Vysokoškoláci reprezentují Českou republiku v Kyjevě

22. 4. 2012 | Tiskové zprávy

Mezinárodní finále včera slavnostně zahájil ukrajinský premiér Mykola Azarov. Český a slovenský tým čeká doslova bratrovražedný boj, když si oba vylosovaly stejnou semifinálovou skupinu. Spolu s nimi budou o dvě postupová místa soupeřit týmy z hostitelské Ukrajiny, Ruska, Indie, Španělska a Ghany. „Máme přesně ty dva týmy, které jsme si vylosovat nechtěli“ svěřil se se svými dojmy těšně po losování Tomáš Petrák z českého týmu. „Rusko a Ukrajina jsou velmi silné, takže postup nebude snadný.“ doplnil. Také Binh Pham, kapitán slovenského týmu, by se Ukrajině rád vyhnul. „Ukrajina se umisťuje v soutěži často na prvních pozicích.“ Přesto doufá v postup českého i slovenského týmu.

Celkem je ve finále 25 týmů, které jsou rozděleny do čtyř skupin po šesti, jedna po sedmi (a právě v této sedmičlenné skupině jsou týmy z ČR a SR). Dnešní semifinále bude mít podobný průběh, jako měla jednotlivá národní kola. Týmy musí během dne přijmout pět rozhodnutí, přičemž k tomu mají v jednotlivých kolech stále méně času. Osm postupujících týmů se utká ve finále soutěže. To se bude konat zítra 19. dubna.

Slavnostním zahájením provázel prezident společnosti SDG (organizátor celé mezinárodní soutěže) Luis Alves Costa. Vedle premiéra Mykoly Azareva, který zdůraznil, že pro Ukrajinu potýkající se s ekonomickou krizí, je podpora mladých manažerských a ekonomických talentů klíčová, soutěžící pozdravila také Anna Degterevová, generální ředitelka ukrajinské edice soutěže, a zástupci partnerů mezinárodního finále.

Soutěž Global Management Challenge ověřuje teoretické i praktické manažerské dovednosti studentů a současně je učí nést důsledky svých rozhodnutí. Jen na nich totiž záleží, zda virtuální firma, kterou řídí, uspěje na vybraných trzích. Jednou z hlavních předností soutěže je spolupráce studentů s prestižními firmami. Ty se do projektu zapojují nejen jako sponzoři, ale i jako patroni podporující své týmy. Firmy poskytují soutěžícím odbornou pomoc a zasvěcují je do principů řízení společnosti, samotná rozhodnutí ale jsou plně na studentech.

Generálními partnery soutěže se v letošním roce v České republice staly společnosti OVB Allfinanz ČR a Seznam.cz.

Další podrobnosti naleznete na webových stránkách soutěže www.czechgmc.cz.

Magdalena Straková
tisková mluvčí