Vysokoškoláci na olympiádě. Jak dopadli?

8. 9. 2024 | Aktuality
Vysokoškoláci na olympiádě

Vedle sportu zvládají také studium na Univerzitě Karlově. Celkem 13 se jich letos kvalifikovalo na letní olympijské hry v Paříži. A domů se vrátili s jedním novým rekordním zápisem.

Tyčkařka a studentka fakulty tělesné výchovy a sportu (FTVS) Amálie Švábíková přeskočila laťku ve výšce 480 centimetrů. O pět centimetrů překonala dosavadní český rekord a stačilo to na páté místo na olympijských hrách. I když to “necinklo” tak radost z dosud nepřekonané výšky patřil pro české diváky mezi ty nejsilnější zážitky celé olympiády.

Do první desítky si tentokrát po vodě dopluly ještě další dvě sportovkyně z Karlovky. Osmou příčku obsadila Anna Šantrůčková z FTVS se svojí dvojskifovou parťačkou Lenkou Lukšovou. Studentka Fakulty sociálních věd Kateřina Švíková skončila na svém windsurfu devátá.

Zastoupení má nejstarší česká univerzita také ve druhé a třetí desítce. Studentka FTVS Michaela Hrubá doskočila do výšky, která ji zajistila 15. místo. Jachtařky Zosia Burská a Sára Tkadlecová skončily na 19. místě. Burská studuje taktéž na FTVS, Tkadlecová pak fyziku na Matfyzu. Pro 27. místo na olympiádě si došla chodkyně Eliška Martínková, která stejně jako windsurfařka Švíková studuje na FSV.

Vítězové mistrovství světa v plážovém volejbalu David Schweiner a Ondřej Perušič na olympiádě narazili už v osmifinále. Perušič už jeden titul z Karlovy univerzity má. Na právnické fakultě vystudoval magistra. Teď studuje na filozofické fakultě.

Zdroj: Forum

Další články k tématu

Co jsou to predátorské časopisy

Predátorské časopisy. Termín, který byl v uplynulých měsících opakovaně skloňován ve zprávách. Do funkce kvůli publikování v predátorský časopisech nenastoupil nominant na pozici ministra pro vědu Pavel Tuleja (TOP 09). Média následně odhalila i další jména politiků, kterým vyšly články v těchto publikacích. Proč je publikování v predátorských časopisech škraloup, který vás může stát kariéru? A co to vůbec […]

číst více

Plzeňská lékařská fakulta eviduje rekordní počet přihlášek

Na Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni se letos hlásí nejvyšší počet uchazečů v dějinách. Škola eviduje celkem 3606 přihlášek. Za nárůstem zájmu podle fakulty stojí i nový kampus, jehož výstavba vyšla na téměř dvě miliardy. Kampus sídlí v sousedství fakultní nemocnice Lochotín a je funkční od září 2022. Díky jeho otevření již medici nemusí cestovat mezi historickými […]

číst více

Na pilotní ročník vojenského cvičení se hlásily stovky studentů

Pilotní ročník dobrovolného vojenského cvičení v Žatci na Lounsku je u konce. Cvičení úspěšně absolvovalo 54 chlapců a 15 dívek. V průběhu čtyř týdnů v prošli náročným výcvikem, při kterém si vyzkoušeli střelbu, hod granátem a přesuny s plnou výstrojí. Na cvičení se hlásily stovky zájemců. Cílem projektu bylo posílit zájem mladé generace o vojenskou službu a nabídnout […]

číst více