Třetí prezident ČR

19. 11. 2012 | Tiskové zprávy

Tato veřejná debata proběhne v pondělí 3. prosince 2012 od 14.00 do 16.00 hodin na půdě vysoké školy CEVRO Institut, Jungmannova 17, Praha 1. Svou účast na debatě přislíbili Jiří Dientsbier, Vladimír Dlouhý, Jan Fischer, Karel Schwarzenberg, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman. Moderátorem debaty bude Martin Ehl, šéf zahraniční rubriky Hospodářských no­vin.

Historicky první přímá volba českého prezidenta nebude jen významnou událostí domácí politiky, ale bude mít také velmi silný vliv na zahraniční a bezpečnostní politiku České republiky. Třetího prezidenta České republiky již na rozdíl od obou jeho předchůdců nečeká žádná agenda spojená se završením procesu euroatlantické integrace země, nýbrž naopak jako první vstupuje do éry již „plného členství“ jak v Severoatlantické alianci, tak v Evropské unii. Obě pro Českou republiku zásadní organizace přitom právě procházejí debatou o své další podobě a fungování. Je pro bezpečnostní zakotvení České republiky transatlantická vazba nenahraditelná? Jakou mají kandidáti na prezidenta České republiky představu o budoucnosti NATO a Evropské unie? Prezident republiky je současně vrchním velitelem ozbrojených sil. Jaký například vidí ideální armádní rozpočet ve vztahu k HDP? Dvě dekády polistopadového vývoje jednoznačně dokládají, že pro úspěšnost české zahraniční politiky je nezbytná koordinace politiky Hradu s ministerstvem zahraničních věcí, úřadem vlády a parlamentem. Jakou mají kandidáti na prezidenta v tomto směru konkrétní představu? Budou preferovat rovnováhu sil Černínským palácem a Strakovou akademií, anebo spíše prosazovat svou vlastní koncepci zahraničně – bezpečnostní politiky? Jaká témata osobně považují za klíčová? Jakou vidí roli České republiky v Severoatlantické alianci?

Vzhledem k omezenému počtu míst svou účast prosím potvrďte do 23. listopadu 2012 na emailovou adresu info@natoaktual.cz.