Zemědělská fakulta získala prestižní Národní cenu kvality České republiky

15. 11. 2011 | Tiskové zprávy

Program Národní cena kvality ČR je jedinou soutěží v České republice pořádanou podle mezinárodních kritérií. Národní ceny kvality jsou v celém světě považovány za nejvyšší ocenění, jaké může firma či organizace získat. Jsou udělovány v 80 zemích světa podle stejných principů a pravidel. Prestiž Národních cen kvality vyplývá z jejich komplexnosti a objektivity. Hodnotí se v nich nejen kvalita výrobků či služeb, ale i úroveň managementu, ekonomické výsledky, vztah k životnímu prostředí a společenská odpovědnost firmy. Systém hodnocení umožňuje objektivně porovnat firmy různých oborů a velikostí. Každá společnost, která se programu zúčastní, získá okamžitě přehled o tom, jak si stojí v porovnání s konkurencí, kde jsou její silné stránky a kde naopak zaostává. Management tak získává neocenitelné informace pro zlepšování výsledků. Model zavádí do firem systém a pořádek, zlepšuje přehlednost firmy pro management a odstraňuje řadu hlavních problémů, se kterými se české firmy potýkají.

Evropské firmy založily v roce 1989 nadaci EFQM, která vytvořila jak model řízení EFQM, tak i program Evropské ceny za kvalitu – EFQM Excelence Award. EFQM excelence model používá v dnešní době více než 30.000 firem v Evropě. 60 % největších evropských firem pracuje podle EFQM modelu! V zahraničí je získání Národní ceny kvality nejvyšší metou, jíž může firma dosáhnout. Předávání těchto ocenění se ujímají předsedové vlád, hlavy monarchií nebo prezidenti, jako třeba v USA, kde je cena dokonce zakotvena federálním zákonem.

Ocenění na Pražském hradu předávali předseda Senátu PČR Milan Štěch, náměstci ministerstev průmyslu a obchodu, vnitra a životního prostředí, předseda Rady kvality Robert Szurman a řada dalších osobností.

Další informace podá:
Mgr. Michal Marušák
tajemník Zemědělské fakulty JU
mail: marusak@zf.jcu.cz
tel.: 387 772 425