Významní ekonomové se vracejí na PEF MENDELU

28. 3. 2012 | Tiskové zprávy

Už v pátek 30. 3. 2012 vystoupí na PEF ekonom Tomáše Sedláček, který je považován za pátého nejvýznamnějšího makroekonoma na světě (je stipendistou Yale University, která ho v roce 2006 ve svém Yale Economic Review zařadila mezi pětici mladých perspektivních ekonomů „Young Guns: 5 Hot Minds in Economics“), působil jako poradce prezidenta Václava Havla, ministra financí nebo také v Národní ekonomické radě vlády (NERV). Při svých přednáškách a diskuzích vždy zaujal posluchače svými trefnými přirovnáními, které poměrně obtížnou ekonomickou problematiku dovedly přiblížit každému posluchači.

Uznávaný analytik Pavel Kohout bude druhým hostem, který se setká se studenty 23. dubna. Patří mezi zakladatele Institutu pro politiku a ekonomiku, působil rovněž v Národní ekonomické radě vlády (NERV) a nyní je členem poradního expertního sboru ministra financí pro důchodovou reformu (PES). Při přednášce se zaměří na očekávané dění v eurozóně a vliv na finanční trhy a veřejné finance. Následně zde vystoupí Marek Malík, který v současné době působí na pozici projektového ředitele ve společnosti Jet Investment . Marek Malík se zaměří na ukázky toho, jak finanční trhy fungují v praxi a jak jsou propojeny s reálnou ekonomikou. Bude vycházet zejména z příkladů z období celosvětové finanční krize, kdy působil v Deutsche Bank v Londýně.

„Jsem ráda, že se k nám experti z různých oborů vracejí. I to může být důkaz toho, že jsou tyto diskuze přínosné nejen pro studenty, ale i pro ně samotné,“ uvedla prof. Ing. Jana Stávková, CSc., děkanka fakulty. „Tomáš Sedláček zde například vystoupil společně s Pavlem Kohoutem a Miroslavem Kalouskem při oslavách 50. výročí fakulty a na setkání s nimi vzpomínají studenti dodnes“, dodává děkanka Stávková.

Všechny diskuze jsou přístupné nejen pro studenty a akademické pracovníky, ale také již tradičně pro širokou veřejnost.

Za PR oddělení PEF
Ing. Jiří Urbánek