U příležitosti oslav 20. výročí vzniku JU bylo oceněno osm osobností Pamětní medailí Jihočeské univerzity

6. 3. 2012 | Tiskové zprávy

Vyznamenaní:

Ing. Vladimír Jandík / */na návrh Ekonomické fakulty JU/

Ing. Vladimír Jandík *od**roku 1993 působí v České národní bance, pobočce České Budějovice, jako ředitel pobočky. S Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích spolupracuje již řadu let, vykonává funkci předsedy Správní rady JU v ČB, je rovněž členem Vědecké rady Ekonomické fakulty a externí lektor předmětu bankovnictví na téže fakultě.

Prof. PhDr. Aleš Haman, DrSc. / */na návrh Filozofické fakulty JU/

Prof. PhDr. Aleš Haman, DrSc.,* profesor emeritus, je emeritní profesor Ústavu bohemistiky Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. V letech 2006 – 2009 vedl Ústav estetiky Filozofické fakulty. Je mezinárodně uznávaný odborník v oborech literární teorie, historie a estetika. Zasloužil se mimořádně o rozvoj Ústavu bohemistiky a o konsolidování Ústavu estetiky Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Doc. PhDr. Jiří Divíšek, CSc. na návrh Pedagogické fakulty JU

Doc. PhDr. Jiří Divíšek, CSc., působil po celou svou profesionální kariéru jako odborný asistent a později docent katedry matematiky na Pedagogické fakultě. Byl prvním porevolučním děkanem Pedagogické fakulty a prvním rektorem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, po skončení svého funkčního období vykonával funkci prorektora pro pedagogickou činnost. Významnou měrou se jako člen přípravného výboru podílel na krocích směřujících ke vzniku Jihočeské univerzity.

Prof. RNDr. František Sehnal, CSc. na návrh Přírodovědecké fakulty JU

Prof. RNDr. František Sehnal, CSc., *se aktivně podílel na vzniku Jihočeské univerzity a její Biologické fakulty. V letech 1992–1995 působil jako prorektor Jihočeské univerzity. Jako ředitel Entomologického ústavu Akademie věd ČR a později i Biologického centra Akademie věd ČR se zasloužil o příkladnou spolupráci mezi Jihočeskou univerzitou a pracovišti Akademie věd v Českých Budějovicích. Jeho dlouholeté působení na obou institucích bylo a je zárukou harmonického rozvoje přírodovědných disciplín v rámci společného kampusu Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a Biologického centra Akademie věd České republiky.

Prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc. na návrh Fakulty rybářství a ochrany vod JU

Prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc., od roku 2004 do roku 2011 působil jako rektor Jihočeské univerzity a v této funkci provedl řadu kroků, které vedly k reorganizaci univerzity a stabilizaci její vnitřní struktury. Jeho úsilí bylo v období 2006 – 2009 završeno vznikem několika nových fakult, pro které také vytvářel odpovídající zázemí. Ve funkci rektora se rovněž významně zasloužil o vybudování moderního kampusu Jihočeské univerzity.

Mons. Jiří Paďour, biskup českobudějovický na návrh Teologické fakulty JU

Mons. Jiří Paďour, biskup českobudějovický, *je v letošním roce 10 let ve službě českobudějovického biskupa a tím pádem i moderátora Teologické fakulty, který má dle statutu fakulty některé významné pravomoci. Jeho spolupráce s akademickou sférou ukazuje na pozitivní vztah katolické církve k vyššímu vzdělání a k vědecké práci nejen na poli teologických, humanitních a sociálních věd.

Doc. PhDr. Jana Šemberová, CSc. na návrh Zdravotně sociální fakulty JU

Doc. PhDr. Jana Šemberová, CSc., byla první děkankou Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. Vytvořila koncepci zdravotně sociálního pracovníka, kterou zavedla jako první v České republice do vysokoškolského studia. Svými zkušenostmi a znalostmi výrazně ovlivňovala a ovlivňuje rozvoj Zdravotně sociální fakulty. Její jméno je úzce spojeno i s rozvojem Univerzity 3. věku nejen na Jihočeské univerzitě, ale v celé České republice. V letech 2007 – 2011 vykonávala funkci prorektorky pro celoživotní vzdělávání. V současné době je proděkankou Zdravotně sociální fakulty pro rozvoj studia a dalšího vzdělávání.

Prof. Ing. Václav Matoušek, CSc. na návrh Zemědělské fakulty JU

Prof. Ing. Václav Matoušek, CSc., byl od roku 1971 pracovníkem Katedry speciální zootechniky Provozně ekonomické fakulty v Českých Budějovicích. V roce 1991 byl členem přípravného výboru pro založení Jihočeské univerzity. Jako proděkan pro rozvoj Zemědělské fakulty se významně podílel na výstavbě koleje K4a Auly JU a roce 2009 na přípravě výstavby nové budovy Zemědělské fakulty. Je uznávanou osobností v oblasti zemědělských věd a v zemědělské praxi.

Fotogalerie ze slavnostního zasedání Vědecké rady Jihočeské univerzity





Mgr. Hana Bumbová
tisková mluvčí, vedoucí oddělení vnějších vztahů
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Branišovská 31a
370 05 České Budějovice

Tel. 387 772 024
E-mail:bumbova@jcu.cz
http://www.jcu.cz/…ic-relations
http://www.jcu.cz/