Technická univerzita otevřela 2. kolo přijímaček. Zájem o studium roste

13. 7. 2024
přijímačky TUL

Technická univerzita v Liberci letos přijala o zhruba 800 přihlášek víc než loni. Větší zájem evidují téměř všechny fakulty univerzity. Některé z nich otevřely ještě druhé kolo přijímacího řízení.

Největší nárůst počtů přihlášek eviduje ekonomická fakulta. V prvním kole přijímacího řízení dostala o 400 přihlášek víc než loni. V roce 2023 se na fakultu hlásilo 1124 uchazečů, letos 1524.

„Dlouhodobě budujeme vztahy se středními školami v Libereckém kraji, ale i mimo něj. Vysíláme naše studenty na jejich domácí střední školy, aby tam sdíleli s žáky maturitních ročníků své zkušenosti a zážitky ze studia na naší fakultě. Také máme profesionální komunikační kampaň na sociálních sítích, která se zaměřuje na naše potenciální uchazeče. Úzce při její přípravě spolupracujeme s našimi absolventy,“ vysvětlil děkan ekonomické fakulty Aleš Kocourek.

Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická obdržela skoro o 200 přihlášek navíc oproti minulému roku. Na fakultě zdravotnických studií pak nárůst činil 25 procent.

„Pro propagaci naší fakulty využíváme veškeré dostupné možnosti. Zájemci o studium vnímají, že i do budoucna bude trh práce pro pomáhající profese otevřený a že budou potřební a užiteční. Zdravotnické profese také stále mají vysokou prestiž a nabízejí dobré příležitosti k nadprůměrným výdělkům,“ uvedl děkan Karel Cvachovec.

Jednou z příčin nárůstu počtu přihlášek je populačně silný ročník maturantů. „(Dalším důvodem je) aktivní oslovování uchazečů ze středních škol, pro které pořádáme spoustu projektových dnů, letní školy a další akce, na kterých propagujeme naše studijní programy. Takových akcí, které spoluvytvářejí dobré jméno školy, bylo za poslední rok hodně, a cílili jsme je také na uchazeče ze vzdálenějších regionů,“ vypočítává prorektor pro vzdělávání a vnitřní legislativu univerzity Miroslav Žižka.

Zájemci o studium na TUL mají stále šanci. Několik fakult totiž otevírá ještě druhé kolo přijímacího řízení.

„Druhé kolo přijímacího řízení zaměřujeme hlavně na ty uchazeče ze středních škol, kterým se z různých důvodů nepodařilo úspěšně absolvovat celou maturitu. Chceme jim dát příležitost začít ještě letos studovat na naší univerzitě. Cílíme ale také na uchazeče o navazující magisterské studium, kteří své bakalářské studium ukončí až během letních prázdnin. I jim dává druhé kolo přijímacího řízení šanci pokračovat v jejich studiu rovnou od září,“ dodal Kocourek.

Zdroj: iDNES.cz

Další články k tématu

Nevzali mě na VŠ, co teď?

Přijímací zkoušky se vám nepovedly a nevzali vás na vysokou školu. Možná jste měli jenom špatný den, nebo vám přijetí uniklo o jediný bod. V prvé řadě rozhodně zachovejte klid. Nemusí to ještě definitivně znamenat, že se na školu nedostanete. Můžete se odvolat, nebo být přijati dodatečně. Pokud to nevyjde, máte i tak spoustu možností […]

číst více

Stále máte čas! Které školy ještě berou přihlášky?

Březnem to neskončilo. I v dubnu se můžete stále hlásit na některé veřejné vysoké školy. U vybraných fakult a oborů pak přihlášky můžete posílat ještě i v květnu a červnu. Mendelova univerzita v Brně – Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií přijímá přihlášky do 30. dubna, Provozně ekonomická fakulta na některé obory až do 13. června Policejní […]

číst více

Studujte a přitom objevujte svět

Chcete studovat a zároveň objevovat svět, zažít dobrodružství a věnovat se smysluplné práci? Zajímá vás příroda, exotické země a rozmanité kultury? Láká vás mezinárodní prostředí nebo chcete studovat v angličtině? Pokud ano, tak objevte možnosti studia na Fakultě tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Fakulta tropického zemědělství nabízí jedinečnou příležitost pro studující, kteří […]

číst více