Zapojte se do soutěže a vykouzlete univerzitní kampus v Ghaně!

14. 3. 2010 | Aktuality

Společnost Helika a.s. vyhlásila již 2. ročník architektonické soutěže pro vysokoškolské studenty, jejímž cílem je vybrat nejlepší návrh kampusu lékařské univerzity v Ghaně. Soutěž je určena pouze pro studenty Technické univerzity v Liberci (Fakulty umění a architektury), Vysokého učení technického v Brně (Fakulty architektury), Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě (Fakulty stavební, katedry architektury), ČVUT (Fakulty architektury a Stavební fakulty), Vysoké školy umělecko-průmyslové (Ateliéry architektury ) a Akademie výtvarných umění v Praze (oboru Architektonická tvorba). Uzávěrka soutěže se koná 30. června 2010.

Jak uvedl vedoucí ateliéru architektonické a projekční kanceláře Helika akad. arch. Vladimír Kružík, cíl soutěže plně koresponduje s dlouholetou zkušeností této společnosti s projekty pro africké země. V minulosti již připravila například návrhy projektu baziliky, nemocnice a letiště v Gabonu. „Protože architektonický návrh projektu pro země v jiném klimatickém pásmu vyžaduje velice odlišný přístup, než na jaký jsme zvyklí ve středoevropském, případně evropském regionu, rozhodli jsme se studenty oslovit s něčím, co pro ně bude naprosto nové, co jim ale umožní jiné vnímání toho, co je architektura a jak k ní přistupovat,“ podotýká Kružík.

Studenti, kteří se chtějí soutěže zúčastnit, musejí předložit urbanisticko-architektonický návrh areálu kampusu lékařské univerzity pro město HO, které je administrativním centrem regionu Horní Volta státu Ghana. Návrh komplexu musí zahrnovat prostory pro výuku, ubytování, vědu a výzkum, administrativu univerzity, společensko-sociální funkci a jeho nedílnou součástí musí být také dopravní řešení areálu. Autor nejlepšího návrhu obdrží 55 000 Kč, druhý nejlepší bude honorován částkou 25 000 Kč a účastník, který skončí na 3. místě, získá 15 000 Kč. Podle rozhodnutí poroty a vyhlašovatele budou navíc vybraní studenti odměněni nabídkou praxe ve společnosti Helika, a.s., nebo v mateřské společnosti Obermeyer. Mimoto bude podle organizátorů soutěže pro všechny vítězné návrhy zajištěna publicita v odborných časopisech.

Více informací a podmínky soutěže nalzenete zde (pdf).

Zdroj: www.stavbaweb.cz, www.helika.cz