Polysacharidy
charakteristika, vznik, význam glykosidickým spojením velkého počtu monosacharidových jednotek (až tisíců) vznikají polysacharidy – přírodní polymery glykosidická vazba vzniká reakcí dvou hydroxylů – reaguje poloacetalová skupina, uvolňuje se molekula vody, zbylé molekuly se spojují glykosidickou vazbou velká molekulová rel. hmotnost se projevuje ve vlastnostech : mnohem nižší rozpustnost ve vodě, nemají sladkou chuť jejich biologický význam spočívá především ve […]
- charakteristika, vznik, význam
- glykosidickým spojením velkého počtu monosacharidových jednotek (až tisíců) vznikají polysacharidy – přírodní polymery
- glykosidická vazba vzniká reakcí dvou hydroxylů – reaguje poloacetalová skupina, uvolňuje se molekula vody, zbylé molekuly se spojují glykosidickou vazbou
- velká molekulová rel. hmotnost se projevuje ve vlastnostech : mnohem nižší rozpustnost ve vodě, nemají sladkou chuť
- jejich biologický význam spočívá především ve tvorbě buněčného skeletu rostlin – jsou hlavním stavebním materiálem
- jsou také důležitými zásobními látkami organismů
- nejdůležitější zástupci jsou škrob, glykogen a celulóza
- glykogen je zásobním polysacharidem živočichů, strukturu má obdobnou jako amylopektin (viz.dále), jen ještě více rozvětvenou
- škrob, celulóza – složení, vlastnosti, využití, průmyslové využití celulózy
Škrob :
- škrob není jednotná látka, obsahuje dvě složky : amylosu a amylopektin, základní stavební jednotkou obou je a-D-glukopyranóza
amylosa – glykosidická vazba vzniká reakcí poloacetalové skupiny na jedné molekule a hydroxylu na čtvrtém uhlíku druhé molekuly
- řetěz amylosy je stočen do šroubovice, což se projevuje na jejích vlastnostech – reakce s jódem – poskytuje modré zbarvení, atomy jódu se dostávají do mezer uvnitř šroubovice a tím mění absorbční charakteristiky látky.
amylopektin – zde jsou kromě glykosidických vazeb a(1®4), jak se označují výše popsané vazby, také vazby a(1®6) – tedy vazby mezi poloacetalem a primárním hydroxylem
Aktuální přehled studia pro rok 2024/2025:
Nevíte, co studovat? Za 5 minut to zjistíte! Spustit test
- výsledkem je rozvětvená struktura amylopektinu
- hydrolýzou škrobu (kyselinami nebo enzymy) vznikají nejprve polysacharidy s nižší molekulovou rel. hmotností (tzv. dextriny), které se užívají jako např. lepidla
- pokračující hydrolýzy poskytuje disacharid maltózu, nakonec monosacharid glukózu
- hlavním zdrojem škrobu jsou rostliny, hlavně brambory, obilná zrna
- škrob je základní složkou potravy
Celulóza :
- makromolekula obsahuje více než tisíc jednotek
- skládá se z b-D-glukopyranózy – glykosidická vazba vzniká reakcí poloacetalu a hydroxylu na čtvrtém uhlíku – vazba b(1®4)
- takto vzniklý řetězec je základem přírodních vláken
- např. v bavlně je obsažena čistá, ve dřevě je doprovázena dalšími látkami
- její výroba ze dřeva spočívá v odstranění těchto dalších látek – sulfátovým nebo sulfitovým způsobem
- celulóza je ve vodě nerozpustná látka
- chemické reakce podstupují hlavně tři volné hydroxyly na každé jednotce řetězce, nejpřístupnější je primární hydroxyl
- reakcí celulózy s alkalickým hydroxidem a sirouhlíkem vzniká xanthogenát celulózy, který je surovinou pro výrobu viskózového hedvábí a celofánu – je totiž rozpustný, později se v kyselém prostředí opět regeneruje a technologickými procesy získává požadovanou formu vlákna nebo fólie
- působením nitrační směsi na celulózu vzniká postupně mono, di až trinitrát celulózy
- pro další zpracování se užívají nitráty s obsahem dusíku asi 10 – 15 %, které jsou rozpustné v alkoholu, etheru a acetonu
- z nich se vyrábí tzv. kolódium (roztok nitrátu celulózy v alkoholu a etheru), celuloid (nitrát celulózy ve směsi s alkoholem, etherem a kafrem) a střelná bavlna
- užití celulózy je zřejmé : výroba papíru, obalových materiálů, atd.
- je hlavní živinou býložravců, kteří ji umějí zpracovat. Je nejrozšířenější organickou látkou na Zemi
- vysvětlení vlivu struktury makromolekuly na vlastnosti škrobu a celulózy
- vliv struktury na vlastnosti látek je patrný již z předchozího popisu
- v případě škrobu, který je složen ze dvou složek jde například o charakteristickou důkazovou reakci s roztokem jódu, kterou neposkytuje žádná jiná látka, a jejíž příčina je ve struktuře amylózy (šroubovice)
- naopak struktura celulózy, tvořená dlouhými řetězci b-D-glukopyranózových jednotek je základem přírodních vláken, která mají náležité fyzikální vlastnosti a tvoří stavební materiál rostlin
- důkazové reakce škrobu, postupná hydrolýza škrobu, rozpouštění a zvlákňování celulózy
- charakteristická důkazová reakce škrobu je již výše několikrát popsaná jodoškrobová reakce
- při oparném zahřátí lze pozorovat vymizení zabarvení – je to důsledek změny sekundární struktury molekul (rozpletení šroubovice), při ochlazení se zbarvení znovu objeví
- hydrolýza škrobu – vznikající produkty lze následně dokázat důkazovými reakcemi sacharidů
- zvlákňování a rozpouštění celulózy : např. působením roztoku hydroxidu tetraamminměďnatého
Za správnost a původ studijních materiálů neručíme.