Univerzita udělila čestný doktorát světově uznávanému biologovi prof. J. R. Johansenovi

23. 11. 2012 | Tiskové zprávy

Prof. Johansen je mimořádná osobnost po vědecké i lidské stránce. V dobách úzké specializace vědců je renesanční osobou, protože se věnuje dvěma hlavním výzkumným tématům, a to taxonomii a ekologii rozsivek a kombinovanému přístupu k systematice sinic. V obou těchto oborech patří mezi světovou špičku, je nebo byl řešitelem celé řady významných grantů a celkový počet jeho publikací přesahuje stovku.

Vystudoval botaniku se zaměřením na sinice a řasy na Birgham Young University, Provo, UT, a potom pokračoval v mikrobiologických studiích na postdoktorandských stážích na Washington State University, Pullman, WA, a na Solar Energy Research Institute, Golden, CO, kde se věnoval hlavně aplikované algologii. V roce 1988 odešel na pozici odborného asistenta na John Carroll University do Ohia, kde dosáhl habilitace v roce 1993 a profesury v roce 2000.

Profesor Johansen je velkým příznivcem České republiky a Jihočeské univerzity obzlášť. Vědecká spolupráce s JU vyústila do sedmi společných publikací.Široká je také spolupráce v oblasti vzdělávání … Skutečně nadstandardní je Johansenem umožněné studium našich posluchačů na John Carroll University v USA. Již od roku 2001 některý z našich studentů nebo pedagogů kontinuálně pracuje v jeho laboratoři, od roku 2004 pokračují naši absolventi bakalářského studia algologie v magisterském studiu v USA. Takto koncipovaná studia již absolvovali 4 naši studenti a pátý právě studuje: kromě toho již na John Carroll University absolvovalo vědecké stáže dalších 6 studentů či pedagogů Přírodovědecké fakulty JU v celkové délce více než 30 měsíců.

Ze sdělení prof. RNDr. Františka Váchy, CSc., děkana Přírodovědecké fakulty JU.

Za dobu své existence udělila Jihočeská univerzita dvacet jedna čestných doktorátů. Poslední předchozí čestný doktorát převzal v květnu 2012 významný filozof prof. Stanislav Sousedík.