Urbaniště – aneb patří GIS do územního plánování?

3. 12. 2011 | Tiskové zprávy

„Více než čtyři roky se všichni zainteresovaní v procesu územního plánování pohybují v intencích nového stavebního zákona. Všichni – od urbanistů, přes pořizovatele, až k samosprávě mají možnost, ba povinnost využívat územně analytické podklady vedené geografickými informačními technologiemi“ popisuje současnou situaci doktorka Kominácká, hlavní organizátorka semináře. Jsou ovšem v tuto chvíli všechny procesy nastaveny optimálně? Jsou geografické informační technologie pro podporu územního plánování přínosem nebo spíše naopak?

Nejen na tyto otázky se bude snažit na prvním semináři nalézt odpověď vyvážená skupina odborníků z řad architektů i akademických pracovníků. Konkrétně svoje stanoviska budou prezentovat ing. Arch. Jana Kaštánková, ing. Arch. Vladimír Dujka, ing. Vladimír Klimeš a ing. Bedřich Kubík. Vše zastřeší odborníci na geografické informační technologie i zainteresovaní studenti z PEF MENDELU. Odborná část semináře bude doplněna vernisáží obrazů a výstavou sféroblastů přítomných architektů.

Seminář, který se bude konat 7. prosince od 15 h v budově Q, pořádá PEF MENDELU u příležitosti otevření specializované učebny zaměřené na výuku počítačové grafiky a GIS. Jsou srdečně zváni všichni ti, kteří se o problematiku GIS či územního plánování zajímají a rádi by se třeba i na zlepšení procesu podíleli, dodává Kominácká. Za PR oddělení PEF Ing. Jiří Urbánek

GIS
Geografické informační systémy (GIS) využívají lidé na celém světě, kombinují počítačový hardware, software a data ke sběru, správě a analyzování geografických informací. Pomáhají lidem správně se rozhodovat. Pomocí GIS může uživatel zobrazovat vztahy, procesy a trendy z map.