V Česku vzniká křesťanská univerzita

8. 9. 2010 | Aktuality

O vznik křesťanské vysoké školy usiluje skupina českých křesťanů. Pro univerzitu vybrali název Christian College.

„Tato země postrádá explicitně křesťanskou školu. Proto křesťanská univerzita, v níž by si studenti mohli svou křesťanskou víru zachovat, ale ji i rozvíjet – a v níž by i nekřesťanští studenti mohli zjistit, co to křesťasnká víra v praxi je a jak se autenticky žije – je přesně to, co tahle země v této době naléhavě potřebuje,“ vyzdvihuje záměr založení školy, která by následovala duchovní hodnoty, ale zároveň nebyla čistě teologická, ředitel Občanského institutu Roman Joch. Společně s kardinálem Miloslavem Vlkem a dalšími představiteli církve vyslovil univerzitě podporu.

O akreditaci v současné době usiluje studijní program obsahující dva obory: správa měst a obcí a ekonomie a management. O přijetí prvních studentů se uvažuje v akademickém roce 2011/2012. Škola bude patřit mezi soukromé vysoké školy a školné se bude pohybovat mezi dvaceti a třiceti tisíci na semestr. Sídlit bude pravděpodobně v Praze.

Nápad zřídit vysokoškolské křesťanské vzdělávací zažízení není ojedinělý. Fungující evropské křesťanské univerzity jsou například ve Švédsku, Nizozemsku či Litvě. Jedna z nich je i na Slovensku – je jí Katolická univerzita v Rožumberku, která byla zřízena 1. července 2000.

Zdroj: oficiální stránky projektu

Pozn. Článek byl původně publikován 3. 9. 2010; 6. 9. byl aktualizován.

Další články k tématu