ně dívat jako na oxidační produkty vícesytných alkoholů
Vznik
- primární proces: FOTOSYNTÉZA î vznik nejjednodušších sacharidů
- složitý chemický děj probíhající v chloroplastech rostlinných buněk î v zelených částech rostlin
látky do děje vstupující .
- energeticky chudé anorganické sloučeniny:
CO2 Õ oxid uhličitý
H2O Õ voda
- konečné produkty odbourávání (spalování, oxidace) energeticky bohatých uhlíkatých sloučenin aerobně dýchajícími organismy O nejdou dále štěpit za uvolnění energie î odpadní látky aerobně dýchajících organismů
látky z děje vystupující .
C6H12O6 O energeticky bohatá organická sloučenina (glukóza)
O2 Õ kyslík
H2O Õ voda
- vzniklá glukóza se přeměňuje na jiné monosacharidy nebo se slučuje do složitějších řetězců (oligosacharidy, polysacharidy O viz dál)
- katalyzátor – chlorofyl (zelené barvivo) O hlavní složka chloroplastů
- umožňuje vlivem energie slunečního záření přeměnit oxid uhličitý & vodu na energeticky bohatou organickou sloučeninu (monosacharid–aldohexóza–glukóza); energie slunečního záření je do ní „zabudovaná“
- CO2 při tomto procesu podléhá hydrogenaci vodíkem vzniklým fotolýzou (rozkladem) vody
- odpadní látka – O2 má svůj původ ve vodě
- zpětným odbouráním sacharidu (obrácená rovnice fotosyntézy) se „zabudovaná“ energie uvolňuje î energie živých organismů má svůj původ v energii slunečního záření O do organismů se dostává prostřednictvím produktů rostlin
Význam
- zdroj energie
- stavební materiál
- základní stavební složka buněčných stěn bakterií a rostlin
- zásobní látka
- např. škrob
- jedna ze základních složek řetězců nukleových kyselin
- u DNA: 2–deoxy–D–b–ribosa
- u RNA: b–D–ribosa
- součást glykolipidů
- lipidy, které ve své molekule obsahují jeden nebo více monosacharidových zbytků (většinou galaktóza) glykosydicky navázaných na –OH skupinu mono/diacylglycerolu nebo sfingosinu
- sacharidová složka může být navíc esterifikována kyselinou sírovou
- výskyt: biomembrány buněk
játra, slezina
šedá kůra mozková
- při jejich nadbytku (způsobeno nedostatkem enzymu, který je odbourává) î poruchy v činnosti NS
- součást glykoproteinů
- bílkoviny obsahující glykosidicky navázaný sacharid
- součástí sekretů sliznic O dodávají jim vazkost
- chrání organismus před natrávením vlastními enzymy
- součást fyziologicky důležitých látek
- koenzymy, hormony, antibiotika, glykosidy …
- průmyslová surovina
- např. dřevo, vlna, bavlna, len, konopí …
- při jejich nadbytku v organismu se můžou přeměňovat na lipidy
Rozdělení sacharidů
î podle počtu stavebních jednotek
Jednoduché = monosacharidy | aldózy | aldotriózy = D– nebo L–glyceraldehyd (2,3–dihydroxypropanol) |
aldotetrózy | ||
aldopentózy Õ např. ribóza | ||
aldohexózy Õ např. glukóza, mannóza, galaktóza | ||
aldoheptózy | ||
ketózy | ketotriózy = dihydroxyaceton | |
ketotetrózy | ||
ketopentózy Õ např. ribulóza, | ||
ketohexózy Õ např. fruktóza | ||
ketohepózy |
.
Složité (složeny z více monosacharidových jednotek) | oligosacharidy (2 – 10 monosacharidových jednotek) | disacharidy Õ např. laktóza, maltóza, sacharóza |
trisacharidy až dekasacharidy | ||
polysacharidy Õ např. škrob, celulóza, polysacharidy Õ např. škrob, celulóza |
MONOSACHARIDY .
- nejjednodušší sacharidy O nelze je rozdělit na menší jednotky, které by měly sacharidovou povahu
- prvotně vznikají při fotosyntéze (druhotně např. při štěpení disacharidů)
- dělení:
î podle počtu uhlíkových atomů v molekule (nejjednodušší – 3 atomy uhlíku)
- C3 î TRIÓZY – nejjednodušší monosacharidy
b)
nejvýznamnější
C4 î TETRÓZY
- C5 î PENTÓZY
- C6 î HEXÓZY
- C7 î HEPTÓZY … atd.
î podle charakteristických skupin v molekule
- (poly)HYDROXYALDEHYDY î ALDÓZY
- v molekule: hydroxylová skupina
aldehydová skupina
- (poly)HYDROXYKETONY î KETÓZY
- v molekule: hydroxylová skupina
ketonická skupina
- názvosloví:
- obecné: řecká číslovka udávající počet uhlíkových atomů + koncovka –óza + předpona aldo-/keto-
- např. aledhydický monosacharid se čtyřmi uhlíkovými atomy O aldotetróza
ketonický monosacharid se šesti uhlíkovými atomy Õ ketohexóza
- triviální O nejčastější
- nejčastěji se znázorňují pomocí Fisherových projekčních vzorců O znázorňují acyklickou formu monosacharidů a vyjadřují určitou formu prostorového uspořádání î nelze zaměňovat –OH & –H skupiny
Nejjednodušší monosacharidy Õ TRIÓZY
- výchozí látka – GLYCEROL O jeho dehydrogenací nebo oxidací vzniká: glyceraldehyd = aldotrióza
dihydroxyaceton = ketotrióza
H2 C CH2–OH H2C–OH
dehydrogenace
- 2H
dehydrogenace
- 2H
- – –
H–C*–OH CH–OH H2C=O
- – –
H2C–OH CH2–OH H2C–OH
glyceraldehyd dihdihdroxyaceton
GLYCERALDEHYD . = aldotrióza
- nejjednodušší zástupce aldóz
- druhý atom uhlíku – chirální î jeví optickou izomerii
- dva optické neztotožnitelné (anantiomerní) izomery O jsou zrcadlově obrácené
H2C
│
H–C*–OH
│
H2C–OH
D–(+) glyceraldehyd
- OH skupina chirálního atomu vpravo î D
H2C
│
OH–C*–H
│
H2C–OH
L–(-) glyceraldehyd
- OH skupina chirálního atomu vlevo î L
- od D–glyceraldehydu a L–glyceraldehydu lze odvodit SLOŽITĚJŠÍ ALDÓZY
- způsob odvození: mezi aldehydovou skupinu a sekundární alkoholickou skupinu druhého uhlíkového atomu se vsune další sekundární alkoholická skupina î vznik dalšího chirálního uhlíkového atomu
- pozn. sekundární alkoholická skupina zaujímá dvě podoby î každá nově vzniklá aldóza bude mít dvě podoby
- složitější aldózy se rozdělují na 2 genetické řady:
? genetická řada D-aldóz
- aldózy mají na nejvzdálenějším chirálním atomu uhlíku vůči aldehydové skupině stejné uspořádání –OH skupiny jako chirální atom D–glyceraldehydu
- přehled:
‚ genetická řada L-aldóz
- aldózy mají na nejvzdálenějším chirálním atomu uhlíku vůči aldehydové skupině stejné uspořádání –OH skupiny jako chirální atom L–glyceraldehydu
- L–aldózy jsou zrcadlovými protějšky svých D–aldóz (a naopak) O vyplívá to ze způsobu navazování sekundárních alkoholických skupin
- přehled O analogický z D–aldózami
- počet optických izomerů aldóz: p = 2n–2
- n … počet uhlíkových atomů aldózy
- polovina z nich patří vždy do řady L a polovina do řady D
- např. C6 î p = 26–2 = 24 = 16
DIHYDROXYACETON . = ketotrióza
- nejjednodušší zástupce ketóz
- neobsahuje chirální atom uhlíku î nejeví optickou izomerii
- od dihydroxyacetonu se odvozují SLOŽITĚJŠÍ KETÓZY
- způsob odvození: mezi ketonickou skupinu a alkoholickou skupinu třetího uhlíkového atomu se vsune sekundární alkoholická skupina (viz u glyceraldehydu) î vznik chirálního uhlíkového atomu
- pozn. sekundární alkoholická skupina vsunutá do dihydroxyacetonu, tím, že zaujímá dvě podoby, rozhoduje o zařazení vzniklých ketotetróz (a z nich vzniklých dalších složitějších ketóz) do D nebo L řady (viz níže)
chirální atom se poprvé objevuje u ketotetróz díky vložené sekundární alkoholické skupině î celkový počet ketóz poloviční než u aldóz, protože genetické řady se začínají větvit až u ketotetróz
- složitější ketózy se rozdělují na 2 genetické řady:
? genetická řada D-ketóz
- ketózy mají na nejvzdálenějším chirálním atomu uhlíku vůči ketonické skupině stejné uspořádání –OH skupiny jako chirální atom D–glyceraldehydu
- přehled:
‚ genetická řada L-ketóz
- ketózy mají na nejvzdálenějším chirálním atomu uhlíku vůči ketonické skupině stejné uspořádání –OH skupiny jako chirální atom L–glyceraldehydu
- L–ketózy jsou zrcadlovými protějšky svých D–ketóz (a naopak) O vyplívá to ze způsobu navazování sekundárních alkoholických skupin
- přehled O analogický z D–ketózami
- počet optických izomerů ketóz: p = 2n–3
- n … počet uhlíkových atomů ketózy
- polovina z nich patří vždy do řady L a polovina do řady D
- např. C6 î p = 26–3 = 23 = 8
- pozn.: epimery = sacharidy lišící se konfigurací pouze na jediném uhlíkovém atomu
- pozn.: o tom, zda bude sacharid stáčet rovinu polarizovaného světla doleva či doprava nerozhoduje příslušnost ke genetické řadě
- je to ovlivněno i ostatními chirálními atomy v molekule
- dohoda: + î pravotočivý sacharid
- î levotočivý sacharid
Cyklické formy monosacharidů
- lépe vystihují vlastnosti a strukturu monosacharidů
- vznikají adicí některé z alkoholových hydroxylových skupin monosacharidu na karbonylovou (tzn. aldehydickou nebo ketonickou) skupinu téhož sacharidu î vznik vnitřního poloacetalu (s pěti nebo šestičetným cyklem)
Fisherovy projekční (acyklické) vzorce .
- předpokládají lineární tvar molekuly monosacharidu
- Textové pole: Fisherovy vzorce nevystihují přesně strukturu a vlastnosti monosacharidůkarbonylová skupina (tzn. aldehydová nebo ketonická) předurčuje monosacharidům vlastnosti karbonylových sloučenin:
- např. reakce se Schiffovým činidlem (vodný roztok fuchsinu a SO2) O důkazová reakce aldehydické skupiny
reakce s alkoholy za vzniku poloacetalů (s alkoholy reagují rovnou za vzniku acetalů = glykosidů)
poloacetalový hydroxyl
R1–C + R2–OH ® R1–OH
│
poloacetalový uhlíkový atom
R1–C + R2–OH ® R1–C–O–R2
│
R1–C + R2–OH ® R1–H
- !!! ALE: sacharidy často tyto vlastnosti nejeví
- vysvětlení: neobsahují karbonylovou skupinu v té podobě, která tyto vlastnosti zajišťuje î karbonylová skupina se zde nevyskytuje v běžné podobě
- současná přítomnost karbonylové a –OH skupiny v molekule monosacharidu způsobuje, že spolu tyto skupiny zreagují za vzniku vnitřní (intermolekulární) poloacetalové vazby (obdoba reakce aldehydů s alkoholy O viz výše), která v konečném důsledku způsobuje cyklickou formu monosacharidu
Tollensovy vzorce .
- nevystihují skutečnou strukturu monosacharidu, pouze vysvětlují její cyklickou podstatu O vznik vnitřní poloacetalové vazby
- jde o reakci karbonylové skupiny s některou z přítomných –OH skupin î vznik poloacetalu
- podle toho, která –OH skupina se na vzniku vazby podílela / na kterém uhlíku se cyklus uzavřel rozdělujeme:
- furanózy = monosacharidy s pětičetným cyklem
- karbonylová skupina zreagovala s –OH skupinou čtvrtého uhlíkového atomu
furan
název podle podobnosti s furanem Õ pětičlenný heterocyklus
- pyranózy = monosacharidy se šestičetným cyklem
- karbonylová skupina zreagovala s –OH skupinou pátého uhlíkového atomu
pyran
název podle podobnosti s pyranem Õ šestičetný heterocyklus
- většina hexóz a pentóz existuje ve formě pyranóz
- dochází k ANOMERII = první uhlíkový atom se stává chirálním
- –OH skupina, kterou tento atom nese = poloacetalový hydroxyl O může být orientován dvěma směry î dva druhy anomerů lišících se v konfiguraci poloacetalového uhlíku
- a–anomery
- poloacetalový hydroxyl orientován na stejnou stranu jako –OH skupina posledního chirálního atomu uhlíku monosacharidu
- b–anomery
- poloacetalový hydroxyl orientován na opačnou stranu než –OH skupina posledního chirálního atomu uhlíku monosacharidu
- mutarotace = jev, kdy příslušná dvojice anomerů přechází přes acyklickou formu jedna v druhou, doprovázený změnou optické otáčivosti
- Tollensovy vzorce lze snadno převést na Haworthovy projekční vzorce
- např.: Tollensův vzorec D–glukózy
D–glukóza
D–a–glukopyranóza
k
Haworthovy projekční (cyklické) vzorce .
- zobrazují přibližnou prostorovou strukturu cyklických monosacharidů
- odvození (jako příklad D–a–glukopyranóza):
j napíše se Fisherův vzorec monosacharidu (viz výše)
k substituenty posledního chirálního atomu uhlíku se posunou o jedno místo, a to tak, aby –OH skupina ležela v linii se zbylými uhlíkovými atomy
- tzn. budeme posouvat o jedno místo doleva nebo doprava
- pozn. posunem se nezmění pořadí a tedy ani konfigurace
l vytvoří se Tollensův vzorec
m nakreslí se vzorec furanózy/pyranózy s kyslíkovým atomem nahoře
l
n vpravo od kyslíku uvažujeme poloacetalový uhlíkový atom
- od něj se postupuje ve směru hodinových ručiček
o substituenty vázané v Tollensově vzorci nalevo se kreslí nad rovinu cyklu
substituenty vázané v Tollensově vzorci napravo se kreslí pod rovinu cyklu
p pro Hawothovy vzorce dál platí:
u D–a–anomerů je poloacetalový hydroxyl orientován dolů
u L–a–anomerů je poloacetalový hydroxyl orientován nahoru
u D–b–anomerů je poloacetalový hydroxyl orientován nahoru
u L–b–anomerů je poloacetalový hydroxyl orientován dolů
- !!! Haworthovy vzorce neberou v úvahu vaničkovou & židličkovou konformaci pyranóz
- pozn. způsobeny tím, že všechna atomy cyklu jsou v hybridním stavu sp3 ; analogie s cyklohexanem
- v praxi vznikají cyklické molekuly monosacharidů tak, že se lineární vzorec stočí do jakéhosi kruhu a mezi karbonylovou skupinou a jednou z –OH skupin dojde k částečné acetylaci î vzniku poloacetalu
Vlastnosti monosacharidů
Ohnutý roh: Fyzikální
- bezbarvé (někdy bílé) krystalické látky dobře rozpustné ve vodě
- v koncentrovaném alkalickém prostředí značně nestálé O dochází k jejich destrukci
- zahříváním tají, při vyšší teplotě hnědnou = karamelizují
- sladká chuť O příčina: přítomnost velkého počtu –OH skupin
- kromě dihydroxyacetonu jsou opticky aktivní
- nejčastěji se vyskytují v cyklické formě
Ohnutý roh: Chemické
- dány: prostorovým uspořádáním O lineární nebo cyklická (poloacetalová) struktura
přítomností určité karbonylové skupiny Õ aldehydová nebo ketonická
uspořádáním –OH skupin v molekule
- poloacetalový hydroxyl je mnohem reaktivnější než ostatní –OH skupiny v molekule
- reakce monosacharidů:
OXIDAČNĚ-REDUKČNÍ REAKCE
–
H2C–OH
│
OH–C*–
│
OH–C
│
OH–C*–
│
OH–C
│
OH–C*–
│
podmínka: přítomnost aldehydické skupiny nebo poloacetalového hydroxylu
vznik aldonových nebo aldarových kyselin
vznik alkoholických cukrů (cukerných alkoholů) = alditoly
redukce
oxidace
- např. redukují Fehlingovo nebo Tollensovo činidlo (tzn. že sami se oxidují za vzniku kyseliny) î monosacharidy patří mezi redukující sacharidy
ESTERIFIKACE hydroxylových skupin î vznik cukerných esterů
- významné jsou fosforečné estery sacharidů
- např.: D–a–glukopyranóza–1–fosfát D–glukóza–5–fosfát
OH–C
│
OH–C*–OH
│
OH–C*–H
│
OH–C*–OH
│
OH–C*–O–PO3H2
│
OH–CH2OH
ETHERIFIKACE hydroxylových skupin
- obdoba esterifikace
- např. methylace O vodíkový atom nahrazen methylovou skupinou
Deriváty monosacharidů
O–GLYKOSIDY .
= acetaly monosacharidů î produkty reakce poloacetalové formy monosacharidů s alkoholy (popř. jinými monosacharidy Õ viz u oligosacharidů)
- při jejich vzniku spolu reagují: vodíkový atom poloacetalového hydroxylu monosacharidu
Textové pole: sacharid – C – O – aglykon alkoholická hydroxylová skupina (–OH)
vytváří GLYKOSIDICKOU VAZBU
za odštěpení vody
původně poloacetalový hydroxyl
- v konečném důsledku dochází k nahrazení vodíkového atomu poloacetalového hydroxylu monosacharidu necukernou složkou = aglykonem O v tomto případě je jím uhlovodíkový zbytek alkoholu (O může jím být prakticky cokoli – zbytek od alkoholu, fenolu, sterolu …) î vodíkový atom poloacetalového hydroxylu a –OH skupina alkoholu se odštěpí v podobě vody î aglykon je k sacharidu navázán přes kyslíkový atom (odtud název)
- H2O
kyselé prostředí
- R–OH
- glykosidy nemají redukční vlastnosti, protože již neobsahují poloacetalový hydroxyl
- reakce je reverzibilní (vratná) O nadbytkem vody v kyselém prostředí se glykosidy zpět hydrolyzují na monosacharid a alkohol
- jsou stálé v alkalickém prostředí, nestálé v kyselém prostředí
- výskyt O rostliny
N–GLYKOSIDY .
= produkty reakce poloacetalové formy monosacharidů s dusíkatou necukernou složkou = dusíkatý aglikon
- při jejich vzniku spolu reagují: celý poloacetalový hydroxyl monosacharidu
Textové pole: sacharid – C – dusíkatý aglykon dusíkatý atom aglikonu
vytváří N–GLYKOSIDICKOU VAZBU
za odštěpení vody
původně poloacetalový hydroxyl
- v konečném důsledku dochází k nahrazení poloacetalového hydroxylu dusíkatým aglikonem î ten je navázána přes svůj atom dusíku přímo na poloacetalový uhlík
- biologicky nejvýznamnější N–glykosidy – nukleosidy
- stavební součásti nukleových kyselin
- aglikon: dusíkatá baze (A, G, C, T, U)
poloacetalové
pentózy–ribózy
poloacetalový monosacharid: b–D–ribofuranóza O u RNA
2–deoxy–b–D–ribofuranóza Õ u DNA
- podle druhu dusíkaté baze se nukleosidy nazývají: adenosin
guanosin
cytidin
thymidin
uridin
- nukleosidy ve formě svých fosforečných esterů î nukleotidy
- např. ATP (adenosintrifosfát)
- základní stavební jednotky nukleových kyselin
AMINOCUKRY .
- –OH skupina nahrazena –NH2 skupinou
- např. D–glukosamin (2–deoxy–2–amino–D–glukóza)
D–galaktosamin
DEOXYCUKRY .
- jedna –OH skupina nahrazena vodíkovým atomem
- např. 2–deoxy–D–b–ribfuranóza (2–deoxy î –OH skupina nahrazena vodíkem na 2 atomu uhlíku)
Přehled monosacharidů
3 pentózy .
D–ribóza . (aldopentóza)
- součást RNA (přesněji b–D–ribofuranóza)
2–deoxy–D–ribóza . (aldopentóza Õ derivát D–ribózy)
- součást DNA (přesněji 2–deoxy–b–D–ribofuranóza)
3 hexózy .
D–glukóza . = hroznový cukr (aldohexóza)
- bílá sladká látka, rozpustná ve vodě
- v rostlinných šťávách, ovoci, medu … î všeho sladkého v přírodě
- v krvi živočichů, kde má určitou stálou hladinu (její regulace O hormony insulin a glukagon)
- významný zdroj energie živočichů î součást infuzí s umělou výživou
- složka mnoha oligosacharidů (např. sacharóza, laktóza) a polysacharidů (např. škrob, celulóza, glykogen)
- zahříváním karamelizuje O využití: barvivo v potravinářství
- ethanolové fermentační kvašení O způsobeno mikroorganismy (kvasinkami); probíhá anaerobně
C6H12O6 ® 2 C2H5OH + 2 CO2
ethanol
- hlavní produkty: ethanol (líh), oxid uhličitý
- vedlejší produkty: 1–butanol, aceton, kyselina citrónová …
- využití: potravinářství O výroba alkoholických nápojů
- mléčné kvašení
- produktem je kyselina mléčná
- probíhá ve svalech při nedostatku kyslíku
- průmyslově se vyrábí hydrolýzou škrobu
- redukcí vzniká cukerný alkohol D–glucitol = sorbit
- sladidlo pro diabetiky
- lze z něj syntetizovat kyselinu L–askorbovou = vitamín C
D–fruktóza . = ovocný cukr (aldoketóza)
- v ovoci a včelím medu
- spolu s glukózou součástí disacharidu sacharózy (jsou zde v poloacetalové formě)
- je ze všech cukrů nejsladší
- silně levotočivá
D–galaktóza . (aldohexóza)
- součást disacharidu laktózy (mléčný cukr) a krevních polysacharidů, hemicelulóz a rostlinných slizů
L–galaktóza . (aldohexóza)
- součást polysacharidu agaru
D–mannóza . (aldohexóza)
- součást složitějších sacharidů
L–sorbóza . (ketohexóza)
- obsažena ve šťávě jeřabin
- vyrábí se mikrobiální oxidací D–glucitolu (viz glukóza) î meziprodukt při výrobě kyseliny askorbové
OLIGOSACHARIDY .
- sacharidy složené z 2 až 10 stejných nebo různých monosacharidových jednotek (zbytků) vázaných glykosidickými vazbami
- dělení O podle počtu monosacharidových jednotek:
Y disacharidy
Y trisacharidy
6
Y dekasacharidy
- podléhají kyselé hydrolýze î štěpení na monosacharidy
DISACHARIDY
–
- H2O
vznikají spojením dvou molekul monosacharidů prostřednictvím glykosidické vazby za odštěpení vody
C6H12O6 + C6H12O6 C12H22O11
- dělení O podle vzniku glykosidické vazby:
I neredukující disacharidy .
- na glykosidickou vazbu se použije poloacetalový hydroxyl jedné molekuly i poloacetalový hydroxyl druhé molekuly î v disacharidu nezůstane zachován žádný poloacetalový hydroxyl î disacharid ztrácí vlastnosti karbonylových sloučenin O tzn. neredukuje F & T činidlo
- glykosidická vazba je mezi C1 atomem prvního monosacharidu (zpravidla aldóza) a C1 atomem druhé aldózy nebo C2 atomem ketózy î označení: (1Ž1) nebo (1Ž2)
- před závorku se píše druh izomeru (a,b) poskytujícího do vazby poloacetalový hydroxyl
SACHARÓZA . = řepný, třtinový cukr, běžně cukr
- neredukující disacharid; tvoří bezbarvé ve vodě dobře rozpustné krystalky
î vazba a,b (1Ž2)
složení: a–D–glukóza (přesněji a–D–glukopyranóza)
b–D–fruktóza (přesněji b–D–fruktofuranóza)
- zdroj: cukrová řepa
cukrová třtina
- výroba: j řepa se rozkrájí na drobné řízky
k řízky se nechají vyluhovat v horké vodě
l ze vzniklé šťávy se pomocí Ca(OH)2 nechají vysrážet příměsi
m nerozpustné nečistoty se zachytí na velkých plátěných filtrech = kalolisy
n čirá cukerná šťáva se zahustí a nechá krystalizovat
o vzniklé krystalky se v odstředivkách oddělí od sirupu, sirup se nechá opět krystalizovat a odstředit
p krystalový cukr se rafinuje a upravuje do požadované formy O krystalový, kostkový, práškový …
q sirup, ze kterého už nelze krystalizací získat sacharózu = melasa O na výrobu ethanolu ethanolovým kvašením nebo na skrmení
- využití: potravinářství O nejrozšířenější sladidlo
farmaceutický průmysl Õ přísada do léků
- pravotočivá
- podléhá hydrolýze (kyselinami nebo enzymy) O dochází k inverzi sacharózy
- vzniklá směs D–glukózy & D–fruktózy (hydrolyzát sacharózy) je levotočivá O dáno tím, že D–fruktóza je silně levotočivá
- hydrolyzát sacharózy = invertní cukr
- enzymová hydrolýza probíhá v trávícím ústrojí včel î vzniká přirozený hydrolyzát sacharózy = med
- zahříváním karamelizuje
TREHOLÁZA .
- neredukující disacharid
- složení: 2 ´ a–D–glukóza (přesněji a–D–glukopyranóza) î vazba a(1Ž1)
- zásobní sacharid některých hub
I redukující disacharidy .
- na glykosidickou vazbu se použije poloacetalový hydroxyl jedné molekuly a některý alkoholický hydroxyl druhé molekuly î v disacharidu zůstane zachován 1 poloacetalový hydroxyl î disacharid jeví vlastnosti karbonylových sloučenin O tzn. redukuje F & T činidlo
- glykosidická vazba je mezi C1 atomem prvního monosacharidu (zpravidla aldóza) a C4 atomem druhé aldózy/ketózy î označení: (1Ž4)
- před závorku se píše druh izomeru (a,b) poskytujícího do vazby poloacetalový hydroxyl
MALTÓZA . = sladový cukr
–
î vazba a (1Ž4)
redukující disacharid; nevyskytuje se volně v přírodě
- složení: a–D–glukóza (přesněji a–D–glukopyranóza)
b–D–glukóza (přesněji b–D–glukopyranóza)
- vznik: enzymatická hydrolýza škrobu O při klíčení ječmene (slad)
- podléhá enzymatické hydrolýze O vznik glukózy, která je schopna kvasit î princip výroby piva
LAKTÓZA . = mléčný cukr
- redukující disacharid
î vazba b (1Ž4)
složení: b–D–galaktóza (přesněji b–D–galaktopyranóza)
b–D–glukóza (přesněji b–D–glukopyranóza)
- v mléce savců (asi 3%)
- využití: výroba kefíru z kravského mléka (nechá se zkvasit na ethanol a kyselinu mléčnou)
- enzym hydrolyzující laktózu – laktáza
- v dětství velké množství
- v dospělosti malé množství O laktóza se nehydrolyzuje a v tlustém střevě se pak účinkem bakterií rozkládá na CO2 a organické kyseliny î trávící obtíže
CELLOBIÓZA .
–
î vazba
b (1Ž4)
redukující disacharid
- složení: b–D–glukóza (přesněji b–D–glukopyranóza)
b nebo a–D–glukóza (přesněji b neboa–D–glukopyranóza)
- základní stavební složka celulózy
TRISACHARIDY
RAFINÓZA .
- neredukující trisacharid
- složení: D–glukóza (přesněji D–glukopyranóza)
D–galaktóza (přesněji D–galaktoopyranóza)
D–fruktóza (přesněji D–fruktofuranóza)
- v sójových bobech, cukrové řepě a melase
- není sladká
POLYSACHARIDY .
- nejrozšířenější sacharidy; makromolekulární látky
- skládají se z 11 až několika tisíc monosacharidových jednotek (zbytků) vázaných glykosidickými vazbami
- povaha monosacharidových jednotek: většinou D–aldohexózy s pyranózovou strukturou
občas D–aldopentózy z furanózovou strukturou
zřídka ketopentózy a ketohexózy
- vlastnosti:
- závisí na druhu monosacharidových jednotek a způsobu jejich navázání + stupni rozvětvení
- např. spojení a(1Ž4) se snadněji hydrolyticky štěpí než spojení b(1Ž4)
- nemají redukční vlastnosti O všechny poloacetalové hydroxyly se podílejí na glykosidických vazbách
- nerozpustné ve vodě
- nejsou sladké
- podléhají kyselé nebo enzymatické hydrolýze O rozpadají se na oligo- až monosacharidy
- dělení:
î podle typu monosacharidových jednotek v makromolekule
- homopolysacharidy î monosacharidové jednotky jsou stejného typu
- např. D–glukany O monosacharidová jednotka výhradně D–glukóza
- heteropolysacharidy î monosacharidové jednotky jsou různého typu
î podle stavby řetězce
- nerozvětvené (lineární) î monosacharidové jednotky vázané vazbami (1Ž4)
- větvené î monosacharidové jednotky vázané vazbami (1Ž4) tvoří hlavní řetězec a něj jsou vazbami (1Ž6) připojeny vedlejší řetězce
î podle funkce v organismu
3 STAVEBNÍ .
- nerozpustné ve vodě, málo reaktivní O příčina: intermolekulární vodíkové můstky, které je zpevňují + vodíkové můstky mezi monosacharidovými jednotkami sousedních řetězců
CELULÓZA .
- lineární stavební homopolysacharid O D–glukan
- nejrozšířenější stavební polysacharid na Zemi O váže více než polovinu uhlíku přítomného v biosféře
î vazba b (1Ž4)
základní stavební jednotka: disacharid cellobióza (viz výše)
- složení: b–D–glukóza (přesněji b–D–glukopyranóza)
b–D–glukóza (přesněji b–D–glukopyranóza)
- výskyt: hlavní složka buněčných stěn vyšších rostlin
v bakteriích
v tělech pláštěnců (Tunicata; podkmen z kmene strunatců, patří sem třídy: sumky, salpy, vršenky)
- velmi čistá podoba: vlákna bavlníku î bavlna
- velké množství ve dřevě O surová celulóza izolovaná ze dřeva = buničina
- působením minerálních kyselin (např. vínan sodnoželezitý) se štěpí na D–glukózu
- enzymem cellulázou se štěpí na cellobiózu O člověk tento enzym nemá î pro člověka nestravitelná, ale podporuje správnou fungování peristaltiky střev
- zpracovává se na:
Y buničinu O výchozí surovina v papírenském a textilním průmyslu; na vatu
Y acetát celulózy O surovina pro výrobu acetátového hedvábí
Y viskózová vlákna O suroviny pro výrobu viskózového hedvábí
- získávají se převedením celulózy na rozpustný xanthogenát a jeho rozkladem v kyselém prostředí zpět na celulózu – tzv. regenerovanou celulózu O má požadovanou formu vlákna
- pozn. xanthogenát = produkt esterifikace celulózy sirouhlíkem (CS2) v alkalickém prostředí (např. NaOH)
Y nitráty celulózy (nitrocelulózy) O výbušniny (střelná bavlna), surovina pro výrobu celofánu, celuloidu, …
- produkty esterifikace celulózy kyselinou dusičnou (HNO3)
- celuloidy se dříve používaly k výrobě fotografických filmů
PEKTINY .
- větvený zásobní heteropolysacharid O hlavní kostra: molekuly kyseliny D–galakturonové spojené a (1Ž4) vazbami
- obsaženy ve střední části nezralých plodů (jablky, hrušky, rybíz) a ve slupkách
- na výrobu džemů
HEMICELULÓZY .
- mnohem menší Mr než celulóza î kratší než celulóza
- složení: různé heterosacharidové řetězce
- součástí stěn rostlinných buněk O skoro vždy se nacházejí v přítomnosti celulózy
CHITIN .
- struktura obdobná celulóze s tím rozdílem, že každá –OH na C2 uhlíku D–glukózy nahrazena acetamidovou skupinou
- výskyt: základní stavební složka exoskeletu (vnější kostra) členovců
v buněčných stěnách většiny hub a některých řas
3 ZÁSOBNÍ (rezervní) .
- rozpustné ve vodě O způsobeno menším množstvím vodíkových můstků
- ve vodném prostředí bobtnají O narušení struktury î stávají se mazlavými
ŠKROB .
- strukturně nejednotný homopolysacharid O D–glukan
- základní stavební jednotka: a–D–glukóza (přesněji a–D–glukopyranóza) î každé dvě jednotky spojeny a (1Ž4) glykosidickou vazbou
- dvě oddělitelné složky:
Y a–amylóza (asi 20%)
- glukóza tvoří lineární řetězec o několika tisících D–glukózových jednotek stočený do spirály
- na 1 závit připadá šest D–glukózových jednotek
- jódem se zbarvuje modře
- nerozpustná ve studené vodě
- uvnitř škrobového zrna
Y amylopektin (asi 80%)
- glukóza tvoří větvený řetězec o několika milionech D–glukózových jednotek î největší makromolekula v přírodě
- nově větvení vždy po 24 až 30 D–glukózových jednotkách prostřednictvím a (1Ž6) glykosidické vazby
- jodem se zbarvuje červenohnědě až fialově
- rozpustný ve studené vodě; zvýšenou teplotou se narušuje O bobtná
- tvoří vnější vrstvu škrobového zrna
- zdroj: rostliny O brambory, obiloviny, rýže …
- výskyt v rostlině: kořeny, plody a semena rostlin î ve formě škrobových zrn
- využití: zdroj energie î potrava většiny teplokrevných živočichů
jeho hydrolýzou se vyrábí D–glukóza, která se nechá kvasit na líh
součást pudingů (využívá se jeho vlastnosti bobtnat)
na škrobení prádla Õ zachycuje zažrané nečistoty, zpevní tkaninu
jeho degradací kyselinami nebo zahříváním vznikají kratší řetězce = dextriny Õ součást lepidel (na poštovních známkách)
GLYKOGEN .
- zásobní sacharid savců
- strukturně připomíná amylopektyn, ale je více větvený
- uložený v játrech a ve svalech O v případě potřeby z něj vzniká D–glukóza
- nerozpustný ve vodě
- jódem se nebarví
3 POLYSACHARIDY SE SPECIÁLNÍMI FUNKCEMI .
rostlinné klovatiny .
- látky, které vytékají z rostlin při poranění
- např. „smůla“ stromů (pryskyřice)
rostlinné slizy .
- v semenech O zadržují vodu î chrání semeno před vysušením
mukopolysacharidy (aminopolysacahridy, glykosaminoglykany) .
Aktuální přehled studia pro rok 2024/2025:
Nevíte, co studovat? Za 5 minut to zjistíte! Spustit test
- živočišného původu
- heteropolysacharidy î obsahují jednoduché cukry, alduronové kyseliny, aminocukry
- v hlenovitých sekretech dýchací a trávící soustavy, součást pojivové tkáně, kůže …
- např. kyselina hyalunorová
- váže vodu v organismu
- ve sklivci, pupeční šňůře, kloubní tekutině
HEPARIN .
- polysacharid vázaný na bílkovinu
- v prokrvených orgánech a tkáních (játra, srdce, plíce, ledviny)
- má antikoagulační účinky î zabraňuje srážení krve, a to tak, že potlačí přeměnu protrombinu na trombin, který srážlivost způsobuje
Za správnost a původ studijních materiálů neručíme.