Univerzitní archiv MENDELU byl akreditován

6. 3. 2012 | Tiskové zprávy

Tuto akreditaci má z brněnských univerzit v současné době Archiv Vysokého učení technického, Archiv Masarykovy univerzity v Brně (na dobu určitou do roku 2014) a nyní nově Mendelova univerzita.

Udělení akreditace je výrazem uznání všestranné péči, kterou naše univerzita věnuje odbornému zpracování, ukládání a ochraně archiválií jako součásti Národního archivního dědictví.

Univerzita akreditací získala plnohodnotné legislativně zakotvené univerzitní pracoviště garantující oblast archivnictví a spisové služby, právní statut pro zapojení archivu do grantových projektů k získání prostředků pro vybavení pracoviště počítačovými programy pro zpracování archiválií a elektronickými informačními systémy a v neposlední řadě kodifikaci rovnocenného postavení s ostatními archivy a možnost participace na společných vědecko-výzkumných projektech zaměřených na historii českého (československého) vysokého školství.

Příslušným správním úřadem na úseku archivnictví a spisové služby zůstává Moravský zemský archiv v Brně, který má právo státní kontroly v oblastech spisové služby, předarchivní péče a výběru archiválií ve skartačním i mimoskartačním řízení.